Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  08.10.2024 14:02:44

Evropané mění po pandemii nákupní rytmus, ukazuje aktuální studie Mastercard

Rok 2024 přináší výrazné změny ve spotřebitelských zvyklostech Evropanů, jak ukazuje nejnovější studie Institutu ekonomických studií společnosti Mastercard. V restauracích večeří až o desítky minut dříve a nákupy potravin a péči o sebe sama přesouvají na pracovní dny, aby víkendy mohli věnovat zážitkům a času s blízkými.

Ve srovnání s rokem 2019 nyní Evropané večeří v restauracích o 11 až 20 minut dříve. Místo tradičních víkendů začali k nákupům potravin využívat klidnější pondělky a úterky. „Možnost pracovat na dálku umožňuje lidem efektivněji plánovat svůj čas, což vede k tomu, že péči o sebe, jako jsou návštěvy kadeřnictví či fitness centra, přesouvají do pracovních dní. Víkendy se tak stále více stávají časem pro zážitky a volnočasové aktivity, které tráví s rodinou a přáteli,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko.

Posílení flexibility v organizaci osobního času vedlo k tomu, že Evropané kladou větší důraz na zážitky a pečlivé plánování výdajů. Zvýšená citlivost na ceny nutí spotřebitele plánovat dovolené s větším předstihem, aby mohli využít co nejvýhodnější nabídky.

Z našich dat je zřejmé, že změněné nákupní zvyklosti Evropanů nejsou dočasné. Jde o hlubší odraz změn v tom, jak si lidé organizují svůj čas a upřednostňují osobní život. Dávají tak v dnešním ekonomickém prostředí nový obsah pojmům pohodlí a hodnota,“ doplňuje Natalia Lechmanová, hlavní ekonomka pro Evropu ve společnosti Mastercard.

Změny v nákupním chování se výrazně projevily i během svátečních období. Evropští spotřebitelé přesouvají sváteční nákupy na dřívější dobu před koncem roku a u online obchodů hojně využívají různých slevových akcí. V reakci na tuto poptávku spustili obchodníci v roce 2023 velké slevové akce jako Black Friday nebo Cyber Monday dříve než obvykle. Tímto krokem chtěli mj. chtěli nalákat opatrné zákazníky, na které doléhala inflace a vysoké úrokové sazby. Předvánoční nákupní vrcholy se tak v kategoriích jako oblečení, elektronika a šperky posunuly zhruba o týden dopředu v porovnání s předchozími lety.


Mastercard (NYSE: MA) je technologická společnost s celosvětovou působností v oboru zprostředkování plateb. Zajišťováním bezpečných, jednoduchých, chytrých a snadno dostupných platebních transakcí Mastercard podporuje a propojuje inkluzivní digitální ekonomiku prospěšnou všem, kdekoliv na světě. Inovace a řešení využívající zabezpečených dat a sítí, partnerství a energie společnosti Mastercard pomáhají jednotlivcům, finančním institucím, vládním orgánům i firmám naplňovat beze zbytku jejich potenciál. Se společností Mastercard je možné se spojit ve více než 210 zemích a oblastech. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688