ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.10.2024 15:00:00

Nezávislí odborníci vyzývají k navýšení investic s cílem posílit vedoucí postavení Evropy v oblasti výzkumu a

Nezávislí experti volají po větších investicích

K tomu, aby byla Evropa globálně konkurenceschopnější, bezpečnější a udržitelnější, je zapotřebí vynikajícího výzkumu, účinných inovací a rozšiřování technologií. Jedná se o jedno z dvanácti doporučení odborníků, která byla dnes předložena Komisi za účelem posílení programu Horizont Evropa, programu EU pro výzkum a inovace a jeho nástupce.

Doporučení vypracovala nezávislá skupina 15 předních odborníků, které předsedá Manuel Heitor, bývalý portugalský státní tajemník pro vědu, technologii a vysokoškolské vzdělávání. Jejich zpráva nazvaná „Zarovnat, jednat, urychlit: výzkum, technologie a inovace na podporu evropské konkurenceschopnosti“, zdůrazňuje evropskou přidanou hodnotu rámcového programu EU pro výzkum a inovace a předkládá dvanáct doporučení:

  1. Přijmout mezirezortní přístup s cílem sladit výzkum a inovace se strategií EU pro konkurenceschopnost a čistou digitální ekonomiku.
  2. Posílit globální konkurenceschopnost Evropy podporou účinného výzkumu, inovací a rozvíjejících se podniků prostřednictvím silnějšího rámcového programu.
  3. Přinášet evropskou přidanou hodnotu prostřednictvím portfolia opatření zaměřených na konkurenceschopnou excelenci, konkurenceschopnost průmyslu, společenské výzvy a silný ekosystém výzkumu a inovací.
  4. Zřídit experimentální jednotku pro zahájení přelomových inovačních programů s rychlými možnostmi financování, jako jsou iniciativy typu „ARPA“.
  5. Posílit konkurenceschopnou excelenci rozšířením financování pro Evropskou radu pro výzkum, Evropskou radu pro inovace a akce „Marie Curie-Skłodowska“ s cílem přilákat špičkové talenty.
  6. Vytvořit Radu pro konkurenceschopnost průmyslu a technologie s cílem posílit investice do průmyslového výzkumu a inovací a zajistit význam pro strategickou autonomii.
  7. Vytvořit Radu pro společenské výzvy, která se bude zabývat klíčovými společenskými otázkami, bude v souladu se strategickými prioritami EU a bude spolupracovat s filantropií a občanskou společností.
  8. Vybudovat inkluzivní a atraktivní ekosystém výzkumu a inovací v EU zajištěním dlouhodobých investic, podporou univerzitních aliancí a podporou společných investic členských států.
  9. Zjednodušit program snížením administrativní zátěže, přijetím agilního financování a zjednodušením postupů podávání žádostí.
  10. Vypracovat program zadávání veřejných zakázek v oblasti inovací s cílem stimulovat rozšiřování průmyslu prostřednictvím řešení založených na poptávce.
  11. Přistupovat k mezinárodní spolupráci s diferencovanou strategií, přizpůsobovat partnerství konkrétním oblastem a globálním geopolitickým hlediskům.
  12. Optimalizovat inovace technologií dvojího užití prostřednictvím samostatného řízení civilních a vojenských programů výzkumu a vývoje, a to s využitím přínosů pro národní bezpečnost a civilní potřeby.

Na základě těchto doporučení požadují nezávislí odborníci zvýšený, cílenější a chráněný rozpočet. Podle jejich analýzy by tato investice postavila Evropu do čela mezinárodní spolupráce a správy v oblasti výzkumu a inovací.

Souvislosti

Skupina na vysoké úrovni pro průběžné hodnocení programu Horizont Evropa svedla dohromady 15 odborníků z celé Evropy se širokou škálou zkušeností.

Skupina byla v prosinci 2023 pověřena, aby Komisi poskytla konkrétní doporučení, jak posílit program EU pro výzkum a inovace v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Doporučení vycházejí z rozsáhlých konzultací se zúčastněnými stranami a širokého souboru důkazů a analýz, včetně externích studií.

Pro více informací

Úplná zpráva: „Zarovnat, jednat, urychlit: Výzkum, technologie a inovace na podporu evropské konkurenceschopnosti

Nahlásit zahajovací událost

Quote

Za posledních 40 let přinesl výzkum a inovace financované EU významné vědecké objevy, průlomy v klíčových technologiích, značnou ekonomickou hodnotu a řešení otázek, které jsou pro lidi důležité. Vzhledem k tomu, že se snažíme zlepšit program Horizont Evropa, náš program pro výzkum a inovace, a připravit půdu pro ještě účinnější, efektivnější a cílenější evropské politiky v oblasti výzkumu a inovací s využitím plného potenciálu Evropy a rozmanitého talentového potenciálu, potřebujeme důkladnou analýzu a spolehlivé důkazy. Jsem přesvědčen, že tato zpráva podnítí smysluplnou diskusi mezi všemi, kdo sdílejí naši vizi silné Evropy, která podporuje odvážné a brilantní myšlenky a přináší hodnotu svým občanům.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-10-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688