mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.10.2024 19:25:00

Czech Heritage Week

08.10.2024 / 17:44 | Aktualizováno: 08.10.2024 / 19:25

Od 21. do 28. září proběhl v Chicagu historicky první Týden českého dědictví, v rámci kterého se konaly kulturní výstavy, promítání filmů či vzdělávací programy. Starosta Chicaga Brandon Johnson iniciativu podpořil oficiální proklamací, kterou Týden českého dědictví zaštítil. Proklamace oceňuje nejen historické české vlivy, jako jsou čtvrť Plzeň či památník T. G. Masaryka, ale také dlouhodobé přátelství mezi Chicagem a Prahou. Události v průběhu Týdne českého dědictví podpořily hlubší porozumění a ocenění české kultury v Chicagu. Celkem proběhlo deset česky laděných akcí, do jejichž organizace se různou měrou zapojilo osm krajanských organizací, včetně GK Chicago.

Týden českého dědictví byl zahájen tradičními Moravskými dny. Součástí oslav byly dále akce jako festival Czech That Film s promítáním českých filmů, komentovaná prohlídka Českého národního hřbitova, či literární večer se známými českými autorkami. Vrcholem slavností se stala návštěva prezidenta České republiky Petra Pavla, který na Chicagské univerzitě zahájil přednáškový cyklus o odkazu Václava Havla a setkal se i s místními krajany. S první dámou Evou Pavlovou pokřtili také knihu Holčička ze známky od autorky Markéty Pilátové a ilustrátorky Renáty Fučíkové. Události se zúčastnila i samotná Eva Haňková – Neugebauerová, jejíž životní příběh kniha vypráví, a která se proslavila díky fotografii s T. G. Masarykem pořízené v roce 1928. Týden českého dědictví byl symbolicky ukončen 28. září na Den české státnosti, kdy došlo k otevření výstavy Franz Kafka: A Man of His and Our Time.

Vydařená série událostí během Týdne českého dědictví připomněla bohatou historii českoamerické komunity v oblasti širšího Chicaga. Oslavy českého dědictví podpořily rozmanitost místní kultury a přispěly k posílení vazeb mezi různými komunitami i mezi českými spolky. Mnozí účastníci měli možnost seznámit se s tradičními zvyky, kuchyní a uměním, což přispělo k hlubšímu porozumění a vzájemné inspiraci. Kromě toho měli zúčastnění jedinečnou příležitost setkat se s prezidentem České republiky a různými českými umělci, kteří sdíleli své zkušenosti a pohledy na českou kulturu, což ještě více obohatilo celý program.

Těšíme se na odezvy krajanů, které nám pomohou dále rozvíjet a obohacovat naše akce a programy.

Děkujeme všem, kteří přispěli k úspěchu Týdne českého dědictví!

Galerie


Czech Heritage Week


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688