Pavel Macek (Credit Check)
Okénko pro podnikatele  |  14.10.2024 13:33:13

Jak předcházet problémům s neplacením ve středně velkých firmách

Neplacení faktur může být pro středně velké firmy zásadní překážkou, která brzdí jejich růst a ohrožuje finanční stabilitu. Pokud není řízení pohledávek nastaveno správně, může firma brzy čelit vážným finančním problémům. Klíčem k úspěchu je prevence. Správně nastavené postupy a pravidla pomáhají minimalizovat riziko, že vám zákazníci nebudou platit včas nebo vůbec. Důležité je mít přehled nejen o tom, s kým uzavíráte obchodní vztahy, ale také o finančním zdraví vašich aktuálních obchodních partnerů. 

Poznejte své budoucí zákazníky včas a ověřujte platební schopnost těch stávajících 

Před podepsáním smlouvy s novým obchodním partnerem je zásadní ověřit jeho finanční stabilitu. Mnoho středně velkých firem tento krok podceňuje a spoléhá na osobní doporučení nebo dlouhodobou spolupráci.  

Ověření solventnosti zákazníka však může poskytnout cenné informace o jeho schopnosti plnit finanční závazky. Dlouhodobě problematický zákazník může výrazně narušit jinak bezproblémový chod vaší firmy. Vyhněte se nepříjemným překvapením a eliminujte riziko finanční ztráty ještě před tím, než se s nespolehlivým klientem pustíte do obchodování.  

Existuje však i riziko, že dosud bezproblémový klient sklouzne do finančních potíží například v důsledku špatných podnikatelských rozhodnutí. Proto je důležité mít přehled v podstatě o všech klientech.

Moderní finanční nástroje pro lepší řízení rizik  

Vyhnout se obtížím s pozdními nebo neplacenými fakturami lze pomocí moderních finančních nástrojů. Ty umožňují nejen analyzovat aktuální ekonomickou situaci firem a podnikatelů, ale také předpovídat jejich budoucí schopnost splácet své závazky.  

K vyhledávaným nástrojům patří Creditcheck, který jednoduše a přehledně poskytuje detailní a aktuální informace o finančním zdraví podnikatelských subjektů v České a Slovenské republice. Použitím Creditchecku ve vaší firmě získáte asistenta, který pravidelně kontroluje desítky informačních zdrojů, varuje vás před možnými obtížemi a ušetří vám spoustu času.  

Creditcheck, funguje jako webová aplikace nebo jsou jeho funkce implementované v podnikových informačních systémech, jako je například Byznys nebo Money od společnosti Seyfor, IS KARAT, Pohoda, Ekonom a mnoho dalších. Kontroluje vaše obchodní partnery průběžným analyzováním dat z desítek důvěryhodných zdrojů a databází. Patří sem například finanční výkazy z obchodních rejstříků, záznamy o platební morálce, insolvenční rejstříky či soudní rozhodnutí.   

Díky těmto zdrojům máte k dispozici komplexní přehled o finanční kondici svých obchodních partnerů. Intuitivní funkce „semaforu“ vám navíc jasně ukáže, zda je vše v pořádku (zelená), nebo zda máte u prověřované firmy zbystřit (oranžová nebo červená). 

Monitoring a včasná reakce na změny  

 

Finanční situace každého podniku se může rychle měnit. I na tyto situace umí Creditcheck reagovat. Nabízí totiž možnost průběžného monitorování ekonomické situace vašich zákazníků. Pokud například dojde ke zhoršení jejich finančních výsledků nebo začnou mít problémy s placením svým dalším dodavatelům, okamžitě vás na tuto skutečnost systém upozorní.  

 

Schopnost rychle reagovat na negativní změny v ekonomické situaci zákazníků je klíčová pro udržení zdravých finančních vztahů a ochranu vaší firmy před problémy s neplacením. Když máte přehled o tom, jak si vaši zákazníci vedou, můžete snížit riziko, že se ocitnete v situaci, kdy by vám nebyly zaplaceny faktury.   

 

Creditcheck je tedy neocenitelný nástroj, jenž vám umožní nejen analyzovat, ale také průběžně sledovat finanční zdraví vašich partnerů, a tím efektivně předcházet problémům spojeným s neplacením.  

Pavel Macek

Je zakladatelem a majitelem firmy Credit Check s.r.o.

Vystudoval sociologii na UK, ale jeho profesní kroky ho po vysoké škole rychle zavedly do oblasti firemních informací. Je velkým propagátorem transparentního podnikání a hybnou silou produktového vývoje B2B online nástrojů pro řízení kreditních rizik.





Creditcheck vyvíjí online platformu, která firmám v ČR a SR umožňuje snadno prověřit obchodní partnery, dodavatele, klienty i konkurenci. Integrace s ERP a CRM systémy zajistí rychlý a snadný přístup k důležitým informacím, což podporuje informovaná rozhodnutí a zvyšuje finanční stabilitu firmy. Díky průběžnému a automatickému monitoringu mají firmy vždy aktuální přehled o změnách u svých obchodních partnerů. Mezi klienty, kteří Creditchecku důvěřují, patří například Seyfor, Makro, Metrostav nebo GLS. Creditcheck nabízí 7 denní trial verzi bez závazků.

Více informací na https://www.creditcheck.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

25.07.2024  Poznejte svého zákazníka dřív, než vám začne dlužit Pavel Macek (Credit Check)
19.06.2024  Daňově zvýhodněné produkty spoření na důchod od roku 2024 Ing. Tomáš Slavík (SLUTO)
19.06.2024  Kdy a Kde Rezervovat Zimní Dovolenou, aby Vaše Peníze Pracovaly pro Vás? Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688