Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  15.10.2024 19:35:00

Tripartita se na plenárním zasedání zabývala návrhem státního rozpočtu nebo dosavadní pomocí státu po povodních

Ve Strakově akademii se v úterý 15. října 2024 uskutečnilo 177. plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody. Členové tripartity diskutovali mimo jiné o návrhu státního rozpočtu ČR na příští rok, o přípravě příštího programového období evropských fondů nebo o aktuální situaci v zemědělství a seznámili se i s dosavadní pomocí státu při likvidaci následků zářijových ničivých povodní.

Rada hospodářské a sociální dohody na úvod jednání projednala návrh dohody, na jejímž základě poskytuje stát každoroční příspěvek odborovým organizacím a organizacím zaměstnavatelů na podporu vzájemných jednání na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů pracujících, zejména hospodářských, výrobních, pracovních, mzdových a sociálních podmínek. Sociální partneři vyčíslili své potřeby na 32 116 284 korun a vláda na schůzi 28. srpna jejich návrh projednala a odsouhlasila. Nic tedy tripartitě nebránilo tuto dohodu pro rok 2025 odsouhlasit a uzavřít.

Členové vlády poté informovali sociální partnery o dosavadní pomoci, kterou stát poskytuje občanům, firmám i samosprávám postiženým nedávnými ničivými povodněmi. Vláda Petra Fialy schválila například pomoc zaměstnavatelům s úhradami mzdových výdajů zaměstnancům, kteří kvůli povodni museli zůstat doma na tzv. překážkách v práci, odsouhlasila spuštění několika dotačních programů na pomoc samosprávám nebo poškozeným zemědělcům s obnovou poškozených území, odsouhlasila i bezúplatné převody pozemků v bezpečných zónách, na kterých by mohly obce spustit výstavbu náhradních obydlí pro lidi, kterým voda vzala nebo poškodila domy, a do prací spojených s odstraňováním škod nasadila vojáky či hasiče. Lidem, kterým povodeň vyplavila domy či byty, poskytla mimo jiné dávku mimořádné okamžité pomoci ve výši až 72 000 korun na domácnost.

Členové tripartity se pak zabývali přípravami nového programového období evropských fondů po roce 2028. Hlavními priority České republiky pro politiku soudržnosti po roce 2027 jsou mimo jiné zachování silné politiky soudržnosti, podpora provázání reforem se strategickými investicemi či efektivní podpora regionů včetně zvýšeného důrazu na strukturálně postižené regiony nebo zjednodušení administrativy, která je s poskytováním evropských dotací spojena. S konkrétními debatami nad podobou budoucího programového období teď vláda čeká na sestavení nové Evropské komise po nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Tripartita se seznámila také s finálním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na příští rok tak, jak ho vláda poslala do Poslanecké sněmovny. Návrh státního rozpočtu počítá s rekordními výdaji na investice, na školství či podporu vědy, a přitom naplňuje závazek vlády konsolidovat veřejné rozpočty a snižovat rozpočtové schodky.

Členové tripartity si vyslechli i zprávu o situaci v zemědělství a o čerpání dotací. České zemědělství se musí vyrovnávat s dopady klimatické změny, nových geopolitických změn a napětí či třeba s dlouhodobým nedostatkem pracovních sil. I přesto se daří zvyšovat jeho produktivitu; zhruba jedna třetina českých podniků má u hlavních komodit dobrou, v EU dostačující konkurenční výkonnost a rentabilitu. Hodnota produkce zemědělského odvětví sice v roce 2023 meziročně poklesla na hodnotu 176,9 miliardy korun kvůli poklesu rostlinné výroby, ale i tak český agrární obchod meziročně vzrostl o 9,1 procenta a export dokonce o 11,4 procenta. Pro rok 2025 vláda navýší objem peněz na zemědělské národní dotace ze státního rozpočtu oproti roku 2024o dvě miliardy, z toho 750 milionů bude určeno na programy v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688