Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.09.2024 07:00:33

Neradostné zprávy od indikátorů sentimentu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejším zklamání, které přinesly evropské PMI, to pro dnešní den zřejmě nebude o moc lepší. Obáváme se oproti srpnu dalšího zhoršení německého Ifo indexu hodnotící současnou situaci i očekávání. A o moc radostnější čtení zřejmě nepřinese ani tuzemský konjunkturální průzkum za září. Naopak na druhé straně Atlantiku předpokládáme v souladu s trhem zlepšení spotřebitelské důvěry od Conference Board v září. V Maďarsku zasedá centrální banka, od které se očekává snížení klíčové sazby o 25 bb.

Německo se řítí do recese

Obáváme se, že po včerejších PMI z Německa, ale i dalších velkých evropských zemí, se dnes dočkáme dalšího vpředhledícího ukazatele, který odhalí narůstající pesimismus. Tím ukazatelem dnes bude německý Ifo index. Oproti srpnu se obáváme zhoršení v obou jeho složkách, tedy jak hodnocení současné situace, tak i pokud jde o očekávání. Tady je náš odhad dokonce pod konsensem. Situace zřejmě začíná být tak vážná, že se začíná hovořit o recesi německé ekonomiky. Naopak ve Spojených státech se dnes dočkáme podle nás i tržního očekávání zlepšení spotřebitelské důvěry (Conference Board) za září. Dnešní ekonomický kalendář tak nahrává na devizovém trhu dolaru na úkor eura.

Zhoršující se ekonomická konstelace u našich klíčových obchodních partnerů samozřejmě není dobrou zprávou ani pro českou korunu. Tu navíc z domova asi příliš nepodpoří dnešní výsledky konjunkturálního průzkumu za září. Z pohledu koruny ale může být zajímavější až zítřek, kdy se k projednání měnové politiky sejde bankovní rada ČNB. Snížení úrokových sazeb o 25 bb je široce očekáváno. Zraky investorů tak budou směřovat spíše k tomu, jak to radní vidí s úrokovými sazbami v delším horizontu.

Nepříznivá evropská data sráží euro i korunu

Úvod týdne přinesl předběžné zářijové PMI z průmyslu a ze služeb za velké evropské země i eurozónu jako celek. A jednalo se o velké zklamání. První šok přišel z Francie, kde nečekaně do pásma kontrakce spadlo zářijové hodnocení služeb. Tamní průmysl se přitom v oblasti snižující se aktivity nachází již 20 měsíců v řadě. Další rána pak přišla z Německa, kde průmyslový PMI spadl na roční minimum, když dramaticky klesají zejména nové objednávky. Němečtí průmyslníci čelí poklesu aktivity již od července 2022. Společná evropská měna se tak během včerejší dopolední seance dostávala pod tlak, kdy se její kurz posunul z ranních hodnot nad 1,116 USD/EUR až na dosah 1,108 USD/EUR. V odpoledních hodinách euro své ztráty pouze mírně korigovalo, když i americké PMI z průmyslu zklamaly. Kondice ve službách ale zůstává dobrá.

Potíže průmyslníků na západ od nás vyvolává obavy i u těch tuzemských, což se pravděpodobně odráží i na devizovém trhu. Česká koruna tak vstoupila do tohoto týdne oslabením s tím, jak na globálním trhu ztrácelo euro. Z ranní zahajovací úrovně u 25,06 CZK/EUR se tak kurz postupně šplhal přes 25,10 CZK/EUR. Před středečním jednáním ČNB byl tak dnešní pohyb spíše umírněný. Výraznější oslabení bylo patrné na maďarském forintu, když se blížilo půl procenta, oslabení polského zlotého bylo v podstatě pouze kosmetické.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:20  UniCredit: Další navýšení podílu v Commerzbank Research (J&T BANKA)
Út 10:09  Německý index podnikatelské nálady Ifo se snížil ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 10:08  Nezaměstnanost v Polsku podle očekávání ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688