Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  14.10.2024 16:30:00

Hradec Králové pokračuje v přípravě zásad pro spolupráci s investory. Spravedlivá pravidla pomohou investorům

Na jaře město zahájilo proces přípravy nových zásad pro spolupráci s investory. Jedná se o dokument, který nastaví spravedlivá a jasná pravidla a zároveň pomůže ke zrychlení a zjednodušení povolovacích procesů. Díky tomuto dokumentu se vedle města budou na rozvoji veřejného prostranství u soukromých subjektů podílet také investoři. Právě s nimi a dalšími odborníky město pravidelně komunikuje, další setkání se uskuteční v úterý 15. října.
Zásady pro spolupráci s investory - ilustrační foto

„Zásady pro spolupráci s investory jsou zcela běžným standardem a praxí v řadě českých i zahraničních měst. Pomohou zrychlit a zjednodušit povolovací procesy a zároveň spravedlivě rozdělit náklady na veřejnou infrastrukturu a další občanskou vybavenost. Každý nový projekt, ať už rezidenční nebo komerční, by měl přispět k rozvoji veřejného prostoru, zejména parků, hřišť, zastávek MHD či škol a školek, případně dalších služeb,“ říká primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

„Chceme, aby rezidenční a komerční investice přispěly k rozvoji veřejné infrastruktury a dalších služeb, které všichni využíváme. Zásady zajistí, že pravidla budou stejná pro všechny a že každý projekt bude přínosem pro obyvatele. Díky tomu budeme moci lépe plánovat rozvoj města a zároveň urychlit přípravu nových projektů,“ doplňuje náměstek primátorky Lukáš Řádek, který má na starosti rozvoj a investice města.

Jedním z hlavních cílů zásad je zajistit spravedlivé rozdělení nákladů na veřejnou infrastrukturu mezi město a investory. „Nové projekty často vytvářejí potřebu další infrastruktury a provozních výdajů. Tyto náklady by nemělo nést pouze město, a tedy všichni jeho obyvatelé. Investiční příspěvky zajistí, že se na těchto výdajích budou spravedlivě podílet i investoři. Město bude nadále zajišťovat provoz infrastruktury, ale její vybudování by mělo být společnou odpovědností města a těch, kteří realizují nové projekty,“ vysvětluje náměstek Řádek.

V rámci zásad mohou investoři přispět nejen finančně, ale také prostřednictvím nepeněžního plnění, například výstavbou veřejné infrastruktury. „Investiční příspěvky od investorů budou přímo vráceny do lokalit, kde jsou nové projekty realizovány. Tím zajistíme nejen zlepšení veřejného prostoru a kvality života místních obyvatel, ale zároveň zvýšíme hodnotu těchto lokalit, což z dlouhodobého hlediska přinese větší zhodnocení i pro samotné investory a majitele nemovitosti,“ dodává náměstek Řádek.

Pravidla pro investory začalo město připravovat letos na jaře. S významnými developery nejen z Hradce Králové, ale i z celé republiky, město aktivně komunikuje a do dokumentu zapracovává jejich připomínky. První kulatý stůl se zástupci této oblasti podnikání se konal 25. června, další se uskuteční 15. října. Začátkem listopadu plánuje vedení hradecké radnice koncept materiálu představit a projednat se zastupiteli. Finální znění „Zásad pro spolupráci s investory v Hradci Králové“ by mělo zastupitelstvo schvalovat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Další doplňující informace naleznete na: www.hradeckralove.org/zasady.


Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK

Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 14.10.2024 / 14.10.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Po 16:40  Blansko - Kaplička v Dolní Lhotě získá novou střechu Město Blansko (blansko.cz)
Po 15:40  V Českých Budějovicích proběhla Konference primární prevence Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Po 15:20  U Třebenic probíhá rekonstrukce mostu rsd.cz (ŘSD)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688