Patria (Patria Finance)
Zákony a právo  |  04.10.2024 09:06:00

O tom, co pro Okunův zákon v USA letos nebude platit. Strach z úderu na íránská ropná zařízení posílá ropu o 5 % výše - Rozbřesk

Dnes odpoledne nás čekají další velmi důležitá čísla z amerického trhu, která by měla stvrdit to, co ukazují přicházející data již celý týden - americká konjunktura na konci minulého kvartálu stála na velmi solidních základech. Neboli, letní panika ohledně rychlého zhoršování na trhu práce se tak jeví ze zpětného pohledu jako přehnaná. Naopak za pár týdnů budeme mít k dispozici údaje o růstu HDP za třetí kvartál a ty nevyhnutelně povedou k přepisování odhadů celoročního růstu směrem vzhůru, možná někam k úrovni 2,7-2,8 %.

Když už se ovšem bavíme o revizích amerických odhadů v průběhu tohoto roku, tak je třeba rovněž přiznat, že bylo nutné posunout i prognózované míry nezaměstnanosti. Ta se zřejmě usadí na současné či trochu vyšší úrovni, takže podle nás by mohla v prosinci skončit na hodnotě 4,3 % (4,4 % je pro zajímavost odhad Fedu). Letos tak dojde k poněkud zvláštní makroekonomické situaci, kdy americká ekonomika šlapala tempem, které bylo nad jejím potenciálem, ale na druhou stranu se viditelně zvýšila míra nezaměstnanosti. Došlo tak fakticky k porušení jednoho ze základních empirických vztahů makroekonomie - Okunova zákona. Jak k tomu mohlo dojít?

Podle našeho názoru je třeba vysvětlení hledat v masivní migraci do USA. Ta v posledních dvou až třech letech dramaticky zrychlila, přičemž v post-covidových letech neměl hladový trh práce žádný problém absorbovat rychle rostoucí pracovní sílu, která se do USA valí zejména skrze jižní hranici. Jen pro představu zatímco před covidem činila (čistá) migrace do Spojených států něco kolem 1-1,5 milionu lidi ročně, tak v současnosti je to 3-3,5 milionu. Takové množství lidí by nebylo problém zaměstnat v situaci, kdy na jednoho nezaměstnaného připadala dvě volná pracovní místa. V momentě, kdy je tento poměr blízký jedna ku jedné, začleňovat masivně přibývající nové pracovní síly není tak snadné, tím spíše, že covidem vystrašení rezidenti se rovněž pozvolně vracejí na trh práce.

V součtu to tedy znamená, že pozitivní silná migrace letos přispěla k překvapivě silnému neinflačnímu růstu (neboť tlumila mzdové tlaky), avšak odvrácenou stranou této konstelace byl nárůst míry nezaměstnanosti. Byť ten by se měl ukázat jako dočasný.


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna získává na konci týdne půdu pod nohama a stabilizuje se v těsné blízkosti hranice 25,30 EUR/CZK. Při absenci domácích makro čísel bude dnes pro korunu důležitý vývoj v zahraničí – nejen dění na Blízkém východě a případná eskalace napětí, ale také ostře sledovaná čísla z amerického trhu práce, která by mohla přinést dolaru další zisky a korunu dostat pod opětovný tlak. Zároveň bude dnes zveřejněn zápis z posledního měnově-politického zasedání ČNB, ne kterém šly sazby dolů o 25bps. Pro trhy bude zvláště relevantní, jakým směrem se ubírá nálada v bankovní radě vzhledem k dalším krokům, zejména pak případná diskuze o neutrální úrokové sazbě (doletové zóně sazeb).

Eurodolar

Dolar i nadále těží z hrozby izraelské odvety vůči Íránu a solidních amerických dat. Zaměříme-li se na americká čísla, tak včera to byl nečekaný nárůst podnikatelského optimismu ve službách reprezentovaný zvýšením indexu ISM na 54,9 bodů (ze srpnových 51,5).
Situace na Blízkém východě bude udržovat trh v napětí, ale dnes by mohla být americká data hlavním zdrojem volatility. Čekáme nejdůležitější čísla týdne, kterými budou zářijové statistiky z trhu práce. S našimi odhady jsme v podstatě na tržním konsensu, takže je těžké se nějak vymezovat. Další stabilizace míry nezaměstnanosti by však dolar mohla udržet silný.

Ropa
Cena ropy včera přidala dalších 5 %, když americký prezident Joe Biden řekl, že Izrael zvažuje útok na ropná zařízení v Íránu. Další komplikací může být hrozba úderů ze strany Íránem podporovaných povstalců z Jemenu, resp. Hútiů, kteří údajně poslali řeckým lodím v Rudém moři e-mail ať se připraví na odplatu.

Akcie
Zámořské akcie včera poklesly (S&P 500 -0,2 %). Jedním z důvodů bylo vyostřování situace na blízkém východě. Z korporátních zpráv stojí za zmínku výrobce džínů Levi Strauss, který oznámil možný prodej své značky Dockers a zároveň především snížil výhled na tržby skupiny. Na to konto propadl o 7,6 %. Automobilka Tesla přidala k poklesu z posledních dní další 3,4 %. Zklamaly dodávky automobilů ve třetím čtvrtletí. Nvidia narostla o 3,3 % po vystoupení CEO Huanga v CNBC. Ten řekl, že poptávka AI chipech Blacwell je „bláznivá“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zákony a právo:

Pá   8:28  O tom, co pro Okunův zákon v USA letos nebude platit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 14:04  Zpětné stanovení výživného nemá být výjimkou Ústavní soud (usoud.cz)
St 13:54  Nezletilí podnikatelé? Ve světě běžné, u nás stále spíše rarita Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688