Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.09.2024 10:49:00

Krátké oživení na cyklických akciích již ztrácí dech. Kdy nastane ideální čas na rotaci z defenzivy?

Vzhledem k tomu, že evropský výrobní průmysl zatím nedosáhl dna, si investoři možná budou muset počkat o něco déle, než začnou nakupovat cyklické akcie. Oživení těchto akcií, které jsou citlivé na ekonomiku, nyní stojí na nejistých základech poté, co se evropské PMI vrátily do teritoria kontrakce. A údaje z výrobního sektoru jsou obzvláště znepokojivé.

Po měsících, kdy zaostávaly za defenzivou, začaly už cyklické akcie před zasedáním Fedu vykazovat známky života. Zdálo se, že tyto sázky podporuje snížení sazeb o 50 bazických bodů. Přesto JPMorgan očekává u cyklických titulů malý růst a tvrdí, že nejsou dostatečně levné, i když některé z nich letos ztratily více než 20 % své hodnoty.

1

Podle stratégů tuto investici navíc podkopává oživení u dluhopisů a negativní revize zisků. "Na cyklických titulech zůstáváme medvědí," uvedl tým vedený Mislavem Matejkou.

2

Vzhledem k nejistému hospodářskému růstu není pravděpodobné, že by se slabá dynamika výnosů cyklických akcií v dohledné době změnila. Navíc většina cyklických sektorů zaznamenávala celé léto negativní revize zisků a poměr mezi snížením a navýšením ratingu je nyní poblíž extrému.

Nemusí jít ale pouze o špatné zprávy. Extrémní hodnoty by mohly být signálem pro kontrariány, říkají stratégové Citigroup. „Společně s nadějí, že Fed bude snižovat sazby a že se mu podaří měkké přistání, to naznačuje, že se blíží čas, abychom začali průměrovat do vybraných přeprodaných cyklických titulů,“ říká tým vedený Beatou Manthey.

Široký stimulační balíček, který Čína právě představila, by mezitím mohl pomoci nastartovat i některé evropské cyklické akcie silně exponované na tuto druhou největší světovou ekonomiku.

Oslabení ekonomiky může také přidat tlak na Evropskou centrální banku, aby následovala Fed a urychlila měnové uvolňování. Šance na snížení sazeb na příštím zasedání v říjnu vyskočily v pondělí na 41 % ve srovnání s pouhými 26 % na konci minulého týdne.

Ale ani po nedávném špatném výkonu nejsou cyklické akcie relativně historicky levné. Kromě pořád levných aut jsou tytu tituly na základě poměru ceny k účetní hodnotě drahé a podle forwardového P/E jsou přesně na průměru. A další snížení zisků by matematicky způsobilo, že by vypadaly ještě dražší.

3

Stratégové z Kepler Cheuvreux v čele s Arnaudem Girodem, kteří již měli u dopravy a základních zdrojů doporučení „nadvážit“, navrhují sledovat odvětví, která zůstala při oživení pozadu. Nyní tento tým navýšil doporučení u polovodičů na nadvážit.

Poslední průzkum mezi správci fondů Bank of America ukázal, že v nadcházejících měsících dojde k čistému 10% poklesu u cyklických titulů oproti defenzivním, což je od ledna poprvé, kdy jsou investoři u cyklických akcií negativní.

Mnozí možná čekají na další důkazy, zda Fed dokáže zchladit růst a inflaci, aniž by podkopal ekonomiku. Historie naznačuje, že nejlepší čas na nákup cyklických titulů je ve scénáři měkkého přistání čtyři až šest měsíců po zahájení škrtů Fedu, uvádí JPMorgan. „Začátek příštího roku by mohl být příležitostí nabrat nějaké cyklické tituly,“ dodává Matejka.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688