Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  27.09.2024 09:21:40

Coface: Téměř 80 % německých firem se letos potýká s opožděnými úhradami faktur, je to nejvíce za posledních šest let

Bezmála 80 % německých firem se letos potýká s opožděnými úhradami od svých klientů, což je nejvíce od roku 2019. Nejhůře jsou na tom zejména firmy ve stavebním a automobilovém průmyslu. Polovina německých firem pociťuje meziroční zhoršení své podnikatelské situace, zlepšení vnímá pouze 9 % podniků. Přestože německé firmy očekávají větší stabilitu v roce 2025, nadále mezi nimi převládá pesimismus. Důvodem je zejména domácí i světová politická nejistota a narušení dodavatelských řetězců. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Coface, jehož se od června do srpna zúčastnilo bezmála 800 německých firem z více než 13 sektorů. Tyto výsledky jsou varování i pro české exportéry.

Na své peníze čekají nejdéle stavební firmy a dodavatelé v automotive

Celkem 78 % německých firem hlásí v roce 2024 zpoždění plateb, což je nárůst o 20 procentních bodů za poslední tři roky. Průměrná doba opožděného uhrazení faktur se prodloužila již čtvrtý rok v řadě, na 30,8 dnů, přesto však zůstává hluboko pod předpandemickým průměrem 39,7 dne po splatnosti. Za hlavní důvod zpoždění plateb uvádějí firmy nejčastěji finanční potíže klientů, které mají dominový efekt na celý dodavatelský řetězec.

Trend zpoždění plateb z pohledu jednotlivých sektorů je velmi nerovnoměrný. V sedmi z dvanácti odvětví se v roce 2024 snížil, zatímco v pěti odvětvích se zvýšil. Nejvýraznější pokles byl zaznamenán ve finančním poradenství (-14,5 dne) a v zemědělsko-potravinářském sektoru (-6,3 dne). Největší nárůst byl naopak zaznamenán ve stavebnictví (+8,8 dne) a automobilovém průmyslu (+5,5 dne), což odráží aktuálně velmi náročné podmínky v těchto sektorech.

„Bohužel už neplatí, že německé firmy jsou automaticky spolehlivými plátci. V posledních měsících pozorujeme rostoucí počet platebních incidentů a hlášených pohledávek po splatnosti i od českých firem, které jsou intenzivně zapojeny v dodavatelských řetězcích zejména kovovýroby, strojírenství nebo automotive. Vzhledem k nepříznivému vývoji německého zpracovatelského průmyslu se obáváme, že tento trend bude nadále pokračovat,“ varuje Martin Procházka, ředitel úpisu rizika pro Českou republiku a Slovensko ze společnosti Coface.

Kumulace plateb po splatnosti je velkým rizikem i pro české firmy

Finanční rizika pro německé firmy spojená s opožděnými platbami se v roce 2024 takřka zdvojnásobila. Odráží to mimo jiné nárůst úvěrových rizik z kumulovaných plateb po splatnosti mezi 6 měsíci a 2 roky. Až 16 % německých společností uvedlo, že jejich letošní platby po splatnosti dosahují 2 % nebo více jejich ročního obratu. Nejvíce postiženým odvětvím je strojírenství, kde 30 % společností hlásí platby po splatnosti nad 2 % jejich ročního obratu.

„Nárůst počtu případů, kdy je odběratel po splatnosti déle než 6 měsíců, je zvláště varující a výrazně zvyšuje rizika spojená s druhotnou platební neschopností. Z našich dlouhodobých zkušeností vyplývá, že 80 % těchto plateb není celosvětově nikdy zaplaceno. Německo je dlouhodobě náš největší obchodní partner a tvoří třetinu veškerého českého exportu. Problémy německých firem se tak mohou brzy přenést i na tuzemské firmy,“ říká Martin Procházka.

Pesimismus německých firem způsobuje zejména politická nejistota

Téměř polovina německých firem (48 %) uvedla, že je jejich současná podnikatelská situace horší než před rokem, zlepšení vnímá pouze 9 % respondentů. Nálada německých firem je nyní pesimističtější než po vypuknutí pandemie v roce 2020 nebo po začátku války na Ukrajině v roce 2022. A to i přesto, že německé firmy v roce 2025 obecně očekávají větší ekonomickou stabilitu než letos.

Vyhlídky německých firem se výrazně liší dle odvětví, ve kterém působí. Zatímco ICT podniky vyhlížejí rok 2025 s optimismem, nálada firem z oblasti stavebnictví, dopravy, strojírenství a maloobchodu a velkoobchodu se dále zhoršuje. Převládající pesimismus německých firem ovlivňuje zejména politická nejistota v Německu i ve světě, kterou podnikatelé vnímají jako největší hrozbu. Podnikům zaměřeným na export způsobuje největší komplikace narušení globálních dodavatelských řetězců.


Poslední zprávy z rubriky Výsledky:

19.09.2024  JYSK zaznamenává nový rekord v obratu a počtu zákazníků Tisková zpráva (Tisková zpráva)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688