Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2024 08:49:00

Pimco fandí dluhopisům, fiskální problémy na dohled nevidí (Víkendář) (video)

Výkonný ředitel společnosti Pacific Investment Management Company Roman na Bloombergu uvedl, že dluhopisy nyní představují zajímavé aktivum. Investoři jsou podle něj na dluhopisových trzích schopni dosáhnout při vhodně zvoleném složení portfolia až 6% návratnosti. A pokud se vezmou do úvahy současné valuace akciového trhu, jsou podle experta obligace zajímavější než akcie.

Roman uvedl, že z jeho zkušeností je nyní řada investorů na dluhopisech podinvestovaná. K úvahám o vztahu mezi vývojem na akciovém a dluhopisovém trhu pak uvedl, že poslední roky změnily řadu korelací a vztahů. Jedním z důvodů může být monetární a fiskální stimulace během pandemie. Ta také může stát za tím, proč americké hospodářství opakovaně překvapuje svou silou. A to i ve srovnání s jinými zeměmi.

Na otázku týkající se amerických rozpočtových deficitů Roman odpověděl, že jde o relevantní téma. Výhodou Spojených států v této oblasti přitom je, že mají měnu, která se v globálním měřítku používá jako měna rezervní. K tomu dodal, že rozpočtové deficity a míra vládního zadlužení mají své limity, k nim ale americká vláda nedorazila. A podle Romana není v dohledu žádná související krize. Zmínil v této souvislosti i vývoj ve Velkém Británii, kde trhy v jednu chvíli reagovaly velmi prudce na fiskální vývoj a celá situace následně donutila k jednání i Bank of England. Podle ekonoma se z toho stane učebnicový příklad poukazující na rychlost reakce trhů v případech, kdy dojde k negativní změně situace.

Roman by byl „velmi opatrný“ ohledně predikcí toho, jak by vítězství současných prezidentských kandidátů ovlivnilo dění na amerických akciových a dluhopisových trzích. Ve hře je totiž tolik proměnných, že nelze učinit nějaké jednoduché predikce. Při investicích přitom může hrát významnou roli i politika, ale podle Romana jeho společnost primárně hledá skrytou hodnotu na trzích. Politika přitom hraje často roli zejména na rozvíjejících se trzích, protože tu častěji dochází k velkým změnám, které pak mají významné důsledky pro trhy a ekonomiku.

Za příklad náhlé změny na trzích uvedl Roman i vývoj v Japonsku, kde se výnosy dluhopisů po delší době opět dostaly do kladných hodnot. To podle experta najednou přineslo řadu příležitostí z hlediska arbitráže na mezinárodních trzích. Hovořil také o tom, že konkurence v investičním světě „je dobrá pro všechny“ a platí, že „pokud dosahujete dobré návratnosti, oni přijdou.“ Jinak řečeno, jestliže investiční společnost generuje dostatečnou návratnost, klienty bude mít. Příležitostí pro Pimco by podle slov jeho zástupce mohl být cyklus na trhu realit či aktiva, která podle něj budou muset prodávat banky kvůli nutnosti snížit míru svého zadlužení.

Roman také zmínil, že v jeho společnosti není recese v USA tím hlavním scénářem. A americká centrální banka podle něj dělá v posledních pár letech velmi dobrou práci s ohledem na to, o jak složité období šlo.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:48  Americká akciová výjimečnost pokračuje Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688