Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Kryptoměny  |  12.09.2024 11:17:02

Tři bitcoinové grafy, které byste měli vidět. Proč se nebát konce pohádkového zhodnocení?

Cena bitcoin z letošních březnových historických maxim nad 73 000 USD klesla a v současnosti se pohybuje jen okolo 57 000 USD. Na začátku roku nicméně bitcoin stále jen něco přes 42 000 USD a před rokem asi 26 000 USD, a tak se kryptoměna svým zhodnocením nadále řadí k tomu nejlepšímu, co jste si mohli právě před rokem koupit. Mnozí v souvislosti s letošním halvingem a schválením spotových ETF čekali více, bitcoin ale i tak podává úžasné výkony. Přestal být nicméně hříčkou pro své věrné fanoušky a pevně zakotvil na globální tržní mapě.

Relevantní aktivum

Často se říká, že s tím, jak určité aktivum "dospívá", nevyhnutelně klesají výnosy z něj. Není to tak úplně pravda. Znamenalo by to totiž, že akcie mladých firem za pár dolarů podávají v průměru lepší výkony než akcie firem s dlouhou historií s tržní kapitalizací v desítkách nebo stovkách milionů dolarů.

NVIDIA - ponechme stranou výhled na další období a zůstaňme u dosavadního zhodnocení - v tomto směru není výjimkou potvrzující pravidlo, ale zářným příkladem toho, že názor z první věty je neúplný, ne-li rovnou mylný. Více než 20 let po IPO akcie Nvidie podávají konzistentnější a podstatně lepší výkony než v prvních pěti letech, kdy se s nimi veřejně obchodovalo. Proč? Protože zkrátka přišla jejich doba, s rozvojem umělé inteligence se náskok Nvidie v určité oblasti naplno projevil. NVIDIA je relevantní.

Podobné lze prohlásit o bitcoinu. Je pravda, že zhodnocení pro ty, kteří jej získali třeba za dolar nebo méně a drží jej dodnes, se bude asi překonávat těžko. To ale neznamená, že se zmíněným dospíváním bitcoinu jako aktiva je kryptoměna odsouzena ke slabé návratnosti (chápate-li ji jako investici, samozřejmě). Nevíme, kolik bude stát bitcoin za týden, měsíc nebo rok. Ale v prostředí, ve kterém tradiční měny (fiat) ztrácejí na hodnotě a vlády pokračují v rychlém zadlužování, může být bitcoin relevantní jako nikdy dříve.

Zlatá éra bitcoinu ještě nemusí končit

Netypický cyklus, nebo teprve začátek býčího trendu?

V krátké historii kryptoměn vypadal dosud tržní cyklus tak, že během medvědí fáze narůstala dominance bitcoinu (ostatní kryptoměny ztrácely více), v rané fázi býčího trendu pokračovala, aby až v pokročilejším stádiu růstového trendu začaly mít navrch menší kryptoměny (investoři ve větší míře nakupují menší, a tedy obecně rizikovější "mince").

V současném cyklu ještě trh nepředvedl všechny zmíněné fáze. Podíl bitcoinu na celkové tržní kapitalizaci kryptoměn během posledního medvědího trendu stabilně rostl na současných zhruba 56 % (čísla se mohou měnit každý den). Buď je tedy aktuální kryptocyklus atypický, nebo ještě ani nenastala jeho silná býčí fáze. V obou případech by měl bitcoin (minimálně relativně v rámci celkové kapitalizace krypotměn) posilovat.

Celá článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/alternativy/tri-bitcoinove-grafy-ktere-byste-meli-videt-proc-se-nebat-konce-pohadkoveho

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Po 12:55  Zlato boří rekordy a ukazuje záda ostatním investicím Martin Stránský (WBTCB)
Pá 13:57  Nad burzovně obchodovanými fondy s futures Etherea se zavírá opona Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
10.09.2024  Martin Stránský ve Studiu C T24 - 7.9. 2024 Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688