Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  13.09.2024 09:21:32

Učitele zachraňují příplatky a benefity. I po 10 letech praxe je totiž jejich tabulkový plat často jen málo přes 30 tisíc korun

· Podle dat ČSÚ je průměrná hrubá měsíční mzda učitelů v MŠ 40,5 tisíce Kč, na ZŠ 51,2 tisíce Kč a na SŠ 52,3 tisíce Kč. Příplatky tak hrají zásadní roli

Učitelé jsou ohodnoceni nejčastěji tabulkovými platy, většina z nich totiž pracuje ve veřejných školách. O to více jsou pak pro ně důležité příplatky, odměny a benefity. Jaké benefity dostávají v tomto roce nejčastěji? 26 % z nich může využít pracovní notebook pro soukromé účely, 25 % dostává penzijní připojištění. 22 % přispívá zaměstnavatel na vzdělávání, 20 % dostává stravenky, 15 % využívá firemní akce. Dále 12 % dostává příspěvek či proplacení regeneračních a relaxačních aktivit, stejně tak 12 % využívá vlastní parkovací místo. Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi.

„Platy pro učitele a ostatní pedagogické pracovníky v platové tabulce č. 5 se pro rok 2024 nezměnily a zůstaly stejné, jako v roce přechozím. Poslední navýšení proběhlo od 1. 1. 2022 a od roku 2023 se tabulka rozšířila o platové třídy 15 a 16 pro akademické pracovníky na státních vysokých školách,“ říká Miroslav Dravecký ze specializovaného portálu Platy.cz.

Podle této platové tabulky č. 5 se určuje plat pedagogických pracovníků ve veřejných školách, např. učitelů, vychovatelů, speciálních pedagogů, asistentů pedagoga, lektorů a některých akademických pracovníků, kterých se týká 15. a 16. platová třída. Tabulka se týká zaměstnanců, kteří jsou pedagogickými pracovníky podle § 2 zákona o pedagogických pracovnících. Platy učitelů a pedagogických pracovníků závisí na jejich vzdělání (platové třídě) a délce jejich praxe v oboru (platovém stupni). A nemají to jednoduché, i když má učitel praxi například 10 let, jeho plat bez příplatků je něco málo přes 30 tis. hrubého.



Naštěstí si učitelé mohou přilepšit příplatky za různé činnosti a odpovědnosti. Mezi nejčastější patří příplatek za třídnictví, příplatek za specializované činnosti (různé kroužky, sportovní aktivity nebo jiné mimoškolní činnosti), příplatek za vedení (zástupci ředitele nebo vedoucí předmětových komisí), příplatek za práci s žáky se speciálními potřebami či příplatek za nadstandardní výkon: některé školy poskytují příplatky za nadstandardní výkon nebo za dosažení výjimečných výsledků ve výuce.

Podle posledních dat Českého statistického úřadu byla průměrná hrubá měsíční mzda učitelů v mateřských školách 40,5 tisíce , na základních školách 51,2 tisíce a na středních školách 52,3 tisíce Kč.

Benefity učitelů podle portálu Platy.cz

Portál Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi, zjišťoval nejčastější benefity mezi učiteli mateřských, základních a středních škol. „26 % učitelů může využít pracovní notebook pro soukromé účely, 25 % dostává penzijní připojištění. 22 % přispívá zaměstnavatel na vzdělávání, 20 % dostává stravenky, 15 % využívá firemní akce. Dále 12 % dostává příspěvek či proplacení regeneračních a relaxačních aktivit (wellness, masáže apod.), stejně tak 12 % využívá vlastní parkovací místo. 11 % dostává nápoje na pracovišti zdarma (káva, čaj, minerálky), stejně tak 11 % může využívat sick days,“ říká Miroslav Dravecký z Platy.cz.

Nejčastější benefity u učitelů a pedagogů


Pro zajímavost a porovnání: Nejčastější benefity napříč všemi profesemi v ČR




Internetový portál Platy.cz se specializuje na srovnávání výše mezd a platů napříč segmenty, profesemi a pracovními pozicemi. Je součástí mezinárodní skupiny Alma Career. Česká pobočka Alma Career provozuje kromě Platy.cz také služby Jobs.cz , Prace.cz , Atmoskop.cz , Profesia.cz , Práce za rohem, Seduo, Teamio či Arnold.

13.09. 10:29  Ten článek je vtip? (KamilStrnad)
13.09. 09:49  Ten článek je vtip? (Pavel Brno)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688