ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.09.2024 15:14:00

Komise navrhuje pro Ukrajinu v rámci makrofinanční pomoci půjčku ve výši až 35 miliard eur

Komise navrhuje makrofinanční pomoc Ukrajině ve výši až 35 miliard eur

Evropská komise dnes učinila rozhodující krok k posílení podpory Ukrajině, když navrhla komplexní balíček finanční pomoci sestávající z mechanismu úvěrové spolupráce pro Ukrajinu ve výši až 45 miliard eur a mimořádné makrofinanční pomoci v podobě půjčky ve výši až 35 miliard eur.

Tento balíček využívá mimořádné zisky z imobilizovaných ruských aktiv, přičemž vysílá jasný signál, že břemeno obnovy Ukrajiny ponesou ti, kteří jsou odpovědni za její zničení. Tento přístup se bude mezi věřiteli z EU a zemí G7 uplatňovat poprvé ve strukturální podobě a v takovém rozsahu a zajistí dlouhodobou a stabilní finanční podporu pro oživení a odolnost Ukrajiny.

Mechanismus úvěrové spolupráce pro Ukrajinu

Komise navrhuje zřídit mechanismus úvěrové spolupráce pro Ukrajinu, který podpoří EU a skupinu G7 při poskytování úvěrů Ukrajině, a to až do výše 45 miliard EUR. V době, kdy Ukrajina v důsledku zesílené ruské agrese nadále čelí bezprecedentním výzvám, podtrhuje tento návrh neochvějné odhodlání EU podporovat svrchovanost a hospodářskou odolnost Ukrajiny.

Mechanismus úvěrové spolupráce pro Ukrajinu umožní poskytnout Ukrajině podporu financovanou díky využití finančního příspěvku z mimořádných neočekávaných zisků, které plynou z imobilizovaných aktiv Ruské centrální banky.

Ukrajina může tuto podporu použít na splacení způsobilých úvěru od EU a dalších věřitelů, kteří se zapojili do iniciativy G7 na poskytování úvěrů Ukrajině v rámci urychlení mimořádných příjmů (ERA).

Mimořádná makrofinanční pomoc

Jako příspěvek EU na tyto úvěry v rámci iniciativy (ERA) Komise navrhuje mimořádnou makrofinanční pomoc v podobě půjčky ve výši až 35 miliard EUR. Tato finanční podpora má zásadní význam pro řešení naléhavých rozpočtových potřeb Ukrajiny, které se kvůli zesílené a dlouhotrvající ruské agresi výrazně zvýšily, mimo jiné v rámci rozšířené finanční facility MMF. Zbývající krytou částku úvěru mají poskytnout ostatní partneři ze skupiny G7.

Tímto komplexním finančním balíčkem se naplní závazky přijaté na summitu vedoucích představitelů skupiny G7 v Apulii dne 15. června a na zasedání Evropské rady dne 27. června.

Prostřednictvím balíčku Evropská komise znovu potvrzuje, že je odhodlána stát v těžkých dobách při Ukrajině, a zajišťuje pokračující neochvějnou a účinnou podporu Ukrajiny ze strany EU.

Další postup

Návrh musí před vstupem v platnost schválit Evropský parlament a kvalifikovaná většina členských států EU v Radě.

Vzhledem k naléhavosti návrhu bude Komise ve spolupráci s Parlamentem a Radou usilovat o jeho rychlé přijetí.

Souvislosti

EU spolu se svými členskými státy od počátku útočné války Ruska proti Ukrajině jednoznačně odsuzuje ruské kroky a nabízí Ukrajině a jejímu lidu bezprecedentní podporu. EU, její členské státy a evropské finanční instituce již společně poskytly 118,3 miliardy EUR ve formě grantů a půjček, jejichž prostřednictvím podporují ukrajinské válečné úsilí i hospodářství, pomáhají zachovat základní služby a umožňují včasnou obnovu, humanitární pomoc a pomoc osobám prchajícím před válkou do EU.

V rámci sankcí, které EU uvalila na Rusko, byla od února 2022 imobilizována aktiva Ruské centrální banky držená finančními institucemi v členských státech v hodnotě přibližně 210 miliard EUR. Jedná se o většinu takto imobilizovaných aktiv na celém světě.

Zákaz transakcí s těmito aktivy vede k mimořádné akumulaci hotovosti v rozvahách centrálních depozitářů cenných papírů, z níž plynou výnosy. V závislosti na výši úrokových sazeb se tyto mimořádné příjmy v současné době odhadují až na 2,5–3 miliardy EUR ročně. Uvedené neočekávané a mimořádné příjmy nepředstavují státní aktiva a nemusí být poskytnuty Ruské centrální bance ani poté, co by imobilizace aktiv skončila.

Dne 12. února 2024 objasnila EU pravidla pro správu imobilizovaných aktiv a rezerv a rozhodla, že centrální depozitáři držící rezervy a aktiva Ruské centrální banky v hodnotě vyšší než 1 milion EUR by dané příjmy měli vyčlenit. Od 15. února 2024 nesmějí centrální depozitáři cenných papírů se souvisejícími čistými zisky nakládat ani je rozdělovat akcionářům.

V květnu 2024 se Rada rozhodla použít tyto mimořádné příjmy ve prospěch Ukrajiny. Koncem července již bylo na podporu Ukrajiny uvolněno 1,5 miliardy EUR.

 

Další informace

Makrofinanční pomoc Ukrajině

Makrofinanční pomoc

Media

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Ukraine

2024-09-20

European Commission President Ursula von der LEYEN in Ukraine

2024-09-20

Quote

Vytrvalé ruské útoky znamenají, že Ukrajina potřebuje neustálou podporu EU. Komise poskytne Ukrajině v rámci závazku skupiny G7 půjčku ve výši až 35 miliard eur. Jde o další významný příspěvek EU na obnovu Ukrajiny.
Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová 2024-09-19

Tento jedinečný úvěrový balíček vypracovaný společně s našimi partnery ze skupiny G7, který se vyznačuje silnou úlohou EU, umožní Ukrajině pokrýt její bezprostřední potřeby, zajistí makroekonomickou stabilitu a poskytne zemi finanční zdroje potřebné k tomu, aby odolala zesílené ruské agresi. Tím, že se využívají mimořádné příjmy pocházející z imobilizovaných ruských aktiv, Kreml přímo zaplatí za škody způsobené touto brutální válkou. Dnešní balíček je dalším dokladem neochvějného odhodlání EU podporovat svrchovanost a hospodářskou odolnost Ukrajiny.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-09-19

Dnešní návrh představuje klíčový moment v rámci naší trvalé podpory Ukrajině. Naplňujeme jím dohodu vedoucích představitelů skupiny G7 o úvěru pro Ukrajinu ve výši 50 miliard USD, který má být splacený z mimořádných neočekávaných zisků z imobilizovaných ruských státních aktiv. Díky tomu bude mít Ukrajina k dispozici finanční zdroje, které potřebuje k řešení přetrvávajících výzev vyvolaných neutuchající ruskou agresí. Tento balíček nejen že posiluje hospodářskou odolnost Ukrajiny, ale také znovu potvrzuje pevné odhodlání EU stát při Ukrajině v jejím boji za svobodu a demokracii.
Paolo Gentiloni, komisař pro hospodářství 2024-09-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688