rsd.cz (ŘSD)
Z regionů  |  15.10.2024 07:05:00

Na silnici I/38 v Kosmonosech začínáme s úpravou vytížené okružní křižovatky

Ve středu 16. října 2024 zahajujeme na silnici I/38 v ulici Průmyslové v Kosmonosech přestavbu okružní křižovatky na turbo-okružní. Stávající okružní křižovatka totiž přestává vyhovovat aktuálnímu zatížení dopravou v této průmyslové části města. Stavební akce ovlivní provoz jen částečně.

Předmětem veřejné zakázky je úprava stávající okružní křižovatky u 13. brány areálu Škoda Auto a.s. v Průmyslové ulici (sil. I/38) na křižovatku turbo-okružní. Hlavním důvodem je nevyhovující uspořádání stávající okružní křižovatky se dvěma jízdními pruhy na okružním pásu a dvoupruhovými vjezdy a výjezdy bez usměrnění. V rámci akce budou provedeny stavební úpravy i úpravy vodorovného dopravního značení. Podle posledního sčítání tudy projede každý den téměř 30 tisíc vozidel, z toho cca 20 % tvoří nákladní auta a kamiony. Vysoká intenzita dopravy je dána především rozvinutým průmyslem v této části města a také faktem, že okružní křižovatka se nachází v těsné blízkosti sjezdů a nájezdů na dálnici D10.

Turbo-okružní křižovatka je, stejně jako stávající okružní křižovatka, navržena jako čtyřpaprsková, přičemž vnější průměr okružní křižovatky (D=76 m) zůstane zachován. V hlavním směru (v ose silnice I/38) jsou navrženy vždy dva průjezdné jízdní pruhy a vjezdy i výjezdy na těchto paprscích jsou rovněž dvoupruhové. Jízdní pruhy na okruhu budou nově fyzicky odděleny zvýšeným, ale přejížditelným pásem v šíři 0,3 m. Šířkové uspořádání vnějšího pruhu bude 4,9 m (včetně dvou vodících čar šířky 0,125 m) a šířka vnitřního pruhu pak bude 5,15 m (včetně dvou vodících čar šířky 0,125 m).

Akci plánujeme rozvrhnout do dvou stavebních sezon. V první fázi bychom rádi vybudovali vratnou větev, v druhé se pak práce soustředí už na úpravu samotné okružní křižovatky. V místě prací předpokládáme pouze částečné omezení provozu, a to až při samotné úpravě okružní křižovatky, kdy se budou práce provádět po jednotlivých segmentech a s jejich postupem se bude posouvat i provizorní dopravní značení. Omezení se přitom dotkne vždy jednoho jízdního pásu na okružní křižovatce, zatímco druhý bude průjezdný.

Zhotovitelem vybraným na základě veřejné soutěže je společnost EUROVIA CZ a.s., která podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku a práce se zavázala provést za 8,87 mil. bez DPH. První fázi úpravy bychom chtěli dokončit v listopadu, během zimní technologické přestávky budou práce přerušeny. Zahájení druhé fáze předpokládáme v červnu příštího roku a upravenou okružní křižovatku chceme uvést do provozu v červenci 2025.

Turbo-okružní křižovatka je zvláštním typem okružní křižovatky – jedná se o takovou okružní křižovatku, která má 2 nebo více jízdních pruhů a jízdní pruhy na okružním pásu jsou uspořádány spirálovitě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688