Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  16.10.2024 17:13:35

Může Bitcoin sloužit jako zajištění pro hypotéky?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

S tím, jak dochází k čím dál většímu přijetí kryptoměn, dochází ruku v ruce k integrování tohoto nového druhu aktiva do finančních produktů, které jsou známy ze světa tradičních financí (TradFi). Kryptoměny a produkty s nimi spojené již dávno přesáhly rozměr úložiště hodnoty, za které byly primárně považovány. Tento vývoj ještě zdaleka nekončí a je tak zajímavé sledovat, jak se kryptografické produkty využívají k čím dál širšímu užití. Nově se o bitcoinu hovoří jako o jedné z možností pro zajištění hypotéky.

Může bitcoin sloužit jako zástava hypotéky?

Vlastnictví domu je něco, po čem touží snad každý. Jenže s tím, jak závratně roste cena nemovitostí a zpřísňují se podmínky pro čerpání hypoték, si vlastní bydlení může dopřát čím dál méně lidí. Navíc rizika pro dlužníky i věřitele v podstatě zůstávají napříč tržními cykly takřka neměnné. Dlužníci čelí různým výkyvům trhu s nemovitostmi, svému zápornému vlastnímu kapitálu (nedostatek finančních prostředků), nelikviditě a trvalé zátěži v podobě daní, pojištění a údržby. Věřitelé jsou mezitím vystaveni potenciální neschopnosti dlužníků dostát svým závazkům, riziku rostoucích úrokových sazeb, předčasnému splacení nebo hospodářskému poklesu.

Celkem oprávněně vyvstává otázka, jak tato rizika mírnit. Dnes již je celkem běžnou součástí světa TradFi, že správci úvěrů začleňují bitcoin do struktur komerčních dluhů. K čemu ale ještě bitcoin využíván není, je zajištění hypotéky. Nejeden odborník tak nastoluje otázku, jestli by šel využít obdobný princip jako u komerčních dluhů také v případě čerpání hypoték. Pokud by věřitel společně s dlužníkem začali využívat růstový potenciál bitcoinu, mohlo by se tím snížit velké riziko pro obě strany.

Vysoce koncentrované riziko

Vlastnictví domu představuje pro mnohé majitele velké koncentrované riziko. Vychází to z toho, že většina jejich majetku je vázána v jediném aktivu. Nejen, že čelí riziku spojeným s vývojem trhu (výkyvy cen, inflace, daně atd.), ale v poslední době také s výkyvy počasí (oheň, záplavy, větrné smrště). Majitelé domů také nesou průběžné náklady, jako jsou pojištění a údržba, což ztěžuje rychlé získání likvidity v případě nouze.

Bitcoin: likvidní, zhodnocující se aktivum

Povaha bitcoinu a jeho rostoucí přijetí zejména ze strany institucí z něj činí atraktivní aktivum. Obrovskou výhodou bitcoinu je, že má pevně stanovenou celkovou nabídku a nikdy jej nebude víc. Na rozdíl od nemovitostí je bitcoin vysoce likvidní a snadno směnitelný za hotovost, což majitelům domů umožňuje rychlejší přístup k finančním prostředkům v případě potřeby.

Jeho hodnota je dána vzácností, decentralizovanou povahou a historicky silným dlouhodobým zhodnocením, což poskytuje potenciální výhody jak dlužníkům, tak věřitelům. Díky omezenému počtu mincí má hodnota mincí bitcoinu významný růstový potenciál a dá se o něm mluvit jako o zhodnocujícím se aktivu. To je také stěžejní důvod, proč začít uvažovat o zahrnutí bitcoinu do balíčku pro zajištění hypotéky.

Bitcoin v balíčku zajištění hypotéky

Začlenění bitcoinu do hypotečního úvěru vyžaduje společný, dlouhodobý pohled dlužníka a věřitele. Zatímco krátkodobá volatilita bitcoinu je dobře známá, jeho dlouhodobé zhodnocení představuje významnou příležitost pro růst hodnoty. Dlužníci a věřitelé mohou z tohoto růstu těžit a zároveň sdílet související rizika.

Pokud by se na takovém druhu úvěru obě strany shodly, tak by hypotéka pokrývala jak náklady na bydlení, tak navíc na nákup bitcoinu. V této variantě by věřitel byl správcem bitcoinů a s růstem jejich hodnoty by rozděloval zisky mezi obě strany. Zároveň by se v čase zvětšoval podíl dlužníka na držbě bitcoinů, čímž by byl motivován k dlouhodobému vlastnictví domu. Také by se snížila pravděpodobnost předčasného splacení.

Výhody pro věřitele a dlužníky

Takový hybridní hypoteční úvěr nabízí hned několik výhod pro obě strany.

1. Snížené riziko a diverzifikované zajištění pro věřitele

Začlenění bitcoinu diverzifikuje portfolio kolaterálu. Díky tomu se významně snižuje expozice věřitelů vůči poklesům na trhu s nemovitostmi. Nekorelovanost bitcoinu s nemovitostmi poskytuje zajištění, což zvyšuje stabilitu půjček.

2. Nižší úrokové sazby a výhodné podmínky

Potenciál růstu bitcoinu kompenzuje riziko věřitelů, což umožňuje výhodnější podmínky úvěrů, včetně nižších úrokových sazeb nebo kratší doby trvání úvěru.

3. Společný růstový potenciál

Z růstu hodnoty bitcoinu mají prospěch obě strany. Věřitelé mohou posílit svá portfolia, zatímco dlužníci získají přístup k rostoucímu vlastnímu kapitálu v bitcoinech, který lze využít pro potřeby likvidity nebo opravy domů. Toto sladění podporuje dlouhodobé finanční partnerství.

4. Zvyšování udržitelnosti vlastnictví domů pomocí zhodnocujících se aktiv

Tradičně domy vyžadují značné finanční výdaje na daně, pojištění a údržbu. Začleněním bitcoinu mohou majitelé domů využít růst bitcoinu ke kompenzaci těchto průběžných nákladů, čímž se to, co je často finanční zátěží, změní v udržitelnější model.

Nová budoucnost pro vlastnictví domů

Pokud by věřitelé začlenili bitcoin jakožto část zástavy, získali by přístup ke zhodnocujícímu se aktivu. Ze zhodnocení by dlužník mohl krýt např. část hypotéky, náklady na pojištění, daňovou zátěž, renovace apod. Díky tomu nemusí sahat na úspory, nebo hůř, dodatečně si půjčovat. Výsledkem by bylo udržitelnější vlastnictví domu a snížení rizika neschopnosti splácet hypotéku. Bitcoin by tak sloužil jako rezerva pro případ nevyhnutelných nákladů.

Dopad takového druhu finančního produktu by byl ještě mnohem větší v menších městech či obcích. Majitelé domů, kteří by profitovali z růstu bitcoinů, by měli více finančních prostředků na investice do údržby svých nemovitostí, což by zlepšilo celkové zdraví a odolnost sousedství. Výsledkem by mohlo být zdravější a atraktivnější prostředí městečka či obce.

Začlenění bitcoinu do hypotečních struktur poskytuje flexibilnější, na růst orientovaný vztah pro věřitele i dlužníky. Vzhledem k tomu, že bitcoin jako finanční aktivum stále více získává na popularitě, mohla by jeho úloha při přetváření tradičních hypoték znamenat významný pokrok pro vlastnictví domů.

Jak začlenit bitcoin do zajištění hypotéky?

V rámci českého trhu jsou finanční instituce konzervativní a bitcoin zatím neuznávají jako aktivum, které by se dalo využít k zástavě hypotéky. Zájemce o hypotéku by tak měl začít u sebe a sestavit si svůj promyšlený finanční plán bez soustředění se na konkrétní investice. V tomto kroku je důležité zmínit, že by bitcoin neměl být dominantním aktivem celého portfolia, ale jen jednou částí z mnoha.

Vyvážený plán s digitálními a tradičními aktivy může být mnohem prospěšnější než portfolio složené z kryptoměn. Diverzifikace rizika je něco, co by každý, kdo si tvoří svůj investiční plán, měl mít na paměti. Pokud do tohoto konceptu bude zasahovat i pořízení si nemovitosti, bitcoin může být dobrou volbou pro diverzifikaci, kterou lze do mixu portfolia přidat.

Je důležité, aby si zájemce o hypotéku sestavil detailní plán včetně časového harmonogramu, kdy o hypotéku požádat. Zároveň může oslovit víc bankovních domů a předestřít jim svůj návrh na zajištění hypotéky. Zájemce by měl mít připravené i alternativní řešení pro případ, že by jeho návrhu nebylo vyhověno ani jednou z oslovených institucí. V takovém případě je nasnadě si položit otázku, jestli nebude lepší volbou nájemní bydlení, nežli pořizování nemovitosti za nevýhodných podmínek pro zájemce. Je třeba dbát na plánování, aby aktiva nebo investice byly využity efektivně.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 16:11  Společnost PayPal umožňuje firemní transakce v kryptoměnách Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
08.10.2024  Zájem o bitcoin v Česku neklesá i přes klesající cenu Martin Stránský (WBTCB)
02.10.2024  Visa spouští platformu pro správu tokenizovaných aktiv Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
25.09.2024  Přinášíme Vám novou verzi naší mobilní aplikace Martin Stránský (WBTCB)
24.09.2024  Největší slabiny kryptoměn, které brání většímu růstu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688