Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.09.2024 08:57:42

Fed zahájí cyklus snižování úrokových sazeb (Tématické reporty)

Americká centrální banka ve středu zahájí cyklus snižování úrokových sazeb. Náš odhad počítá s uvolněním měnových podmínek o 25 bb. Korky ve stejném rozsahu budou podle naší prognózy následovat každé čtvrtletí, dokud klíčová sazba nedosáhne 3,25-3,50 %. Zveřejněn bude i nových medián výhledu úrokových sazeb Fedu. Ten může ukázat na „předzásobení se“ uvolňováním měnových podmínek, tedy na dalších 50 bb do konce letošního roku a na 125-150 bb v roce příštím. Medián ale není pro americké centrální bankéře závazný. Vytvoří spíše prostor, aby Fed mohl s takovýmito kroky přijít, pokud to data budou vyžadovat. Ta ale zatím naznačují solidní výkon americké ekonomiky. Pro agresivnější uvolňování měnových podmínek bude stěžejní vývoj na trhu práce. I ten ale v tuto chvíli hovoří spíše pro pozvolné kroky. Z tohoto úhlu pohledu je podle našeho názoru tržní zacenění více než 100 bb do konce roku přehnané, stejně tak i očekávání poklesu úrokových sazeb v horizontu jednoho roku pod 3 %.

Červnový medián vývoje úrokových sazeb Fedu ukazoval do konce letošního roku snížení úrokových sazeb o 25 bb, a o dalších 100 bb do konce příštího roku. Zářijový medián podle našeho odhadu ukáže po zářijovém 25bodovém „cutu“ další kroky ve stejném rozsahu v listopadu a prosinci. Klíčová sazba, resp. střed cílovaného intervalu by se tak posunul ze stávajících 5,375 % na 4,6 % na konci letošního roku. Náš odhad počítá pro konec tohoto roku s 4,875 %, když na listopadovém zasedání změnu neočekáváme. Pro rok 2025 medián předpokládal 100 bb. I zde se podle nás rozsah uvolnění měnové politiky prohloubí na 125-150 bb. V roce 2026 zřejmě zůstane beze změny na 3,1 %. Nově bude výhled zahrnovat i rok 2027. Ten bude pravděpodobně reflektovat hladké přistávání tamní ekonomiky.

Jak už jsme zmínili výše, náš odhad počítá na středečním zasedání Fedu se snížením úrokových sazeb o 25 bb. Kroky ve stejném rozsahu budou podle našeho názoru následovat každé čtvrtletí, a to až do doby, než klíčová sazba dosáhne své neutrální úrovně. Tu odhadujeme na 3,25 – 3,50 %. Medián Fedu bude pravděpodobně ukazovat na rychlejší snižování úroků. To považujeme za jisté „předzásobení se“. Centrální banka není mediánem výhledu jednotlivých guvernérů federálních bank nikterak vázaná. Větší počet „cutů“, které bude medián ukazovat, jí umožní pružně reagovat na zveřejňovaná data, což bude i hlavní mantra současné rétoriky, tedy „data dependent“.

Aktuální data potřebu razantního snižování úrokových sazeb nenaznačují. Trh práce se sice začíná uvolňovat, růst ekonomiky ale zůstává solidní. Naznačuje to alespoň vývoj maloobchodních tržeb, které v kontrolní skupině, jež je důležitá pro výpočet HDP, dokonce akcelerují. Po růstu HDP v Q2 o 3 % mezikvartálně anualizovaně tak předpokládáme růst americké ekonomiky o stále solidních 2-2,5 % mezikvartálně anualizovaně. Inflace zvolňuje svoji dynamiku, když v srpnu meziměsíčně její tempo dosáhlo 0,2 %, v jádrové složce pak 0,3 % m/m. Podstatné je, že zvolňuje tempo růstu cen nájemného, které tvoří největší položku amerického spotřebního koše. Rozhodující pro rychlejší snižování úrokových sazeb tak bude vývoj na trhu práce, respektive růst míry nezaměstnanosti. Pokud by zrychloval, agresivnější uvolňování měnových podmínek by mohlo nastat. I tak ale tržní očekávání považujeme v tuto chvíli za přehnaná. Trh ve svých cenách do konce roku zahrnuje snížení o více než 100 bb. Zároveň předpokládá pokles úrokových sazeb v horizontu jednoho roku až na 2,75 %. Zde vidíme příliš rychlé tempo i příliš nízkou neutrální úroveň. Tu bude Fed podle nás dále zvyšovat, tak jak to již činil během posledních měsíců (medián Fedu se postupně zvýšil z 2,5 % na 2,8 %).

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688