Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  04.10.2024 13:44:04

Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku: Tipy pro správné rozhodnutí

Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku

V současné době nemálo klientů řeší refinancování nebo refixaci své hypotéky. Jak uspět a získat nejlepší úrokovou sazbu? A kdy je nejlepší čas pro refinancování?

Lidé, kteří měli hypotéku před 1. září, si stále mohou refinancovat za starých podmínek. Proto je důležitá také otázka, kdy je refinancování nejvýhodnější.  

Největší smysl má refinancování v případě, že získáte nabídku s výrazně nižší úrokovou sazbou oproti té, kterou máte aktuálně. Taková situace může vést k významným úsporám, zejména u vyšších hypoték, kde i malé snížení úroku může znamenat podstatný rozdíl. U menších úvěrů by úroková sazba musela klesnout výrazněji, aby se refinancování vyplatilo. Tuto novou nabídku lze také využít jako páku při jednání s vaší současnou bankou o snížení úrokové sazby. 

Úrokové sazby klesají, zatím ale málo

V současnosti se úrokové sazby při refinancování dostaly pod 5 %, je však možné, že se koncem roku dostanou i k hranici 4 %. V příštím roce také trh očekává další pokles úrokových sazeb u hypoték. Na původní hypotéky s úrokovou sazbou ve výši 2-3 % se ale už nejspíše nevrátíme. 

Na co si dát pozor při refinancování

Před tím, než se rozhodnete pro refinancování, je klíčové zjistit, jaké poplatky byste museli uhradit za předčasné splacení stávající hypotéky. Kromě toho je třeba počítat s dalšími náklady spojenými s novým úvěrem, jako jsou poplatky za vklad a výmaz zástavního práva, odhad nemovitosti nebo poplatky za poskytnutí a čerpání úvěru. Tyto náklady mohou ovlivnit celkovou výhodnost refinancování.

Na jak dlouho fixovat

V současnosti většina bank nabízí fixace úrokových sazeb maximálně na pět let. Delší fixace jsou buď omezené, nebo jsou poskytovány s vyššími úrokovými sazbami kvůli nejistotě na trhu. Mnoho klientů proto preferuje kratší fixace na dva až tři roky, očekávajíc, že úrokové sazby budou klesat. Je také důležité mít na paměti, že poplatek za předčasné splacení je obvykle 0,25 % za každý rok do konce fixace, maximálně však 1 %. Vzhledem k očekávanému poklesu úrokových sazeb v budoucnu je nejvhodnější fixovat na 2-3 roky.

Důvěryhodný specialista poradí

Každý případ je individuální a co je výhodné pro jednoho, nemusí být pro druhého. Doporučujeme proto konzultovat své možnosti s finančním poradcem nebo odborníkem na hypotéky – abyste mohli učinit informované rozhodnutí, které bude nejlépe odpovídat vašim potřebám a cílům.

 

 

 

Tomáš Rosenkranc

Tomáš Rosenkranc

Své první pracovní zkušenosti získal v bance jako poradce pro retailové klienty, kde s klienty řešil vše od servisních operacích, přes financování a investiční plánování. Následně se posunul do pozice key account managera, kde pečoval o obchodníky ve svěřeném regionu, podílel se na jich vzdělávání a motivaci. V Ušetřeno vede vertikálu financí, kde společně se svým týmem pomáhá ušetřit klientům v oblasti hypoték, půjček a depozitních produktů. Tomáš rád cestuje, a to především za dobrým jídlem, pokud není na cestách, tak se věnuje sportu.

 

 




Pomáháme lidem vybrat si správně.Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá 10:15  Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 % Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
St   7:09  Kdy a proč je dobré přezout na zimní pneumatiky Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
27.09.2024  Uhlí, plyn nebo dřevo? Čím topit a neprohloupit? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688