CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  13.09.2024 11:35:40

V Česku letos vzniklo již 20 222 firem, což je o tisíc více než ve stejném období loni

podnikaní

Během srpna bylo v České republice založeno 2 478 obchodních společností, což je o 166 více než ve stejném měsíci loni. Zároveň zaniklo 1 449 firem, o 237 více než před rokem. V tomto roce přibylo již 9 496 firem, což je o 854 více než v roce 2023 ve stejném období. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Srpen tradičně patří mezi měsíce s nižší aktivitou v zakládání firem, ale růst počtu vzniklých společností za osm měsíců letošního roku naznačuje, že trh si i přes celkovou nejistotu udržuje určitou dynamiku. Roste i počet zaniklých firem, i když pomalejším tempem. Na trhu je tak o 9,5 tisíc firem více než na konci loňského roku. Vstup do podnikání neodradil ani mírný vzestup počtu bankrotů firem “ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V letošním roce se meziročně počet vzniklých firem zvedl o 6 %, zatímco počet zaniklých jen o 2 %. Za prvních osm měsíců roku 2024 vstoupilo na trh 20 222 firem a 10 726 firem z něj odešlo. Na 10 zaniklých firem tak připadlo 19 nových, což je o něco lepší výsledek než před rokem.

Obchodní společnosti čelí tlaku

Při detailnějším pohledu na sektorovou strukturu pokračuje snižování počtu firem v oblasti obchodu, kde na 10 zaniklých firem připadlo jen 7 nových. Obchod je tak i nadále jediným významnějším sektorem, ve kterém počet zaniklých firem převažuje nad počtem vzniklých. Ani ekonomický vývoj a obnovený růst koupěschopné poptávky domácností na to neměly žádný vliv. V odvětví nakládání s nemovitostmi se počet firem v letošním roce nezměnil.

Nejrychleji přibývají firmy v sektoru výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, kde na 10 zaniklých společností připadá 85 nových. Tento trend potvrzuje rostoucí zájem o energetiku, zejména o nové technologie a obnovitelné zdroje energie. Rychle se zvyšoval počet firem i v odvětví vzdělávání a rovněž v informačních a komunikačních činnostech.

Regionální rozdíly ve vývoji počtu firem

Nejvíce firem za prvních osm měsíců roku 2024 vzniklo tradičně v Praze (10 142), v Jihomoravském kraji (2 343) a v Moravskoslezském kraji (1 450). Na druhé straně nejvíce firem zaniklo také v Praze (5 876), následuje Jihomoravský kraj (1 099) a Moravskoslezský kraj (754). Kraj Vysočina nadále vyniká nejvyšším poměrem vzniklých firem na 10 zaniklých (37). Naopak jen velmi pomalu se zvýšil počet firem v Ústeckém a v Karlovarském kraji, ve kterých na 10 zaniklých připadlo jen 11, resp. 12 nových firem.


CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. Je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací a zajišťuje jim technický servis. Zároveň je provozovatelem portálu kolikmam.cz, který umožňuje pečovat o finanční závazky spotřebitelů, jednoduše on-line.

CRIF provozuje Registr platebních informací – REPI, sloužící pro sdílení platebních informací mezi členy registru.

Komplexní data o profesní historii finančních poradců jsou sdílena prostřednictvím Registru finančních poradců ELIXIR, který CRIF také provozuje.

Společnost CRIF svým klientům poskytuje také aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky, čerpající z více než 90 informačních zdrojů.

Bankám, finančním a jiným úvěrujícím institucím poskytuje řadu řešení zahrnující analytické a softwarové nástroje, datové a digitální řešení včetně konzultací umožňujících optimalizaci jejich procesů od získání zákazníka přes upisování úvěru a řízení vztahů se zákazníkem až po vymáhání pohledávek. Kombinací vlastních znalostí s využitím nejnovějších technologií v rámci navrhovaných řešení je umožněno klientům dosahovat automatizovaných, optimalizovaných a vyhovujících procesů v každé fázi životního cyklu klienta.

Nově CRIF provozuje dotazníkovou platformu Synesgy, pomocí které společnosti zjistí, do jaké míry přímo ony anebo i jejich obchodní partneři přispívají k dosažení cílů odpovědného podnikání. V rámci ESG aktivit také poskytuje ESG skóre českých a slovenských společností díky proprietárním modelům významných rizik.

Další informace na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Út 11:09  Záplavy a dopad na Kofolu Research (Česká spořitelna)
Út   9:55  Gevorkyan: Výsledky za 1H24 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688