Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Z regionů  |  12.09.2024 22:15:00

Jihočeský: Situace se dramaticky mění. Řeky půjdou nahoru

Dnes došlo k zásadní změně předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Dešťové srážky budou větší a dojde ke zvýšení hladin jihočeských řek. Hejtman Martin Kuba svolal Krajskou povodňovou komisi a hovořil i se starosty jihočeských obcí s rozšířenou působností (ORP). Ty, vzhledem ke skokovému zhoršení situace, požádal o maximální aktivaci všech protipovodňových opatření.

Dnes po 21.00 hodině seznámil hejtman Martin Kuba novináře na tiskovém brífinku s aktuální situací v Jihočeském kraji. „Po jednání naší povodňové komise, která zasedala dnes večer, musím konstatovat, že bohužel došlo k poměrně zásadní změně předpovědi hydrometeorologického ústavu, který nám včera poskytoval čísla úplně jiná. Není to tak, že by měli špatná čísla, ale prostě dochází ke změně chování počasí. Hydrometeorologové předpokládají, že ty dešťové srážky budou mnohem větší, což řádově povede k mnohem většímu navýšení hladin na řekách v Jihočeském kraji a zvýšení průtoků. Zatímco jsme třeba včera poslouchali, že ten průtok na Vltavě by mohl být třeba nějakých 350 kubických metrů za sekundu, tak teď už se dostáváme k hodnotám 530. A ta změna je natolik dramatická, že my jsme se v téhleté chvíli spojili se všemi zástupci jednotlivých ORP a požádali jsme je, aby informovali všechny starosty v celém regionu, aby došlo ke spuštění všech těch nejvyšších stupňů protipovodňové aktivity, které máme. To znamená, aby se třeba i v Českých Budějovicích začala stavět protipovodňová hráz a všude, kde tyhle protipovodňové hráze mají, aby je začali stavět,“ řekl hejtman Kuba.

K rychlé reakci vedení kraje vedla dramatická změna predikce počasí. „K té změně došlo v průběhu 12 hodin. Když jste vystaveni z hodiny na hodinu číslům, která jsou někde až dvojnásobná, tak musíte reagovat poměrně rychle,“ upřesnil hejtman a dodal, že v pátek ráno se podle modelů k dešti přidá silný vítr a sobota odpoledne a zejména sobota večer a noc ze soboty na neděli by měly být dobou, kdy se začnou objevovat na jihočeských tocích nejvyšší průtoky. „Jaké budou, to v této chvíli nevíme, musíme se spolehnout na predikci Českého hydrometeorologického ústavu, ale nemůžeme si dovolit nic riskovat,“ uzavřel Kuba.

12.09.2024Bc. David Hocke
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688