ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.10.2024 11:37:00

Komise zhodnotila strategii mezinárodních partnerství s cílem posílit odolnost doma i v zahraničí

Udržitelná mezinárodní partnerství jako Tým Evropa

Evropská komise dnes přijala sdělení o „budování udržitelných mezinárodních partnerství jako Tým Evropa“, v němž hodnotí pokrok dosažený v mezinárodních partnerstvích. EU v posledních pěti letech přepracovala svůj model spolupráce v reakci na vyvíjející se geopolitickou a geoekonomickou situaci a globální výzvy, zejména rostoucí nedostatky při dosahování cílů udržitelného rozvoje. EU se odklonila od dynamiky dárce-příjemce k vzájemně prospěšným partnerstvím, která přinášejí výhody místnímu obyvatelstvu a posilují odolnost doma i v zahraničí. Tento přístup byl začleněn do investiční strategie Global Gateway, zahájené v roce 2021. Investováním do partnerství se EU snaží vymezit svou pozici v mezinárodním prostředí s množícími se konflikty.

Během pandemie COVID-19 se orgány Evropské unie, členské státy EU a evropské rozvojové finanční instituce nejprve zasazovaly o společné reakce v duchu Týmu Evropa, který se od té doby stal nedílnou součástí souboru nástrojů EU pro vnější činnost umožňujícím zvýšit rozsah, dopad a viditelnost jejích kroků. Přístup Tým Evropa, který zahrnuje také soukromý sektor, je hlavním prováděcím mechanismem investiční strategie EU Global Gateway.

Očekává se, že strategie Global Gateway do roku 2027 zmobilizuje udržitelné veřejné a soukromé investice ve výši až 300 miliard eur. V letech 20212023 bylo v partnerských zemích po celém světě zmobilizováno 179 miliard eur, čímž se pokročilo v 225 stěžejních projektech. Z toho 50 miliard eur bylo mobilizováno díky podpoře Evropské komise a 129 miliard eur zmobilizovaly členské státy EU, EIB a EBRD.

Strategie Global Gateway se zaměřuje na pět prioritních oblastí, z nichž každá se opírá o konkrétní projekty v různých regionech. Zde je několik příkladů:

  1. Klima a energetika: Global Gateway podporuje investice do energie z obnovitelných zdrojů a infrastruktury, jako jsou zařízení pro výrobu zeleného vodíku v Namibii, s cíle využít větrnou a solární energii, jakož i zdroje vzácných zemin. Cílem tohoto partnerství je učinit z Namibie lídra v oblasti zelené energie, a přispět tak k dosažení globálních cílů v oblasti klimatu. EU podporuje Národní plán dekarbonizace Kostariky, který se zaměřuje na elektrifikaci veřejné dopravy a přeměnu škodlivé řasy hroznovice v hospodářský zdroj prostřednictvím výzkumu a spolupráce v odvětvích, jako jsou kosmetika a výroba biomasy v Karibiku.
  2. Digitální transformace: EU představila pět balíčků týkajících se digitální ekonomiky na podporu digitálního růstu zaměřeného na člověka. Klíčovým příkladem je program pro monitorování Země Copernicus na Filipínách, který využívá družicová data pro řízení rizik katastrof a zlepšuje infrastrukturu pro konektivitu. EU rovněž zahájila činnost digitální aliance EU–Latinská Amerika a Karibik, která má posílit komplexní spolupráci při digitální transformaci, včetně dialogu o politice ohledně kybernetické bezpečnosti.
  3. Dopravní propojení: V zájmu zlepšení infrastruktury a regulačních rámců se EU zavázala podporovat rozsáhlé projekty, jako jsou Transkaspický dopravní koridor a Lobitský koridor, s cílem posílit obchodní trasy mezi Evropou, Asií a Afrikou. Lobitský koridor zlepší spojení mezi angolským přístavem Lobito a Demokratickou republikou Kongo a Zambií, zatímco transkaspický projekt posílí úlohu Střední Asie jako centra propojení.
  4. Zdraví: Strategie EU v oblasti celosvětového zdraví se zaměřuje na posílení systémů zdravotní péče a farmaceutických dodavatelských řetězců, zajištění lepšího zdraví a prevenci zdravotních hrozeb. Například iniciativa Týmu Evropa týkající se očkovacích látek a léčivých přípravků zlepšuje přístup k očkovacím látkám a zdravotní péči v Africe, včetně vytváření místních výrobních kapacit, což má zásadní význam pro posílení odolnosti vůči globálním zdravotním výzvám.
  5. Vzdělávání a výzkum: EU zvýšila své investice do vzdělávání ze 7 % na 13 %, přičemž klade velký důraz na rovnost žen a mužů a odbornou přípravu učitelů. Regionální iniciativa učitelů pro Afriku řeší potřebu mít do roku 2030 více než 15 milionů dalších učitelů, aby bylo do té doby dosaženo všeobecného primárního a sekundárního vzdělání.

Sdělení rovněž pojednává o angažovanosti EU v nestabilních situacích a zemích, kde je primárním cílem řešit hlavní příčiny nestability a poskytovat podporu pro základní potřeby a živobytí obyvatelstva se zřetelem na vazby mezi humanitární oblastí, rozvojem a mírem.

EU zintenzivnila svou činnost, aby reagovala komplexně při řešení hlavních příčin migrace. Vnější rozměr je zásadní součástí Paktu o migraci a azylu a EU v souladu s tímto paktem zvýšila spolupráci se zeměmi původu a tranzitu.

Aby EU dále podpořila cíle udržitelného rozvoje, výrazně posílila svou mnohostrannou spolupráci s globálními institucemi, jako jsou Organizace spojených národů, skupina G7 i G20 a mezinárodní finanční instituce, s cílem utvářet globální politiky. EU jako součást svých priorit poskytla značné finanční příspěvky na mezinárodní iniciativy na podporu celosvětového zdraví, vzdělávání a rovnosti, včetně 700 milionů eur na Globální partnerství pro vzdělávání (20212027), 427 milionů eur na pandemický fond a 300 milionů eur na GAVI, Alianci pro vakcíny, s cílem rozšířit přístup k očkovacím látkám v chudších zemích.

Dalším klíčovým úspěchem je Samojská dohoda, podepsaná v listopadu 2023, s africkými, karibskými a tichomořskými státy k posílení spolupráce EU s těmito regiony. Tato dohoda pomáhá EU udržet si svou úlohu zastánce mládeže, rovnosti, genderového hlediska a lidských práv.

Další informace

Společné sdělení

Informativní přehled

Media

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Jutta Urpilainen, European Commissioner, on joint communication on building sustainable international partnerships as Team Europe 2024-10-02

Quote

Posledních pět let přineslo bezprecedentní globální krize, které nedokáže řešit žádná země samotná. Pro účinné řešení současných výzev mají nyní více než kdy jindy zásadní význam spolupráce a partnerství. Spolupráci s partnerskými zeměmi jsme ještě více posílili prostřednictvím strategie Global Gateway a na vlastní oči jsme viděli pozitivní dopad našeho přístupu Tým Evropa. Budeme společně i nadále podporovat prosperitu, chránit blahobyt lidí a prosazovat sociální rovnost.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2024-10-02

V době četných krizí a globálních výzev musela EU přizpůsobit svůj model spolupráce, aby posílila odolnost vůči globálním otřesům. Náš přístup Tým Evropa, podporovaný investiční strategií Global Gateway, se ujal a dosavadní výsledky ukazují účinnost našeho nového přístupu. Pevně věřím, že zvýšené úsilí, které vyvíjíme spolu s partnery o dosažení cílů udržitelného rozvoje, přinese ovoce. EU se zároveň i nadále angažuje v nestabilních situacích, např. v Sahelu a Afghánistánu, aby podpořila nejzranitelnější skupiny obyvatelstva.
Jutta Urpilainenová, komisařka pro mezinárodní partnerství 2024-10-02

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688