army.cz (MO ČR)
Armáda  |  27.09.2024 09:30:00

Téměř tři stovky vojáků a vojenských policistů byly oceněny po návratu ze zahraničí

Na Vítkově dnes byli oceněni příslušníci rezortu Ministerstva obrany, kteří se vrátili z misí pod hlavičkou NATO a Evropské unie. Uděleny byly čestné odznaky Armády ČR Za Zásluhy II. a III. stupně, věcné dary a pamětní mince. Všichni nastoupení vojáci a vojenští policisté pak převzali Medaile ministryně obrany ČR Za službu v zahraničí I. až III. stupně.

Nastoupení vojáci plnili úkoly v Litvě, Lotyšsku, Polsku, Kosovu, Itálii, Řecku či na Sinajském poloostrově. Jejich úsilí ocenil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, který vyzdvihl i hlavní úkoly a povinnosti armády. „Je potřeba mít na paměti, že ani sebevětší povodně, kterých jsme byli svědky v uplynulých dnech, nás nezbavují povinnosti plnit naše mezinárodní závazky i všechny ostatní úkoly spojené s obranou země. Je to důležité pro pověst České republiky, pro její celkové mezinárodní postavení, ale i pro připravenost na případné bezpečnostní hrozby,“ uvedl.

 

Demonstrace připravenosti k obraně a jednoty Aliance na jejím východním křídle, udržování stabilního bezpečnostního prostředí na Blízkém východě, v oblasti Sinajského poloostrova nebo Středozemního i Rudého moře. To jsou hlavní úkoly jednotlivých misí, ve kterých má česká armáda zastoupení od Pobaltí přes Blízký východ až na africký kontinent.

 

„Vše, co děláme, přispívá k zajištění klidu, bezpečnosti a stability v regionu. V současném bezpečnostním prostředí je to velká zodpovědnost. Odvedli jste výbornou práci a stejně to vidí i naši spojenci. Moje poděkování patří také vašim blízkým. Bez jejich podpory bychom nemohli plnit naše úkoly,” ocenil nasazení českých vojáků první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Miroslav Hlaváč.

 

Předsunutá alianční přítomnost v Pobaltí či vrtulníkáři v Polsku

 

Jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu NATO z července 2016 bylo vytvoření čtyř mezinárodních bojových uskupení v Pobaltí a Polsku. Přítomnost českých vojáků v Litvě a Lotyšku je tak už od počátku jasným symbolem aktivity a vysoké priority v zapojení do společné obrany aliančního území. Tato mezinárodní bojová uskupení letos přechází do brigádní struktury.

 

V Litvě od ledna letošního roku působila dělostřelecká jednotka, jejíž úkol byl poskytovat palebnou podporu mezinárodnímu bojovému uskupení. Hlavní bojovou silou byla samohybná kanonová houfnice vz.77 DANA a jádro jednotky tvořili převážně vojáci 13. dělostřeleckého pluku z Jinců. V Lotyšsku zase působila jednotka ochrany sil (tzv. Force Protection) postavená většinově z vojáků 22. základny vrtulníkového letectva. Mezi nimi byli i dva příslušníci aktivní zálohy.

 

Vrtulníkáři z náměšťské základny vyslali souběžně také první uskupení Heli Unit s vrtulníky Mi-171Š do polské Powidze. Jejich hlavním úkolem byl společný výcvik s polskými kolegy a jejich podpora. Vrtulníkové jednotky působily v zahraničí naposledy v Afghánistánu, kde cvičili příslušníky vzdušných sil místní armády a zajišťovali transport osob a materiálu a evakuaci zraněných.

 

Stabilizace regionů na Balkáně a Blízkém východě ovlivňuje bezpečnost Evropy

 

Na území Kosova působí pravidelně čeští vojáci ve velení mise KFOR, jejímž úkolem je stabilizovat bezpečnostní situaci v zemi. V červnu letošního roku se z Kosova vrátila již 26. skupina. Když v roce 2022 začaly mezi Srbskem a Kosovem eskalovat nepokoje a vznikla potřeba posílení bezpečnostní situace, Česká republika vyslala do Kosovské republiky jednotku Vojenské policie. V pořadí již druhá jednotka působila společně s italskými karabiniéry v sestavě mnohonárodní specializované jednotky MSU (Multinational Specialised Unit) a podílela se na posílení bezpečnosti na území Kosova, především schopnostmi zvládáním davu (Crowd and Riot Control), ale také dalšími policejními schopnostmi v oblasti plnění úkolů stabilizační operace.

 

Pod hlavičkou Evropské unie i na Sinajském poloostrově

 

Čeští vojáci byli také začlenění do velitelství misí Evropské unie - EUNAVFOR ASPIDES v Řecku a EUNAVFOR MED IRINI v Itálii. Tyto námořní mise mají zásadní význam pro bezpečnost námořní dopravy a ve svém důsledku i pro bezpečnost Evropy. Evropská unie dělá vše pro to, aby omezila teroristické útoky v Rudém moři a jeho blízkém okolí a zároveň uplatňuje zbrojní embargo OSN vůči Libyi ve Středozemním moři.

 

„V naší armádě přirozeně nemáme námořníky, ale máme další specialisty, kteří mohou mise podporovat,“ uvedl k misím EU náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

 

Mise MFO na Sinaji dohlíží na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Zástupci české armády působí ve struktuře velení mise od roku 2009.

  • Účast České republiky v misích NATO a EU je důležitá především z hlediska zajištění národní bezpečnosti bojem proti destabilizujícím vlivům v krizových regionech. Jako členská země NATO a EU má ČR odpovědnost přispívat k obraně a stabilitě těchto regionů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688