Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  11.09.2024 17:09:37

Čeho se trhy nejvíce bojí?

Čeho se trhy nejvíce bojí?

17:09 11. září 2024
Zdroj: Depositphotos

Americká inflace, která překvapila nad očekávání vyšším růstem v meziměsíční jádrovém vyjádření, se na trzích podepsala především redistribucí tržních očekávání. Zatímco dnes ráno trhy očekávaly, že by úroky v letošním roce měly klesnout o více než 120 bodů, po inflaci jsme se dostali zpět pod tuho hranici, krátce dokonce pod 115 bodů. V září jsme zpět pod 40 body.

Trh omezil letošní výhledy, a naopak přidal u těch pro příští rok. Aktuálně očekává, že by úroky měly v roce 2025 klesnout o více než 130 bodů. Tento posun se projevuje i na dluhopisovém trhu, kde se americké výnosy dostaly zpět do poklesu, zatím řádově v nižších jednotkách bodů.

Dolar si udržel zisky a testuje hranici 1,1000 za euro. Jsme jen na mírně silnějších hodnotách oproti těm před debatou prezidentských kandidátů. Wall Street klesá o více než procento.

Jaký je největší strach trhů? Situace perzistentní inflace a pokračujícího uvolňování na trhu práce. Tedy kombinace, která Fedu nedovolí snižovat sazby rychleji, což se ve výsledku projeví v období sice mírně nižších, ale stále vysokých sazeb, jež ekonomickou aktivitu utáhnou až příliš. Z tržního pohledu by nešlo o nic jiného než o delší období, kdy bude Fed tzv. za křivkou a nedokáže se naladit na vlnu větší vpředhledícnosti.

Je tato obava oprávněná? Ano. Dojde na vyplnění popsaného scénáře? Nevíme. Má Fed snižovat sazby raději rychleji? Z našeho pohledu není aktuálně potřeba, jelikož s ohledem na data nevidíme zástup do očí bijících varovných signálů.

Pozor však, přesně taková situace může být nebezpečná! Fed proto musí jít do detailů. Musí zjistit, zda spotřebitelská poptávka opravdu výrazně oslabuje a zda stojíme před stavem, kdy se toto oslabení projeví v chování firem, od snižování počtu odpracovaných hodin přes snižování marží až po snižování nákladů v podobě propouštění.

Dnešní inflační data podle mého nebudou představovat obrat trendu směrem k opětovně rostoucímu indexu spotřebitelských cen nad úrovně, které nejsou v souladu s posunem směrem k inflačnímu cíli. Může jít o signál nadále relativně zdravé poptávky, která ve výsledku může těžit z faktorů, jako je například pokles cen pohonných hmot. Nezapomínejme také na to, že inflační očekávání zůstávají ukotvená.

Nadále platí, že na zasedání Fedu nepůjde ani tak o samotnou úpravu sazeb jako o aktualizovanou prognózu s důrazem na výhled sazeb. To, co bude trh čím dál více zajímat, bude rok 2025 a jeho perspektiva na úrovni růstu, zaměstnanosti a inflace. Zejména se to bude týkat dluhopisů delších splatností.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Trading View

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688