army.cz (MO ČR)
Armáda  |  02.10.2024 16:49:00

Vláda schválila návrh zahraničních misí na příští dva roky

Vláda schválila návrh zahraničních misí na příští dva roky Další fotografie Další fotografie

2.10.2024

Vláda schválila návrh zahraničních misí na příští dva roky

Autor: Rostislav Fridrich

Vláda na dnešním zasedání schválila návrh Ministerstva obrany na působení českých vojáků v zahraničních operacích do roku 2026. Současný charakter bezpečnostních hrozeb klade důraz i na působení českých vojáků tam, kde je to důležité pro ochranu českých občanů a pro bezpečnostní zájmy České republiky a Severoatlantické aliance. K posílení české vojenské přítomnosti tak dojde například na východní hranici NATO. Vláda zároveň odsouhlasila i návrh na výcvik a poradenství v Mauritánii, kde by měli čeští vojáci pomáhat s výcvikem tamních ozbrojených sil.

Současný mandát na působení vojáků Armády České republiky v zahraničních misích, stejně jako pobyt ozbrojených sil jiných států na území ČR, končí 31. prosince 2024. „Předložili jsme tak vládě návrh na mandát na další dva roky, tedy do roku 2026. Příští rok by mělo celkově v zahraničních misích sloužit do 2 666 osob a v roce 2026 do 2 571 osob. Účast českých vojáků v zahraničních misích musí ještě schválit Parlament České republiky. Chci také zdůraznit, že naši vojáci plní své úkoly v zahraničí svědomitě a jsou svými spojeneckými kolegy vysoce ceněni,“ uvedla ministryně obrany Černochová.

Kvůli ruské agresi proti Ukrajině NATO dlouhodobě posiluje své východní křídlo, k čemuž přispěje i ČR. Nově by zde mohlo působit až 2 000 českých vojáků, což je o 800 vojáků více než nyní. Chceme pokračovat v naší přítomnosti v Litvě, Lotyšsku, Polsku a na Slovensku, návrh umožňuje působení českých vojáků i v Estonsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Zapojení AČR v těchto zemích by se ale odvíjelo od konkrétní potřeby NATO související se zajištěním věrohodného odstrašení a obrany aliančního prostoru. V současnosti se ovšem působení AČR v těchto zemích neplánuje.

Mezi dlouhodobé priority naší zahraniční politiky patří region západního Balkánu. Proto také dojde k nárůstu vojáků v misi EUFOR Althea až do 200 osob. A to z důvodu vyčlenění záložní roty jako součásti spojeneckých rezervních sil. V roce 2025 pak budou letouny JAS-39 Gripen chránit vzdušný prostor Islandu, tak jako v letech 2014-2016. Bude se jednat o operační úkol pro až 95 vojáků.

Sníží se počet vojáků, které ČR vyčleňuje pro do Spojeneckých sil rychlé reakce NATO, a to do 300 osob ze současných 600. Důvodem je transformace v rámci nového modelu sil NATO. Co se týče Bojového uskupení EU, tak Česko nasadí až 200 osob do nově vzniklé EU BG vedené Polskem. Armáda ČR bude zároveň pokračovat ve stejném rozsahu jako doposud v řadě dalších menších zahraničních operacích.

Z hlediska bezpečnostních zájmů ČR je také třeba brát zřetel na oblast Sahelu. Bezpečnostní a ekonomická nestabilita, působení teroristických skupin a organizovaného zločinu jsou faktory, se kterými se musí vypořádávat řada zemí tohoto regionu. Konkrétně nárůst nelegální migrace a pronikání radikálních teroristických skupin má přímý vliv na bezpečnost Česka a Evropy. Šíření vlivu Ruska a Číny v oblasti představuje další bezpečnostní výzvu.

Jednou z relativně mála stabilních zemí v regionu je Mauritánie, nicméně její odolnost může být oslabena například intenzivnějším působením teroristických organizací nebo nestabilitou v okolních zemích. ČR tak navrhuje vyslání do 30 příslušníků AČR, kteří mohou pomoci s výcvikem mauritánských speciálních sil. Tato aktivita má i alianční rozměr, protože Mauritánie se v roce 2022 stala po Tunisku druhou africkou zemí, které Aliance pomáhá v oblasti výstavby a výcviku ozbrojených sil.

Ministerstvo obrany také předložilo vládě návrh na prodloužení doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v České republice (British Military Advisory and Training Team in the Czech Republic, BMATT). Britští instruktoři, kteří jsou součástí týmu, působí v Česku v rámci Vojenské akademie ve Vyškově. Podílí se na výcviku poddůstojníků Armády České republiky, příslušníků ozbrojených sil členských států NATO a EU, států zúčastněných v programu Partnerství pro mír a dalších partnerských států.

Počet členů BMATT z řad příslušníků britských ozbrojených sil bude nadále omezen na maximálně 30 osob a počet příslušníků ozbrojených sil cizích států, kteří jsou vysláni do kurzů, jež BMATT pořádá, nepřekročí 100 osob v jednotlivém kurzu. Tým britských instruktorů působí v Česku od roku 2000 a do roku 2023 absolvovalo jeho kurzy přes 11 600 českých i zahraničních vojáků. Od roku 2019 se na činnosti týmu podílí také tři čeští vojenští instruktoři. Jedná se o praktickou spolupráci mezi českými a britskými vojáky, která vede ke zvyšování kvality výcviku AČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688