Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.10.2024 13:00:00

Končící zisková recese a měnící se příběh kolem umělé inteligence (Perly týdne)

Dan Niles z Niles Investment Management míní, že se mění investiční příběh kolem umělé inteligence a projevuje se to po celé délce technologické vertikály.

Konec ziskové recese: Dan Suzuki ze společnosti Richard Bernstein na CNBC uvedl, že pro trh je nyní pravděpodobně nejdůležitější likvidita a zisky obchodovaných firem. A na obou rovinách podle něj vypadá situace dobře. Dosavadní zveřejněná čísla ze strany finančních institucí jsou slušná a to samé platí mimo tento sektor. Nemalá část firem v indexu S&P 500 „je stále v ziskové recesi, ale z ní se již dostávají.“

Poté, co Fed snížil sazby o 50 bazických bodů, přišly z ekonomiky dobré zprávy, k tomu pomáhá stimulace v Číně. Celkově je pak podle stratéga nyní pravděpodobnější, že vývoj zisků předčí současná očekávání namísto toho, aby na ně nedosáhl. Rizikem jsou zejména nejdražší a nejoblíbenější společnosti na trhu. Nejhorším scénářem by pak podle experta bylo pokračující slábnutí faktorů, které doposud stály za silnou spotřebou.

Měnící se příběh umělé inteligence: Dan Niles z Niles Investment Management podle svých slov již od června vyjadřuje obavy z toho, jak se budou vyvíjet příjmy firem jako Microsoft či Google. Tedy společností, které jsou koncovými zákazníky výrobců polovodičů. Ti jsou přitom podle něj vedoucím indikátorem dalšího vývoje v technologiích včetně ASML. „Výhled je poněkud horší, než se myslelo. Nejde o pohromu, ale někteří lidé si myslí, že růst bude i nadále ohromný.“

Niles hovořil o tom, že velké investice technologických firem budou muset generovat odpovídající návratnost. Pokud se pravděpodobnost takového scénáře ale bude snižovat, projeví se to na dalších investicích, a tudíž u jejich dodavatelů. NVIDIA si podle investora povede po zbytek roku dobře. Ovšem v první polovině roku příštího může přijít změna i zde. A to v případě, že společnosti jako Microsoft, Amazon či Google „nepřijdou s nějakou novou aplikací, kterou budou všichni najednou potřebovat a která bude generovat obrovské příjmy.“

Pokud tedy ze strany velkých technologických firem nepřijde nějaký průlom v používání umělé inteligence, může to být podle experta období, kdy se bude výrazně přehodnocovat potenciál a návratnost investic do této technologie. A to by se mohlo dotknout i akcií společnosti NVIDIA, i když poptávka po jejích čipech a produktech je nyní stále extrémně silná. Následující graf ukazuje výkony tohoto titulu v letošním roce a porovnává je s výkony 25 výrobců polovodičů z amerického trhu:

perly1
Zdroj: CNBC

Změna v příběhu kolem AI je podle experta znatelná jak na posledních výsledcích některých velkých technologických společností, tak na zmíněné ASML, přesněji řečeno na vývoji jejích objednávek. Varovným signálem u akcií společnosti NVIDIA by byly negativní změny ve výsledcích Microsoftu, Amazonu a Googlu. I když „NVIDIA bude poslední, kdo na ně bude reagovat.“

Valuace na světových trzích: Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje valuace hlavních světových trhů a porovnává je s historickým standardem. Vysoko nad ním se nacházejí trhy americké, a to i bez velkých technologických společností. Pak totiž jejich poměr cen k ziskům dosahuje 19,8, zatímco medián se nachází u 15. Japonské a evropské trhy se se svými valuacemi nachází mírně nad mediánem, pod ním je naopak PE britského a čínského trhu:

perly2
Zdroj: X

Ideální nepřistání: Mohamed El-Erian hovořil na CNBC o scénáři „žádného přistání“. V něm by růst americké ekonomiky zůstal silný, ale inflace by se stále držela nad 2 %. Tedy mezi 2,5 až 3 % a americká centrální banka by takový stav tolerovala. Podle ekonoma ale existuje ještě jedna verze „žádného přistání“. V ní by přišel pozitivní nabídkový šok a americká ekonomika by tak mohla silně růst a zároveň by nedocházelo k jejímu přehřívání. Takovému vývoji dává nyní expert asi 15% pravděpodobnost.

El-Erian míní, že nejpravděpodobnější je nyní hladké přistání, vývoj v americké ekonomice podle něj bude mimo jiné ovlivněn cenami ropy a také stavem čínského hospodářství. K tomu ekonom zopakoval, že Fed „je příliš závislý na datech“. O tom hovořil už dříve s tím, že centrální banka by svou politiku měla méně zakládat na aktuálních datech a více se spoléhat na „strategii“. Nyní například současná data ukazují, že sazby v září neměly jít dolů o 50 bazických bodů, ale jen o 25.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688