cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  20.09.2024 12:30:57

Podrobné výsledky pro druhé čtvrtletí potvrzují znepokojivý hospodářský pokles - Globální ekonomický výhled září 2024 - Německo

Podrobné výsledky pro druhé čtvrtletí potvrzují znepokojivý hospodářský pokles. Ekonomická výkonnost se mezičtvrtletně mírně snížila (o 0,1 %) po nepatrném růstu v prvním čtvrtletí (0,2 %). Za výsledkem ekonomiky stál především pokles spotřeby domácností, investic a čistého vývozu. Ze sektorového pohledu záporně přispěl hlavně průmysl či stavebnictví. Aktivita se od pandemie snažila smysluplně nastartovat, avšak utrpěla několik zásahů a nyní panují obavy ohledně dalšího ekonomického vývoje. CF nově předpovídá nulový růst HDP v letošním roce a pouze 0,8% růst v roce příštím. Pozitivně navíc nevyznívá srpnový vývoj řady indikátorů. Kompozitní ukazatel PMI v srpnu zaznamenal další a hlubší pokles aktivity soukromého sektoru (48,4) v důsledku výrazného poklesu ve zpracovatelském sektoru (42,4) spolu se zpomalením růstu ve službách (51,2). Nálada v německých podnicích má dle Ifo a ZEW indexu klesající tendenci. Podnikatelé hodnotili jako horší nejen svou současnou situaci, ale jsou pesimističtější i ve svých očekáváních na následující měsíce. K výraznému zhoršení došlo i u spotřebitelů, jejichž náladu ovlivňují horší příjmová a ekonomická očekávání. Vše zmíněné naznačuje, že německá ekonomika stagnuje a balancuje na pokraji krize.

Srpen přinesl zpomalení harmonizované spotřebitelské inflace na 2% úroveň. Růst spotřebitelských cen po červencovém zrychlení (2,6 %) znovu meziročně zpomalil a to na úroveň, kterou inflace naposledy zaznamenala před více jak třemi lety (v březnu 2021). Na míru inflace působily tlumivě zejména klesající ceny energií, na druhou stranu růst cen služeb je stále nad dlouhodobým průměrem a tlačí inflaci vzhůru. Jádrová inflace očištěná od cen potravin a energií po stagnaci mírně zvolnila na 2,8 %. CF nově předpovídá inflaci v letošním roce na úrovni 2,3 % a zpomalení na 2,1 % v příštím roce. Pokles cen průmyslových výrobců v červenci opět meziročně zpomalil na 0,8 % (oproti červnovým 1,6 %), přičemž hlavním důvodem zůstávají nižší ceny energií, ačkoli u cen meziproduktů došlo po delší době k mírnému zvýšení.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688