Okénko investora  |  13.09.2024 09:34:34

Alarmující tempo zaostávání Evropy

Evropa je výrazně zatížena byrokratickým procesem, který jí svazuje ruce a nedovolí držet krok s Čínou či USA. Pokud má být smysluplnost EU zachována, radikální přeměna je nezbytně nutná a to již teď.

Následující článek je stručným shrnutím nejdůležitějších nálezů nově vydaného reportu Evropskou komisí. Týká se konkurenceschopnosti a budoucnosti evropských států. Výzkum vedl bývalý premiér Itálie a ex-prezident Evropské centrální banky Mario Draghi.

 

Snahy Evropy o podnícení zpomalujícího ekonomického růstu selhávají již od počátku století a tento trend se nezměnil. Evropa v mnohých ohledech ekonomicky zaostává za Spojenými státy, a to především vlivem nízké produktivity. Reálný disponibilní příjem na obyvatele od počátku století vzrostl v USA dvojnásobně rychleji než v Evropě a domácnosti za to platí nižším životním standardem. Co se ale Evropě podařilo je rozšířit export do Asie a dosáhnout svých sociálních cílů, jako je zúžení nerovnosti v příjmech, více zapojit ženy do trhu práce a zajistit sociální podporu potřebným. Závislost na bezpečnostních zárukách USA poskytované EU pomohla uvolnit větší množství prostředků pro jiné účely. Ovšem toto paradigma se zdá být u konce.

Evropě hrozí, že v „novém světě“ přijde o bezpečnostní záruky USA, ztratí dosavadní dominantní motor růstu – růst mezinárodního obchodu a nedostojí konkurenci ze strany Číny a USA. Navíc Evropa přišla o levný zdroj energie v důsledku válečného konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Veškeré závislosti, které si EU v minulosti vytvořila a těžila z nich se nyní obrací v ekonomickou a bezpečnostní hrozbu. Technologická inovace a adopce je esenciální pro růst ekonomik. Svět nyní prochází velkou přeměnou v důsledku technologických inovací, ale i v této sféře Evropa výrazně zaostává. Většina rozdílu v produktivitě práce mezi EU a USA lze vysvětlit právě zaostávající adopcí nových technologií. Pokud technologie mají být hnacím motorem ekonomik i v budoucnosti, pak Evropa v tomto ohledu nemá dobré výhledy. Pouze 4 z 50 největších technologických společností na světě je evropských a vznik nových škálovatelných inovativních společnosti v EU je velmi vzácný. To se děje v době, kdy Evropa nutně potřebuje najít nový zdroj růstu, protože stárnoucí a stagnující populace bude i nadále zhoršovat její ekonomické vyhlídky. Očekává se, že evropský pracovní trh se do roku 2040 bude každým rokem zmenšovat o zhruba 2 miliony lidí a poměr pracující populace k důchodcům se posune ze současných 3:1 ke 2:1. Evropa se tak bude muset o to více spolehnout na růst produktivity (tedy technologickou adaptaci), aby dosáhla ekonomického růstu. Při současném trendu růstu produktivity se ale evropská ekonomika bude v dalších dekádách reálně propadat. Digitalizace a dekarbonizace ekonomiky spolu s vylepšením obranyschopnosti Evropy přitom vyžaduje bezprecedentní investice, násobně větší než Marshallův plán.

Tímto tempem se základní ambice EU nemohou všechny naplnit (jestli vůbec některá). Ta nedokáže být zároveň v popředí technologické inovace, lídrem v dekarbonizaci ekonomiky, udržet stávající sociální model a být velkým hráčem na geopolitickém poli spolu s USA a Čínou. Bude tedy potřeba udělat výběr a prioritizovat ty cíle, které jsou pro Evropu důležitější, a naopak se částečně vzdát těch, které jsou méně podstatné. Evropa čelí existenční krizi a restrukturalizace současného socioekonomického modelu je absolutně nezbytná. Základními hodnotami EU je prosperita, rovnost, svoboda, mír a demokracie v udržitelném prostředí. EU existuje, aby tyto cíle pomohla zajistit říká Draghi, pokud se jí ale nedaří těchto hodnot dosahovat, nebo si musí vybírat mezi těmito základními hodnotami pak EU postrádá smysl a měla by zaniknout. Jedinou cestou, jak spasit tyto ambice je podnítit ekonomický růst, a to především skrze růst produktivity, a tedy adaptací technologií. Jediný způsob, jak spasit Evropu je radikální proměna míní Draghi.

 

3 oblasti pro zažehnutí růstu

Výzkum zmiňuje 3 oblasti na kterých musí EU zapracovat, aby zažehla ekonomický růst a podle něj v žádné z těchto oblasti nezačínáme od nuly. EU stojí na zdravých základech jako je kvalitní vzdělaní, dostupná zdravotní péče a robustní sociální zázemí. Ovšem nedaří se jí proměňovat své přednosti v produktivní a konkurenceschopné trhy na globálním poli.

První a nejdůležitější oblast: je potřeba dohnat zaostalost v technologické adaptaci Evropy oproti USA a Číně, především v oblasti pokročilých technologií. Evropa se zasekla na statické průmyslové základně se starými velkými společnostmi, které se nemění. Velkým problémem je to, že se nerodí nové společnosti, které by mohly svými inovacemi a technologickou aplikací nahradit ty staré, nebo pro ně minimálně vytvořit silnou konkurenci. Za posledních 50 let v EU nevznikla jediná společnost, která by mohla konkurovat stávajícím gigantům. Naopak v USA všech 6 největších společností na současném trhu vzniklo právě v tomto období. Tento nedostatek dynamiky a inovace je sebenaplňující a vede k ještě větší stagnaci. Problém není v tom, že by Evropě sházely nápady, nebo ambice ale ve všech dalších krocích – tedy v komercializaci a škálování těchto inovací. Za tím stojí především přehnaně restriktivní a inkonzistentní regulace. Velká většina inovativních a růstových evropských společností se tak v průběhu času přemístí do USA, neboť škálovat podnikání v EU je velmi obtížné. Ve světě, který je na pokraji další technologické revoluce (AI) si Evropa nemůže dovolit být pouhým přihlížitelem a těžit ze zastaralého průmyslu minulých století. Centrálním prvkem technologické integrace je tedy poskytnout Evropanům schopnosti a možnosti využívat nové technologie ke zvýšení vlastní produktivity.

Druhou oblastí je dekarbonizace a konkurenceschopnost. Zatímco Evropa je nyní lídrem ve výrobě obnovitelné energie, Čínská konkurence válcuje evropské výrobce výraznými vládními dotacemi, přístupem k levné výrobní kapacitě a levným komoditám. Úzká spolupráce mezi členy EU a správný regulatorní přístup EU k této otázce tedy rozhodne, zda Evropa zůstane i nadále lídrem v této oblasti.

Třetí oblastí je snižování závislostí. Vyšší soběstačnost Evropy v oblastech jako je bezpečnost a energetika je nezbytná pro udržitelný růst. Značná závislost Evropy na Číně je velkým tématem, kde je třeba nastavit lepší rovnováhu mezi závislostí z ekonomických důvodů a soběstačností z důvodu bezpečnostních. Vyšší investice do obranyschopnosti EU a snížení fragmentace jednotlivých armád je nezbytná.

 

V sázce je budoucnost Evropy

Velká část problémů EU plyne jednoduše z velké fragmentace uvnitř unie. Taková organizace může být efektivní pouze když bude jednat rozhodně a jako jeden celek. Nejednota totiž vytváří byrokratický proces, který paralyzuje celou unií a zatěžuje všechny členy. Mnoho problémů s růstem ekonomiky plyne jednoduše z přehnané regulace, která odrazuje inovaci a zabíjí meritokracií. Problémem není to, že by Evropa neměla potenciál, nebo že je neschopná. Problém je v „softwaru“, neboli politickém a legislativním nastavení které nás všechny brzdí. To se musí změnit. V BHS věříme, že efektivním nastavením zákonů, umenšením byrokracie a jednáním v jednotě by Evropa mohla snadno v čase srovnat rozdíl s USA. EU může přežít pouze pokud se radikálně promění a zefektivní. S prokrastinací Evropa již v měnícím se světě neuspěje.


Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá 20:07  Blízký východ přitahuje technologické lídry s miliardovými investicemi. Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá 16:08  Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 % Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Pá   9:34  Alarmující tempo zaostávání Evropy Mgr. Timur Barotov (BHS)
11.09.2024  Jak levně budeme tankovat? Ropa prohlubuje ztráty! Petr Lajsek (Purple Trading)
10.09.2024  Spotřebitelská inflace (srpen 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688