mpo.cz (MPO)
Dotace  |  11.09.2024 18:00:00

Stát představil první studie pro Strategický podnikatelský park u Dolní Lutyně

 

Nárůst HDP o 221,9 mld. , o 50 – 80 % vyšší mzdové ohodnocení v porovnání s aktuální mzdovou úrovní v regionu, 52,4 mld do veřejných rozpočtů a 902 mil. do rozpočtu Dolní Lutyně nebo vyhodnocení, že realizace záměru nezhorší povodňová situace v okolních obcích. To jsou jedny ze základních zjištění dnes představené dopadové studie a studie záplavového území zadaných Státní investiční a rozvojovou společností v rámci prověření lokality Dolní Lutyně pro realizaci Strategického podnikatelského parku.


„Plníme sliby a ihned poté, co jsme dokončili první studie pro projekt u Dolní Lutyně, je prezentujeme jak starostům dotčených obcí, tak zastupitelům Dolní Lutyně a Bohumína. Nyní je představujeme také veřejnosti,“ říká David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development Státní investiční a rozvojová společnost (SIRS) s tím, že se konkrétně jedná o dopadovou studii a také Studii záplavového území. Další dokumenty budou následovat. Cílem je prověřit dopady možného projektu na bezprostřední okolí, tedy životy místních občanů, životní prostředí, realizovatelnost technických řešení, ale také na regionální i státní rozpočty.
Automobilový průmysl se na našem HDP podílí přibližně 10 %, představuje okolo 25 procent exportu. Jeho úspěšný přechod na elektromobilitu je tedy zásadní pro zachování desítek tisíc pracovních míst, které toto odvětví Čechům nabízí a více než 100 miliard korun v ročních příjmech státního rozpočtu. Data z dopadové studie ukazují, že transformační efekt uvažovaného projektu pro Moravskoslezský kraj je ještě výraznější. Jako nejdůležitější výsledek vidím v potvrzení toho, že projekt přispěje k výraznému zvýšení kupní síly obyvatel regionu a vytvoří pozitivní pákový efekt na růst mezd díky vzniku nového hodnotového řetězce,“ komentuje výsledky studie Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu.
To potvrzuje i David Petr ze SIRS: „Jde nám o to, aby tento projekt měl co nejpozitivnější dopady nejen na Českou republiku a její hospodářství, ale také na místní obyvatele. Takto rozsáhlá investice do strategického odvětví s přidanou hodnotou má obrovský potenciál významně zlepšit ekonomickou situaci místních obyvatel, což výsledky studií jasně potvrzují,“ pokračuje David Petr, k výsledkům dopadové studie, kterou zpracovalo konsorcium AQE Advisors a 4ct. Tato studie v konzervativním scénáři vypočetla hlavní přínosy realizace projektu v úrovni nárůstu HDP o 221,9 mld. Kč (2,41 % v roce 2029), daňové výnosy do veřejných rozpočtů kraje a státu na úrovni min. 52,4 mld. Kč a zvýšení kupní síly obyvatel o 42,2 mld. Kč. V případě realizace projektu by pak do rozpočtu Dolní Lutyně během deseti let byl přímý výnos ze sdílených daní a daně nemovitosti na úrovni 902 mil. Kč. Hodnota nově vytvořených míst by přesahovala úroveň 32,8 mld. Kč. V návaznosti na vytvoření nového hodnotového řetězce se předpokládá navýšení investice do firem na úrovni plus 167 mld. Kč. Tyto
TISKOVÁ ZPRÁVA – o Dopadové studii a Studii záplavového území projektu SPP – Dolní Lutyně
čísla jsou vypočtena za první etapu SPP, tedy první dvě fáze záměru koncového investora a v případě realizace projektu v celém rozsahu budou přínosy projektu téměř dvojnásobné.

Stát představil první studie pro Strategický podnikatelský park u Dolní Lutyně. Projekt přinese vyšší platy a růst HDP - ilustrační obrázek Stát představil první studie pro Strategický podnikatelský park u Dolní Lutyně. Projekt přinese vyšší platy a růst HDP - ilustrační obrázek

 

 


„Víme, že Moravskoslezský kraj v tuto chvíli potřebuje dalšího strategického investora pro vytvoření nových dobře placených pracovních míst. Jeho příchodem se kraj stane atraktivnější pro další investory a subdodavatele. Naše regionální rozvojová agentura MSID jim prioritně nabízí plochy na brownfieldech. Například areál bývalého dolu Lazy, Staříč nebo jiné plochy v pohornické krajině na Karvinsku. Příchodem strategického investora bychom dokázali povznést rozvoj Karvinska na novou úroveň,“ řekl předseda představenstva regionální rozvojové agentury MSID Václav Palička.
Z pohledu pracovní síly ze studie vychází, že v dojezdové vzdálenosti 30 min. od Parku pracuje v relevantních oborech 133 705 lidí. Ročně přitom zde změní zaměstnání v průměru 14 až 17 % zaměstnanců, z toho 81 % v reakci na nabídku vyšší mzdy. Nabízená mzda v SPP bude v průměru vyšší o polovinu až o 80 %, než jsou současné mediánové mzdy v oblasti (dnes 35-37 tisíc korun). Dopadová studie předpokládá, že v území je k dispozici až 70 tisíc zaměstnanců, kteří jsou ochotni změnit práci na základě nabídky lepších pracovních podmínek, což vytváří předpoklad dostatečného zdroje pracovní síly pro potřeby investičního projektu i vytvoření pozitivního pákového efektu na růst dalších mezd v regionu. Díky těmto parametrům nebude projekt vytvářet tlaky na příchod přeshraničních pracovníků. Vzhledem k tomu, že úroveň mezd v příhraničních regionech v Polsku je už dnes oproti zbytku země nadprůměrná, neočekává se odtud zvýšení poptávky po pracovních místech na české straně. Studie také vypočítává, že celkově projekt bude implikovat jen za první etapu SPP vznik 12 831 pracovních míst (přímých i nepřímých v dodavatelském řetězci).
„Konkrétní fakta z této studie budou sloužit také jako základ pro další diskuze o tomto projektu a o kompenzačních opatřeních pro okolní obce a jejich obyvatele. Jsme rádi, že tyto studie o vlivu Parku na dotčená území nám pomohou opřít pokračující dialog s místními občany o měřitelné parametry a najít prostor pro budoucí spolupráci.“, vysvětluje David Petr.
TISKOVÁ ZPRÁVA – o Dopadové studii a Studii záplavového území projektu SPP – Dolní Lutyně
Studie předpokládá, že strategická investice může zvýšit počet trvale žijících obyvatel Dolní Lutyně o zhruba 200 nových obyvatel a nevyvolá tak změnu převyšující efekt již probíhající suburbanizace. Suburbanizace už dnes způsobuje příliv obyvatel z větších měst za vlastnickým bydlením do příměstských aglomerací, do obcí jako Dolní Lutyně, kde došlo mezi lety 2010 a 2023 k nárůstu počtu obyvatel o 6 % a s některými doprovodnými aspekty se bude muset obec vyrovnávat i v případě nerealizace zmiňovaného záměru. V území je dnes dispozici dostatek rozvojových ploch pro výstavbu rodinných domů (245 hektarů, což odpovídá více než 9 000 novým obyvatelům v rodinných domech). V obci Dolní Lutyně je dle platného územního plánu pro bydlení vyčleněna plocha 35 ha (pro cca 1 300 obyvatel). Studie doporučuje zřízení řídícího výboru, který plánování a doprovodný rozvoj v okolních obcí bude společně koordinovat.
V rámci zkoumaných kapacit občanské vybavenosti spádové území (do 30 minut jízdy od SPP) disponuje podle Dopadové studie dostatečnými kapacitami lůžkové péče. Nedostatečný je zatím počet praktických lékařů (o 8 méně, než stanovuje metodika) a dětských lékařů. Naplněnost MŠ a ZŠ je na úrovní 92 % respektive 55 % s největší naplněností v Dětmarovicích, Rychvaldu a právě Dolní Lutyni.Nejvýznamnějším dopadem projektu bude přetvoření krajinného výrazu, a intenzita generované dopravy. Záměr vymezený plochou 278 ha mezi dvěma částmi sídel (Dolní Lutyně a Věřňovice) je však z krajinného a urbanistického hlediska únosný. Státu stejně jako občanským sdružením jde jak o minimalizaci dopadu na významnou ptačí oblast Heřmanský stav – Odra – Poolší, která je součástí Natura 2000, rozptýlení obav, že investice zvýší přeshraniční dojíždění za prací do Dolní Lutyně, neúměrně zvětší obec novou výstavbou a nároky na občanskou vybavenost pro zaměstnance plánované továrny.
Orná půda je klasifikována jako velmi málo produkční a její úbytek v kontextu celé spádové oblasti není závažný (17 % jen v rámci katastru Dolní Lutyně). Sousedství areálu má jen malý negativní efekt na obydlená území. Lesní plochy v území SPP jsou bilancovány a nahrazeny v rámci připravovaného konceptu 3,5 násobně. Ztráta lovišť bukáčka malého zánikem nynějších strouh bude kompenzována novými přírodními břehy v rámci zelených ploch v rámci či poblíž areálu. Celkově dojde ke zvýšení koeficientu ekologické stability dotčeného území z 0,128 na 0,449. Navrhovanou revitalizací, opravou a dodatečnou výsadbou se zvýší ekosystémová prostupnost a biodiverzita v území. Detailní biologické hodnocení je předmětem navazujících studií a standartních procesů hodnocení SEA a EIA.
Cílem Studie záplavového území bylo posoudit, zda projekt může být realizován v záplavovém území a navrhnout taková opatření, aby stavba SPP nezhoršila situaci při záplavách v okolních obcích. Studii zpracovávají Ing. Filip Urban a Ing. Jan Lux ve společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Dnes prezentovali základní poznatky, které dále rozpracovávají. Nové podklady a technologie modelování zpřesnily dosavadní znalosti odtokových poměrů v širším území. To je důležitý předpoklad pro plánování protipovodňových opatření nejen pro Dolní Lutyni. Studie přitom bere v úvahu situaci při rozvodnění Olše a Lutyňky i vliv výhledových staveb v okolí, tedy VRT, protipovodňových opatření Nová Ves, revitalizaci Lutyňky a přeložku silnice I/67. Doporučuje provést přírodě blízká opatření uvnitř a kolem SPP, které samy o sobě zajistí, že výstavba SPP nezhorší odtokové poměry v okolních obcích. Jde například o bezpečné převedení vod koridory kolem parku či
TISKOVÁ ZPRÁVA – o Dopadové studii a Studii záplavového území projektu SPP – Dolní Lutyně
revitalizaci odvodňovacích kanálů. Tato opatření podle detailně zpracovaného modelu zajistí, že okolní obce i samotný podnikatelský park budou ochráněny minimálně před stoletou vodou.
Autoři Studie záplavového území konstatují, že výstavbou Parku nedojde při dodržení navrhovaných opatření k negativnímu ovlivnění odtokových poměrů v zájmovém území a především okolních obcích. Prezentované základní poznatky studie slouží pro detailní návrh technického řešení SPP a protipovodňových opatření, které autoři dále rozpracovávají
--------------------------------
Informace pro editory:
*/ všechny klíčové poznatky Dopadové studie a Studie záplavového území naleznete v prezentacích předaných na media brífinku

Dopadová studie a Studie záplavového území jsou zveřejněny na webové stránce Park Lutyně – zde: https://www.parklutyne.cz/aktuality/.

Kromě dvou již dohotovených studií pracují odborníci ještě na biologickém hodnocení lokality a na studii proveditelnosti. K vypracování těchto dokumentů do konce roku 2024 zavazuje SIRS vládní usnesení č.157 z letošního března, jímž stát schválil dohodu se zástupci občanské společnosti o nepřekročitelných podmínkách pro výstavbu SPP. Dohoda m.j. stanoví, že pokud se v průzkumech a hodnoceních prokáže neúměrná zátěž pro oblast Dolní Lutyně a Poolší, pak nebude projekt průmyslového parku realizován.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688