Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  14.10.2024 17:05:27

Energošmejdi opět v akci. Pozor na nekalé praktiky

Přestože v covidových letech jsme se s energošmejdy přiliš nesetkávali, nyní se v České republice opět zvyšuje jejich aktivita. Energošmejdi jsou nepoctiví obchodníci s energiemi, kteří využívají nekalých praktik k získání nových zákazníků. Tito podvodníci často cílí na zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou senioři, a snaží se je přesvědčit k podpisu nevýhodných smluv. Je důležité být obezřetný a chránit se před těmito nekalými praktikami. Jak je poznat a jak se jim bránit?

Jaké jsou nejčastější praktiky energošmejdů?

Podvodné telefonáty

Energošmejdi často volají lidem a představují se jako zástupci známých energetických společností. Tvrdí, že zákazník má nárok na slevu nebo že musí změnit smlouvu z důvodu nových předpisů. Ve skutečnosti se jedná o snahu získat zákazníkovy osobní údaje a přesvědčit ho k přechodu k jinému dodavateli za horších podmínek.

Osobní návštěvy

Někteří energošmejdi obcházejí domácnosti a tvrdí, že provádějí kontrolu elektroměrů nebo plynoměrů. Při této příležitosti se snaží přesvědčit obyvatele, aby podepsali nové smlouvy, často s využitím nátlaku a dezinformací.

Falešné nabídky

Energošmejdi slibují výrazné slevy nebo bonusy, které však ve skutečnosti nejsou reálné. Po podpisu smlouvy se zákazníci často ocitnou v nevýhodných podmínkách s vyššími cenami a tvrdými smluvními pokutami pokud by chtěli předčasně odejít.

Podvodné emaily a dopisy

Podobně jako u telefonátů a osobních návštěv, i zde se energošmejdi snaží vzbudit dojem, že komunikace pochází od důvěryhodného dodavatele. E-maily a dopisy obsahují výzvy k podpisu nových smluv nebo změně tarifů.

Jak se bránit proti energošmejdům?

Ověřujte informace

Pokud obdržíte telefonát nebo návštěvu týkající se energií, vždy si ověřte identitu volajícího či návštěvníka. Pokud se vydává za vašeho dodavatele, kontaktujte zákaznickou liunku a ověřte si, zda skutečně došlo k nějakým změnám či nabídce.

Nedávejte osobní údaje

Buďte opatrní při sdílení osobních údajů. Nikdy nedávejte své osobní údaje neznámým volajícím nebo návštěvníkům bez ověření jejich identity.

Nechte si čas na rozmyšlenou

Pokud vám někdo nabídne novou smlouvu, nechte si čas na její prostudování. Poraďte se s odborníkem nebo někým, komu důvěřujete.

Sledujte recenze a reference

Před uzavřením smlouvy s novým dodavatelem si zjistěte, jaké má reference a recenze od ostatních zákazníků. Internet je plný zkušeností, které vám mohou pomoci se rozhodnout.

Obraťte se na odborníky

Pokud se v této problematice nevyznáte, obraťte se na nezávislé srovnávače typu Kalkulátor.cz, kde vám zdarma a na jednom místě srovnají všechny dodavatele na trhu. S výběrem a výpovědí vám rádi pomohou a nemusíte se obávat nekalých praktik. Informovanost a opatrnost jsou klíčem k tomu, aby se lidé nenechali napálit a ochránili své finance i nervy. A protože jsou srovnávací portály pod drobnohledem Energetického regulačního úřadu, takže máte jistotu, že se vás nepokusí obelstít a nebudou na vás žádné nekalé praktiky zkoušet.

 

Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá 15:43  Nemovitost po povodních: Jak dostat ze zdí vlhkost? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 15:10  Je skutečně dobrý nápad nevozit zelenou kartu? Aleš Rothbarth (Skupina Klik.cz)
St 11:02  Politika opět promlouvá do vývoje finančních trhů Richard Bechník (Swiss Life Select)
Út 11:39  Na co si dávat pozor při placení kartou? Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
04.10.2024  Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku: Tipy pro správné rozhodnutí Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688