Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  20.09.2024 10:01:23

Ranní okénko - Týden uzavře spotřebitelská nálada v eurozóně

Dnes jsme již před pár okamžiky zaznamenali první ranní data, která zachycují vývoj cen průmyslových výrobců (PPI) v Německu. Tržní odhady tentokrát nepočítaly v průměru s žádným cenovým růstem, což dnešní data nepotvrdila, když v meziměsíčním srovnání v srpnu došlo k růstu o 0,2 %. V meziročním srovnání došlo k poklesu o 0,8 % (vs odhad -1 %). Ačkoli z hlediska inflačních rizik jde stále o příznivý vývoj, pohledem na delší časový horizont je zřejmé, že úroveň cen průmyslových výrobců v Německu je stále násobně vyšší než před několika málo lety. Zejména z důvodu energetického šoku a strukturálních změn v ekonomice totiž ještě v polovině roku 2022 činil meziroční růst indexu PPI téměř 40 %. Taková míra zdražení nevytváří příznivé podmínky pro podnikání, což firmy reflektují skrze klesající hodnocení podnikatelské nálady, a nepřispívá ani k udržení konkurenceschopnosti. V kombinaci s pomalým ekonomickým oživením tak cenová úroveň stále působí jako brzda německého průmyslu, jehož objem produkce v meziročním vyjádření klesá již od poloviny roku 2023.

V rámci českých dat bude dnes zveřejněn pouze dluh vůči zahraničí za druhý kvartál, z eurozóny pak dorazí předběžný odhad průzkumu Evropské komise ohledně spotřebitelské důvěry v září, kdy by podle našeho i tržního odhadu mělo dojít k mírnému zlepšení (odhad -13,0 vs -13,5 v srpnu). Trendově se převaha pesimistických odpovědí snižuje již dva roky, ukazatel přesto pomáhá upozornit na zatím spíše opatrný hospodářský růst eurozóny, kdy její spotřebitelé vnímají výhled na následujících 12 měsíců z hlediska své ekonomické situace stále se značnou mírou nejistoty.

Ze Spojených států včera dorazily další čísla z nemovitostního trhu, který za předchozí měsíc vykázal smíšené výsledky. Ze statistiky vydaných stavebních povolení a nově zahájené výstavby byla vidět lepší kondice sektoru než v několika předchozích měsících, včerejší data o prodejích existujících domů však přinesly mírné zklamání, když oproti odhadům i výsledku z července došlo v srpnu k poklesu prodaných jednotek (3,86 mil. domů v srpnu vs 3,96 mil. v červenci). V meziměsíčním vyjádření jde o pokles ve výši 2,5 %. Ke zlepšení situace na nemovitostním trhu by měla výhledově přispět současná fáze měnově-politického cyklu, kdy již dochází k uvolňování podmínek, nicméně přenos klesajících krátkodobých úrokových sazeb na hypoteční trh bude probíhat se zpožděním. O něco dříve by se měnově-politická situace mohla projevit na trhu práce, který se stal hlavním argumentem americké centrální banky ke středečnímu snížení cílových sazeb federálních fondů o 50 bb. Ochabování zaměstnanosti se za poslední dva měsíce stalo centrem pozornosti i mezi akciovými investory, pohledem včerejších statistik však alespoň v předchozím týdnu došlo k poklesu nových i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pokles byl v obou případech dokonce výraznější, než očekával trh.

Povodňová situace v České republice se pomalu uklidňuje, ve městech Moravskoslezského kraje byl včera odvolán 3. stupeň povodňové aktivity a ve většině oblastí probíhá náročné odklízení škod. Raiffeisenbank kromě poskytnutí 10 mil. organizaci Člověk v tísni připravuje cílenou pomoc pro klienty v postižených oblastech. Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje skrze dávky mimořádné okamžité pomoci finanční prostředky ve výši 15násobku životního minima (cca 73 tis. Kč), o které lze žádat přes Úřad práce. Vzhledem k výši škod ministerstvo financí navrhlo navýšení schváleného salda státního rozpočtu na tento rok o 30 mld. (celkem -282 mld. ), saldo rozpočtu na příští rok má stoupnout o 10 mld. Kč (celk. -240 mld. Kč). Pro financování schodku se počítá s vydáním dodatečných dluhopisů. Po předložení by měla novelu schválit vláda příští týden.

Akciové trhy včera s mírným zpožděním od středečního zasedání amerického Fedu konečně cílily výše, index S&P 500 vystoupal dokonce o 1,7 %. Optimismus investorů se projevil i v Evropě, kde německý DAX posílil o 1,55 %, pražská burza si připsala +1,03 %. Koruna v průběhu dopoledne udržela stabilitu, během odpoledne pak oslabila k úrovni 25,10 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Vladimír Urbánek
V oboru investic se pohybuje více než 25 let. Po několikaleté zkušenosti s obchodováním s cennými papíry se věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů. Za důležité považuje především zkušenosti a sledování dlouhodobého ekonomického vývoje na českých i zahraničních kapitálových trzích.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 12:12  Zlato na nových maximech (20.9.2024) Kryštof Míšek (Argos Capital)
Pá 11:57  Mají kryptoměny budoucnost? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

12.07.2024Ranní okénko - Týden uzavřou další data z USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.03.2024Ranní okénko - Nálada v eurozóně se liší napříč sektory Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688