ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  09.10.2024 09:00:00

Každý Čech provolá v průměru z mobilu 7 minut denně

Datum vydání: 09. 10. 2024

Kód: 401000-24

9. října 2024

V Česku roste obliba tarifního internetu na chytrých telefonech. Počet karet v mobilních telefonech s aktivovanou tarifní datovou službou ke konci roku 2023 dosáhnul 9,3 milionu a meziročně se zvýšil o téměř 600 tisíc. Podíl připojení k internetu prostřednictvím wifi je u nás stále nejvyšší v celé Evropské unii.

V roce 2023 bylo z mobilní sítě provoláno 27,9miliard minut. Při přepočtu na jednoho obyvatele se jednalo v průměru téměř o 7 minut denně. „Větší objem minut byl v roce 2023 provolán přes SIM karty patřící soukromým osobám, konkrétně se jednalo o 15,5 miliard minut, a na volání z firemních mobilních telefonů připadlo 11,1 miliard minut,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ . Zbylých 1,3 miliardy minut tvořilo roamingové volání.

Na konci roku 2023 byla v Česku v telefonech aktivovaná datová služba spolu s hlasovou na 11,2 milionu SIM karet. Zvyšuje se především počet zákazníků využívající internet v rámci měsíčního tarifu. Tato byla služba aktivována na 9,3 milionu datových SIM karet, což bylo o 577 tisíc více než v roce předchozím a o 1,5 milionu více než v roce 2020. Počet zákazníků využívajících pro internet v mobilu dočasný přístup bez měsíčního paušálu dosáhl v minulém roce 1,8 milionu. Koncem loňského roku byl v Česku počet fyzických a právnických osob s uzavřenou smlouvou na mobilní datové služby téměř třikrát vyšší než těch s uzavřenou smlouvou na přístup k internetu v pevném místě.

Přesto, i díky rychlosti a ceně, využívají domácnosti a firmy i nadále jako primární přístup k internetu připojení přes kabelové sítě nebo fixní bezdrátový internet. Celkem byly k 31. 12. 2023 v Česku 4 miliony aktivních přístupů k internetu z pevného místa, z nichž se téměř 30 % realizovalo pomocí bezdrátového přístupu ve volných pásmech označovaných jako wifi. Tento podíl je zdaleka nejvyšší ze všech zemí EU. Na konci roku 2023 využívalo toto bezdrátové připojení k internetu z pevného místa 940 tisíc domácností a 170 tisíc firem. Pro domácnosti v Česku se stále jedná o nejčastější způsob připojení k internetu z pevného místa.

Pokud jde o přístup k internetu přes kabelové sítě, je nejčastěji používáno připojení pomocí technologií xDSL. Na konci minulého roku bylo těchto aktivních přípojek milion. „Největší rozmach v posledních letech nastal v případě připojení prostřednictvím optické sítě. Meziročně vzrostl počet fyzických a právnických osob s aktivovanou službou pro přístup k internetu přes optickou síť o téměř desetinu na 880 tisíc ke konci roku 2023,“ vysvětluje Martin Pokorný z oddělení statistik výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ . Počet aktivních přípojek sítě kabelové televize používaných pro přístup k internetu naopak v posledních letech stagnuje, a to těsně nad hranicí 600 tisíc.

Počet superrychlých fixních internetových přípojek umožňujících přenos 100 Mbit a více dat za sekundu vzrostl meziročně o 270 tisíc na 1,8 milionu na konci roku 2023. Necelých 40 % z těchto rychlých přípojek tvořily optické linky a 30 % připadalo na přípojky realizované pomocí rozvodů kabelové TV. V roce 2022 v Česku připadlo 14 superrychlých přípojek 100 Mbit/s+ na 100 obyvatel v porovnání s 24 v průměru za země EU.

Detailní informace k tématu jsou dostupné v aktualizovaných časových řadách na webu ČSÚ.

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@csu.gov.cz | X @statistickyurad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:39  Německý průmysl velmi příjemně překvapil Research (Česká spořitelna)
St   9:37  Český trh práce bez větších změn (9.10.2024) Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688