Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  03.10.2024 08:35:03

Finanční gramotnost v digitální éře: Na co si dát pozor při používání online bankovnictví?

Online bankovnictví nám na jednu stranu zjednodušuje život, ale přináší také nová rizika. V éře kybernetických hrozeb je důležité být o krok napřed. Pojďme se podívat, jaké nástrahy čekají na uživatele online bankovnictví a jak se jim vyhnout.

Bezpečnostní hrozby: Phishing, malware a ransomware

Kybernetičtí zločinci jsou stále vynalézavější. Phishingové útoky, kdy se hackeři snaží získat vaše přihlašovací údaje prostřednictvím falešných e-mailů či SMS zpráv, jsou čím dál častější. Řadě těchto podvodů lze snadno předejít, pokud budete dodržovat několik základních pravidel. Klíčová je především opatrnost. Nikdy neotevírejte podezřelé odkazy a přihlašujte se do bankovnictví jen přes oficiální aplikace.

Další významnou hrozbou jsou malware a ransomware, tedy škodlivé programy, které mohou narušit integritu vašeho systému. Malware je schopen získat neoprávněný přístup k citlivým datům, zatímco ransomware zašifruje vaše soubory a následně požaduje výkupné za jejich dešifrování. K prevenci těchto hrozeb je klíčové pravidelně aktualizovat software, používat spolehlivý antivirový systém s pokročilou detekcí hrozeb a vyhýbat se stahování souborů z neověřených zdrojů.

Veřejné Wi-Fi: Ráj pro hackery

Připojování k online bankovnictví přes veřejné Wi-Fi sítě je také velké riziko. Útočníci mohou zachytit vaše přihlašovací údaje a získat přístup k vašemu účtu, kde mohou provádět neoprávněné transakce, měnit nastavení účtu nebo převádět peníze. Pokud potřebujete přistupovat ke svému účtu mimo domov, je bezpečnější používat mobilní data nebo VPN, která šifruje vaše připojení a zajišťuje větší bezpečnost.

AI a kybernetické útoky: Nová éra podvodů

Umělá inteligence (AI) přináší nejen inovace, ale i nová rizika. Útočníci začínají využívat AI k vytváření sofistikovaných phishingových útoků, které napodobují skutečné komunikace bank. Díky AI se zvyšuje efektivita těchto útoků a je čím dál těžší je rozeznat od originálu. Například deepfake technologie, která umí uměle generovat realistické video nebo zvuk, může napodobit hlas vašeho bankéře a oklamat vás. Je proto důležité, aby uživatelé byli obezřetní a ověřovali každý podezřelý kontakt.

Falešné aplikace a podvody

Pozor také na falešné aplikace, které napodobují vzhled oficiálních aplikací bank. Tyto aplikace jsou často dostupné v neoficiálních obchodech a mohou sloužit k získání vašich přihlašovacích údajů. Důležité je stahovat aplikace pouze z oficiálních obchodů, jako je Google Play nebo App Store.

Ochrana osobních údajů a digitální stopa

S růstem online služeb se zvyšuje i množství osobních údajů, které poskytujeme – od přihlašovacích údajů po čísla účtů či adresy. Často si neuvědomujeme, jak snadno mohou být tato data zneužita. Proto je vhodné být obezřetný při zadávání údajů na neznámé weby či do aplikací. Pro vyšší bezpečnost je dobré pravidelně měnit hesla a využívat dvoufaktorovou autentizaci (2FA), která kromě hesla vyžaduje další potvrzení, například SMS kód.

Jak zůstat v bezpečí?

Abychom minimalizovali rizika zneužití účtu, doporučuje se pravidelně kontrolovat transakce a mít nastavené notifikace o každém pohybu na účtu, včetně příchozích i odchozích plateb. Tím získáte okamžitý přehled o všech změnách. V případě podezřelé aktivity neváhejte ihned kontaktovat svou banku, která může účet dočasně zablokovat a provést šetření. Dále je důležité mít na paměti, že banky nikdy nepožadují citlivé údaje, jako jsou přihlašovací jméno, heslo nebo PIN, prostřednictvím e-mailu, SMS ani telefonu. Jakákoli taková žádost je téměř jistě podvod.

Kromě toho byste měli zabezpečit svá zařízení aktuálním antivirovým softwarem a aktualizovaným operačním systémem, aby se minimalizovalo riziko napadení škodlivým softwarem, který by mohl ohrozit vaše bankovní údaje.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   7:09  Kdy a proč je dobré přezout na zimní pneumatiky Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Pá 16:09  Uhlí, plyn nebo dřevo? Čím topit a neprohloupit? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
26.09.2024  Pohyb cen energií vyžaduje aktivní přístup domácností Miren Memiševič (Skupina Klik)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688