Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.10.2024 09:29:51

Výrobce čipů TSMC po silném čtvrtletí dál zlepšuje celoroční výhled a avizuje silné investice

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 54 procent na 325,3 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; zhruba 236 miliard ). Pomohl růst zájmu o umělou inteligenci (AI), protože TSMC dodávkám pokročilých čipů pro tyto aplikace dominuje. Firma, která je největším smluvním výrobcem polovodičů na světě, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Zisk i tržby překonaly odhady.

Analytici v anketě společnosti LSEG SmartEstimate předpovídali zisk 300,2 miliardy tchajwanských dolarů.

Tržby za třetí čtvrtletí meziročně vzrostly o 36 procent na 23,5 miliardy amerických dolarů (asi 548 miliard ), což je lepší výsledek než předchozí odhad společnosti, který činil 22,4 až 23,2 miliardy USD. TSMC je nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou v Asii. Firma už minulý týden oznámila tržby za třetí čtvrtletí v tchajwanských dolarech, které dosáhly 759,69 miliardy TWD.

Zásadní zprávou pro investory je ale zejména důvěra v budoucí vývoj hospodaření. Pro 4Q TSMC očekává tržby v rozmezí 26,1 - 26,9 miliardy dolarů, čímž míří výrazně nad aktuální tržní očekávání 24,94 mld. USD dle agentury Bloomberg. CAPEX 2024 očekává lehce nad 30 mld. USD, v roce 2025 nad úrovní letošního roku. Na co konkrétně? TSMC vynakládá miliardy dolarů na výstavbu nových továren v zahraničí, včetně 65 miliard USD na tři závody v americkém státě Arizona. Firma ale ujistila, že většina výroby zůstane na Tchaj-wanu.

Už na předchozím konferenčním hovoru k výsledkům hospodaření v červenci společnost zvýšila celoroční odhad tržeb. Upravila také plány kapitálových výdajů na letošní rok na 30 až 32 miliard USD proti předchozímu odhadu 28 až 32 miliard USD.

Druhá polovina roku je pro tchajwanské technologické společnosti tradičně vrcholem sezony. Předhánějí se v dodávkách zákazníkům před vánočními svátky na hlavních západních trzích, uvedla agentura Reuters.

Akcie TSMC, s nimiž se obchoduje v Tchaj-peji, od začátku roku posílily zhruba o 75 procent, zatímco širší trh zpevnil o 28 procent.

Společnosti TSMC se na Tchaj-wanu hovorově říká "posvátná hora chránící zemi", protože hraje klíčovou roli v tchajwanské ekonomice závislé na exportu. Čelí jen slabé konkurenci, ačkoli americký Intel i jihokorejský Samsung se snaží její dominantní postavení zpochybnit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688