Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.10.2024 10:31:18

Inflace v důsledku dražších potravin zrychlila na 2,6 % (Komentář)

Česká inflace se v září zvýšila z meziročních 2,2 % na 2,6 %. To bylo více než očekával tržní konsensus (2,4 %) i naše prognóza (2,3 %). ČNB ve své prognóze zveřejněné na začátku srpna pro září odhadovala 2,3 % y/y.

Za překvapením stojí hlavně zdražení potravin. Ceny potravin a nealkoholických nápojů meziměsíčně vzrostly o 0,8 %, zatímco ceny alkoholických nápojů a tabáku byly vyšší o 0,1 %. To v kombinaci s nižší srovnávací základnou loňského roku vedlo k výraznému urychlení meziročního růstu cen potravin jako celku (včetně alkoholu a tabáku) ze srpnových 1 % k úrovni mírně pod 3 %. Vyšší oproti naší prognóze byly i regulované ceny, které stejně jako v srpnu zaznamenaly meziměsíční nárůst o 0,1 %. Energetická část regulovaných cen přitom vykázala pokles v průměru o 0,7 % m/m, který byl tak kompenzován růstem v rámci neenergetické části. Zde se v souvislosti se začátkem školního roku projevil především nárůst cen v oblasti vzdělávání, který v průměru činil 10,5 % m/m. Podobně jako u potravin i v případě regulovaných cen působil efekt nižší srovnávací základny loňského roku a jejich meziroční růst tak zrychlil z 5,2 % na 6,6 %. Pohonné hmoty naproti tomu druhý měsíc v řadě výrazně zlevňovaly. V září byly jejich ceny meziměsíčně nižší o 4,8 %, což vedlo k urychlení tempa meziročního poklesu ze 4,2 % na 11,3 %. Jádrová inflace podle našeho předběžného odhadu mírně zpomalila ze srpnových 2,4 % do blízkosti 2,3 % y/y.

Inflace sice v důsledku tradičně volatilních položek zrychlila, trend její jádrové složky je ovšem příznivý. Právě jádrová inflace, která nejlépe odráží poptávkové tlaky v ekonomice, je klíčová pro měnovou politiku. Očekáváme, že vlivem stále utlumené spotřebitelské poptávky a pouze umírněného růstu mezd bude dezinflační trend pokračovat a jádrová inflace by se mohla v příštím roce dokonce dostat pod 2 %. Pokles úrokových sazeb ČNB by tak měl pokračovat, pravděpodobně však nadále jen opatrnými kroky ve výši -25 bb na zasedání. Na nižší inflaci by měl působit také pokles tržních složek cen energií. Predikce celkové inflace je kvůli vysoké volatilitě cen potravin a pohonných hmot hůře předvídatelná. Do hry zde totiž vstupují globální faktory jako je konflikt na Blízkém východě a dopady změny klimatu na úrodu zemědělských komodit. Myslíme si ale, že celková inflace by se i v příštím roce měla udržet poblíž 2 %. Případnou vyšší dynamiku cen potravin a pohonných hmot by totiž měla kompenzovat nižší jádrová inflace a tržní ceny energií. Nejistotou ohledně celkové inflace v příštím roce je také to, jaký bude vývoj regulovaných složek cen energií.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Et 11:14  ČNB vydala nové zlaté mince (Jan Mayer) cnb.cz (ČNB)
Et 10:31  Inflace v důsledku dražších potravin zrychlila na 2,6 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688