Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  13.09.2024 16:08:19

Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 %

Srpen 2024 přinesl stabilizaci růstu spotřebitelských cen na úrovni 2,2 %, ačkoli tlak na domácnosti zůstává kvůli drahému bydlení a potravinám – ukázala tak data zveřejněná ČSÚ. Částečné úlevě se spotřebitelé mohou těšit zejména v rámci cen za pohonné hmoty. Oživení cestovního ruchu naznačuje lepšící se ekonomickou situaci v oblasti služeb, zatímco mezinárodní srovnání ukazuje, že Česká republika zůstává v inflačním rámci podobném zbytku Evropy.

 

Zdroj: czso.cz

Spotřebitelské ceny v srpnu 2024 zůstaly meziročně na stejné úrovni jako v červenci, míra inflace se stále drží na úrovni 2,2 %. Tento vývoj ovlivnila především opačná dynamika v cenách pohonných hmot a potravin. Zatímco ceny pohonných hmot poklesly, potraviny zůstaly jednou z hlavních složek, které tlačily inflaci vzhůru.

Zvláště patrný byl meziroční růst cen v oblasti bydlení. Ceny nájemného vzrostly o 6,6 %, vodné a stočné narostly o více než 10 %, a ceny tepla a teplé vody vzrostly o 5,8 %. Navzdory poklesu cen zemního plynu o 7,2 % zůstává energetická zátěž na domácnostech významná, což ukazuje na pokračující tlak na spotřebitele v souvislosti s bydlením a energiemi.

Zejména pozitivním jevem je závěr indexu HICP (harmonizovaný index spotřebitelských cen), který ukázal, že inflace v Česku roste v souladu s průměrem eurozóny. Česká republika zaznamenala meziroční růst HICP o 2,4 %, což je blízko eurozónového průměru 2,2 %. Nejvyšší inflace v EU byla v srpnu v Belgii (4,5 %), zatímco Litva zaznamenala nejnižší hodnotu (0,7 %). Srpnová stabilita tak přispěla i mezinárodnímu srovnání na půdě EU, která pro Česko nevypadala až tak optimisticky v předchozích měsících.

Co si z toho můžeme vzít v kontextu investování?

Stabilizovaná inflace dokládá určitou míru kontroly nad cenami, ale je třeba vnímat jednotlivé komponenty (potraviny, bydlení, energie). Peníze uložené na nízkoúročených spořicích účtech ztrácí svou kupní sílu. Čeští investoři by tak měli hledat způsoby, jak ochránit své úspory před inflací investováním do aktiv, která poskytují výnosy přesahující míru inflace.

Výrazný meziroční růst cen nájemného (6,6 %) a energií ukazuje, že sektor nemovitostí zůstává stabilním a ziskovým aktivem. Čeští spotřebitelé a investoři by měli zvážit investice do nemovitostí, a to nejen jako ochranu proti inflaci, ale i jako způsob zhodnocení kapitálu. S rostoucími náklady na bydlení a poptávkou po nemovitostech může být tento sektor bezpečným přístavem pro investory, kteří hledají dlouhodobý růst. Navíc dnes existuje i řada alternativních investičních produktů v oblasti nemovitostí, na které nepotřebujete velký startovní kapitál.

 

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 80 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá 20:07  Blízký východ přitahuje technologické lídry s miliardovými investicemi. Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá 16:08  Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 % Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Pá   9:34  Alarmující tempo zaostávání Evropy Mgr. Timur Barotov (BHS)
11.09.2024  Jak levně budeme tankovat? Ropa prohlubuje ztráty! Petr Lajsek (Purple Trading)
10.09.2024  Spotřebitelská inflace (srpen 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)

Přečtěte si také:

10.09.2024Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.08.2024Inflace zrychlila na 2,2 %, významně vlivem dražších dovolených (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688