plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.10.2024 18:50:08

Plzeň opravila kapličku v Černicích

Přečíst článek nahlas

Plzeň opravila kapličku v Černicích

241009_Kaplicka_Cernice_2

Kaplička po rekonstrukci (fotografie: I. Pelíšková)

Kompletně zrekonstruovaná je kaplička svatého Antonína Paduánského v Černicích. Stavba, jež se nachází na území vesnické památkové rezervace Plzeň-Černice, je typickým prvkem vesnické architektury. Stojí na návsi Černic, bývalé vesnice, která se stala součástí velké Plzně v roce 1993. Stavbu za 2,3 milionu korun pro město zajišťovala Správa veřejného statku města Plzně.

241009_Kaplicka_Cernice_4

„Na území města Plzně je mnoho drobných sakrálních památek, mezi něž patří i původně vesnické kapličky. Jde o dědictví našich předků, o které bychom se měli starat a zachovávat ho pro další generace. Většinu těchto starých staveb trápí vlhkost, proto je postupně opravujeme a snažíme se je vrátit do života občanů v těch částech města, které byly dříve Plzni blízkými vesnicemi. Jsem rád, že řádnou opravou prošla i kaplička na černické návsi. Jako starosta jiného městského obvodu vím, jak je důležité udržovat centrum bývalé obce i s jeho památkami a stromy,“ řekl náměstek primátora Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí a starosta městského obvodu Plzeň 9 - Malesice Aleš Tolar.

241009_Kaplicka_Cernice_3

Kaplička před/po rekonstrukci (foto: I. Pelíšková)

„Z opravené kapličky máme obrovskou radost. Vypadá opravdu nádherně. Už se těšíme, až si na Štědrý den do ní opět půjdeme pro Betlémské světlo,“ uvedl černický starosta Vladislav Sloup.

„Kvůli nedostatečné izolaci byly zdi i podlaha kapličky vlhké a střechou dovnitř zatékalo. Museli jsme tedy opravit střechu i s krovem včetně kamenných zdobných prvků – kříže a dvou bílých čuček. Sanktusník, tedy věžička na hřebeni střechy, byl nově oplechován, kříž na jeho vrcholu opraven a pozlacen. Obě okna i vstupní dveře jsou také renovovány a natřeny. Kolem kapličky je nyní okapový chodník, který má zabránit vnikání vody do stavby, podlaha je vydlážděna čtvercovými půdovými cihlami,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku, která měla projekt na starosti. Opravou prošel i menší zvon umístěný v sanktusníku.

241009_Kaplicka_Cernice_1

Interiér kapličky před rekonstrukcí (foto: I. Pelíšková)

Inventář kapličky čítající oltář, lavice a sošky je nyní v péči truhláře restaurátora Jana Dlouhého a vrátí se do ní na Velikonoce. To by již stavba měla být dostatečně vyschlá, aby opravené interiérové prvky, hlavně oltář, nepoškodila. Za opravu kaple zaplatila Správa veřejného statku města Plzně zhotovitelské firmě SILBA-Elstav s.r.o. celkem 2 301 941 korun včetně DPH.

Kaple svatého Antonína Paduánského stojí mezi dvěma mohutnými lípami na Selské návsi v Černicích v památkové rezervaci zapsané na státním seznamu nemovitých kulturních památek. Zvonička stávala v dolní historické části Černic na místě stávající kaple již před rokem 1838. Dnešní provedení představuje pseudohistorickou kapli z roku 1875 s portálovým sloupovým oltáříkem z druhé poloviny 17. století s boltcovou ornamentikou. Původní kaple před pseudohistorickou úpravou byla kulatá či osmiboká s kuželovitou střechou krytou šindelem s lucernou a se zvonem.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 9. 10. 2024, Martin Pecuch
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688