Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  25.09.2024 08:11:53

Rozhovor: Jak Nekrachni.cz mění finanční vzdělávání novou Edu Platformou

Nekrachni, neziskovka cílící na zvyšování finanční gramotnosti mladé generace, úspěšně roste. Koncem srpna spustili Eduplatformu, chystají se Miniakademie. Se spoluzakladatelkou Mariou Šimůnkovou jsme toho probraly mnohem víc.

Kdo a co jsou Nekrachni

Projekt Nekrachni cílí především na studenty středních a vysokých škol a na mladé lidi vstupující do „dospělého“ života a do světa práce. Chtějí pomoci vyrůst generaci finančně gramotných občanů, schopných činit informovaná finanční rozhodnutí a efektivně hospodařit s osobními financemi. To povede k osobní finanční stabilitě jednotlivců, ale i k celkové ekonomické odolnosti společnosti. A právě tohle je hlavní směr, kterým se Nekrachni vydává již od svého vzniku.

Stručně si představme hlavní aktivity Nekrachni:

  • mobilní aplikace Nekrachni - interaktivní vzdělávací obsah včetně krátkých videí, kvízů a praktických úkolů
  • sociální média a blog - vzdělávací obsah a články o osobních financích a investování
  • informační gramotnost - návody na nalezení důvěryhodných informací a odborných recenzí finančních produktů, jako jsou například recenze spotřebitelských půjček, běžných a spořicích účtů, pojištění nebo investičních platforem
  • spolupráce se školami - didaktické materiály pro učitele, vše v souladu s rámcovým vzdělávacím programem
  • webináře a vzdělávací akce – pro hlubší ponoření se do specifických finančních témat
  • nezávislost – objektivní přehled o světě financí, s propagací konkrétních produktů se tu nesetkáte, přestože s finančními institucemi a odbornými asociacemi spolupracují. Ale vždy jen po věcné stránce.

Už se ale přesuňme do rozhovoru. S Mariou Šimůnkovou si v něm povídáme jak o nové Eduplatformě, jejím nastavení a možnostech individualizace na míru jednotlivým klientům, tak o jejím absolvování školy leadershipu a o tom, jak se promítlo do přístupu k řízení celého projektu.

Mario, představte nám prosím nový, a již třetí projekt pod hlavičkou Nekrachni: vzdělávací platformu v oblasti osobních financí. Jaké klíčové funkce a nástroje bude platforma nabízet uživatelům?

Eduplatforma Nekrachni je určena dvěma skupinám uživatelů – učitelům a široké veřejnosti.

Učitelům po bezplatné registraci nabízíme přehledně materiály do výuky zaměřené na oblasti finanční gramotnosti (vycházíme z požadavků OECD). Věříme, že mezipředmětový přístup výuky financí je cestou, a proto kromě materiálů vhodných pro občanskou výchovu jsou zde k nalezení i materiály do dějepisu nebo dokonce výtvarné výchovy. Učitelé mají ke každé lekci k dispozici výukové video, pracovní list, popisný list pro učitele a je možné si zakoupit doplňkové aktivity pro žáky. Kromě materiálů mají učitelé možnost si přes Eduplatformu objednat workshop nebo finanční hru pro jejich školu.

Veřejnost na Eduplatformě nalezne webináře a miniakademie. Některá témata je lepší rozebrat do hloubky s expertem během workshopu než si o nich pouze číst na našem blogu nebo se s nimi seznámit v aplikaci Nekrachni. V aplikaci Nekrachni nabízíme základy finanční gramotnosti navždy zdarma, v rámci webinářů poskytujeme odborné know-how, které je takovým druhým stupněm na cestě za lepším finanční zdravím.

Mohla byste sdílet, jaký je plánovaný časový rámec pro spuštění platformy a jaké jsou hlavní milníky, které jste si stanovili?

Eduplatforma byla spuštěna v minulém týdnu 29.8. První webinář proběhl 11.9. na téma “Jak mít budget pod kontrolou”. Do konce roku bychom rádi spustili i Miniakademie, které budou témata propojovat a vzdělávat formou webinářů na dlouhodobější bázi. Dlouhodobým cílem Eduplatformy je zpřístupnit know-how finančních expertů (spolupracujeme s poradci z Asociace finančních poradců) mladým lidem a vytvořit safe-space, kde je v pořádku položit jakoukoliv otázku ohledně financí.

Které z chystaných aspektů nebo funkcí vaší vzdělávací platformy považujete (v porovnání s jinými platformami) za inovativní nebo unikátní? Co nabídnete jinak, než známe od bankovních vzdělávacích projektů, škol finanční gramotnosti a dalších?

Eduplatforma Nekrachni je šitá na míru mladým – řešíme témata, která nás opravdu zajímají. Oproti bankám se mimo to lišíme tím, že na webináře se může přihlásit kdokoliv z veřejnosti a lektor je zde pro něj, a potom taky nikdy nepromuje žádné konkrétní finanční produkty. Od finančních influencerů se poté lišíme tou odborností – pokud s vámi bude expert rozebírat investování a komplexnější témata než je osobní rozpočet, tak si můžete být jisti že má potřebné certifikace a jedná se opravdu o někoho, kdo informace podává pravdivě a kvalitně.

Finanční gramotnost generace Z: nejpalčivějším problémem jsou půjčky. Barometr úvěrového trhu pravidelně ukazuje na nezodpovědné zadlužování mladých mezi 18 až 24 lety, a přitom vysokoškolské studium se u nás nemusí platit. Tušíte příčinu tohoto „utržení se ze řetězu“, které spousta mladých zažívá?

Z šetření České školní inspekce z roku 2023 (Finanční gramotnost žáků základních škol a výuka finanční gramotnosti na středních školách), víme, že úroveň finanční gramotnosti žáků silně souvisí z jejich socioekonomickým statusem. Nejlepších výsledků testů znalostí tedy dosahují absolventi Gymnázií a nejhorších absolventi nematuritních středních odborných škol. Zároveň ale musíme podotknout, že vybavenost a připravenost na dospělý finanční život se z dat nedá vyčíst. Každopádně s velkou pravděpodobností můžeme říct, že těch kteří v Barometru úvěrového trhu vycházejí jako ti co se nezodpovědně zadlužují, se vysokoškolské studium netýká. Těmi důvody potom může být půjčování, když po něčem touží (nejsou tolik kritičtí vůči reklamám “jednoduchých” spotřebních půjček) nebo nenadálé výdaje (zakládání rodiny apod.).

Nedávno jste se účastnila (jako jediná Češka) Letní školy ženského leadershipu v digitálním věku. Ta se koná pod záštitou European Leadership Academy, která je součástí programu Huawei. Pro dokreslení, dodejme, že Letní škola podporuje mladé ženy zastávající vedoucí pozice v budování inkluzivní a udržitelné digitální budoucnosti Evropy. Co se pro vás po profesní stránce změnilo absolvováním Letní školy? Už jste některé poznatky zavedla do praxe, a pomohou vám i s koordinací přípravy vzdělávacího portálu od Nekrachni?

Letní škola pro mě byla hlavně přínosná v osobním rozvoji – k ujasnění dlouhodobých priorit. Jsem také velmi vděčná za komunitu holek z ostatních zemí, kterou jsme vytvořily. Víme, že se můžeme jedna na druhou spolehnout a že nejsme na našich cestách sami.

Po profesní stránce směrem k Nekrachni jsem si potvrdila, jak moc je důležitý tým, který za projektem stojí a naučila jsem se nejen, jak získávat podporu pro svojí misi, ale jak lépe naslouchat, rozhodovat motivovat a obecně vézt.

Na závěr se nemohu nezeptat: současná doba je o personalizaci. A mladá generace je na ni obzvlášť citlivá. Proto: jakým způsobem budete zajišťovat individualizovaný přístup na vzdělávací platformě, aby obsah odpovídal specifickým potřebám jednotlivých uživatelů (byť budou všichni z velmi podobné cílové skupiny mladých lidí)?

Jelikož je Eduplatforma založená na principu online webinářů a akademií s experty, jsme individualizaci schopni zaručit poměrně jednoduše. Webináře mají omezenou kapacitu tak, aby byl lektor schopen odpovědět na specifické dotazy jednotlivých účastníků.

Produkty Nekrachni celkově tvoříme tak, abychom dokázali přizpůsobit obsah potřebám jednotlivce. Například v naší aplikaci uživatel prochází osobními dotazníky, abychom jej dokázali personalizovaně upozorňovat na platby a povinnosti, které jsou pro něj relevantní (např. zaslání potvrzení o studiu zdravotní pojišťovně, STK auta nebo zaplacení poplatků za odpady obci).

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 13:06  Pojištění schopnosti splácet jako rezervní kolo na dlouhé cestě jménem hypotéka Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Pá 16:08  Pravda o dodavatelích energií: Opravdu zlevňují? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Pá 10:41  Umělá inteligence přináší inovace do havarijního pojištění Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Et   9:18  Co nezaznělo o zaváděných změnách v povinném ručení Aleš Rothbarth (Skupina Klik)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688