Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  20.09.2024 10:41:29

Umělá inteligence přináší inovace do havarijního pojištění

Na trhu dochází k významným změnám v oblasti sjednávání havarijního pojištění automobilů. V čele transformace teď stojí Plzeňský startup InstaCover. Využití AI má potenciál zásadně změnit havarijko pro pojišťovny, ale i pro klienty.

AI v havarijním pojištění – proč vůbec?

Využití umělé inteligence v havarijním pojištění modernizuje odvětví, zjednodušuje procesy a zvyšuje přesnost zpracování smluv a událostí. Očekává se proto i další rozvoj AI aplikací v pojišťovnictví, směřující k vyšší automatizaci a personalizaci služeb. Odborníci předpokládají, že pojišťovny, které efektivně implementují tyto inovace, získají konkurenční výhodu na dynamickém trhu pojištění vozidel, včetně pojištění havarijního.

Kdo jsou InstaCover

InstaCover je plzeňský startup specializující se na vývoj nových řešení pro pojišťovnictví, s využitím umělé inteligence. Jejich hlavním produktem je webová aplikace, která umožňuje klientům pojišťoven jednoduše a rychle zdokumentovat stav vozidla při sjednávání havarijního pojištění. Aplikace funguje přímo v prohlížeči mobilního telefonu, bez nutnosti instalace. Využívá AI pro kontrolu kvality fotografií, detekci poškození vozidla, rozpoznávání VIN kódu, SPZ a stavu tachometru.

Jak vypadá AI proces z pohledu klienta?

InstaCover vyvinul aplikaci, která umožňuje klientům samostatně zdokumentovat stav svého automobilu při sjednávání havarijního pojištění. Proces funguje následovně:
  1. klient obdrží SMS s odkazem od pojišťovny
  2. po kliknutí na odkaz se otevře webová aplikace přímo v prohlížeči mobilního telefonu
  3. aplikace využívá AI modely, které jsou nahrány přímo do prohlížeče, což zajišťuje rychlou odezvu (přibližně 120 ms) a možnost offline použití
  4. uživatel je proveden procesem focení exteriéru i interiéru vozidla
  5. AI v reálném čase kontroluje kvalitu každé pořízené fotografie a poskytuje okamžitou zpětnou vazbu
  6. pokud fotografie nesplňuje požadavky, aplikace vysvětlí důvod a navede uživatele k opravě.

Pro pojišťovny: AI extrahuje důležitá data, která pak brání podvodům

AI technologie InstaCoveru dokáže z pořízených fotografií extrahovat řadu užitečných informací, což značně přispívá k prevenci pojistných podvodů. Tyto funkce poskytují pojišťovnám přesný a důvěryhodný přehled o stavu vozidla při vstupu do pojištění, což je, jak jistě uznáte, zásadní pro spravedlivé posuzování budoucích pojistných událostí.
Systém, podle informací od InstaCover, umí:
  1. Detekovat viditelná poškození vozidla: AI analyzuje fotografie a identifikuje existující poškození. Tato informace je klíčová při pozdějším posuzování pojistných událostí.
  2. Přečíst stav tachometru: Automatické rozpoznání stavu tachometru eliminuje možnost manipulace s údaji o najetých kilometrech.
  3. Rozpoznat typ vozidla: AI porovnává zjištěný typ vozidla s informacemi poskytnutými pojišťovnou, čímž se ověřuje, zda je pojišťováno správné vozidlo.
  4. Ověřit VIN kód: Automatická kontrola VIN kódu pomáhá předcházet podvodům spojeným se záměnou vozidel.
  5. Kontrolovat, zda byly všechny fotografie pořízeny stejným telefonem: Toto opatření brání možnosti použití starších fotografií nebo fotografií jiného vozidla.

Další plány? Automatizace řešení pojistných událostí

InstaCover v rozhovorech zmiňuje plány rozšířit využití své AI technologie i do oblasti řešení pojistných událostí. Vyvíjí systém pro automatizovanou segmentaci škod, tzv. AI triage. Tento systém by měl:
  • automaticky analyzovat nahlášené škody
  • kategorizovat pojistné události podle typu a závažnosti
  • přiřazovat případy správným likvidátorům na základě jejich specializace a zkušeností.
Cílem je výrazně urychlit a zpřesnit proces vyřizování pojistných nároků. Klienti by tak mohli očekávat rychlejší reakce na své požadavky a efektivnější řešení pojistných událostí.

Budoucnost může přinést i pokrok v zaznamenávání dopravních nehod

InstaCover také uvažuje o vývoji specializované aplikace pro zjednodušení procesu zaznamenávání dopravních nehod. Cílem je podle startupu zkrátit čas potřebný k vyplnění záznamu o nehodě ze současné přibližně hodiny na budoucích jen několik minut. To by mohlo významně urychlit proces řešení nehod a snížit riziko chyb při ručním vyplňování formulářů. Plánovaná aplikace by tedy mohla:
  • automaticky vytěžovat informace z dokladů účastníků nehody (technický průkaz, řidičský průkaz, zelená karta)
  • umožnit pořízení fotografií nebo videí místo ručního nákresu situace
  • automaticky generovat záznam o nehodě na základě shromážděných dat.

AI služby využívá víc než polovina trhu

V současnosti využívá řešení InstaCoveru 53 % českého trhu s pojištěním vozidel, zejména: Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, ČPP a Direct. InstaCover už expandovali na Slovensko, plánují další rozšíření v regionech střední a východní Evropy a v německy mluvících zemích (DACH region). 

Dočkáme se propojení s běžně využívanou AI?

O těchto plánech zatím společnost nemluvila. Ale logika věci nabízí právě tento směr: propojit specializované AI systému s těmi běžně využívanými širokou populací tak, aby služba byla ještě dostupnější: třeba jen na slovní pokyn klienta pojišťovny. Zadaří se? A dokážeme toho jako klienti naplno využít? To ukáže jen čas.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   9:18  Co nezaznělo o zaváděných změnách v povinném ručení Aleš Rothbarth (Skupina Klik)
Po 15:25  Topná sezóna za dveřmi: Fixovat ceny nebo vyčkávat? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
12.09.2024  Rozpočtový kompromis Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
12.09.2024  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688