pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  02.09.2024 00:00:00

Proměna parku u Svitavské psychiatrie odstartuje v listopadu. Ještě předtím bude projekt představen veřejnosti

Úprava parku v okolí psychiatrie svitavské nemocnice je ve fázi před zahájením stavebních prací. Začít by se mělo v listopadu, dokončení prací je naplánované na konec roku 2025. Kromě úprav stromů a křovin se počítá s rekonstrukcí oplocení, drobnými demolicemi, včetně odstranění kotelny. Cílem je vytvořit v areálu příjemné prostředí pro posezení a relaxaci.

Přípravy projektu odstartovaly v roce 2022, kdy radní schválili záměr revitalizace. V únoru loňského roku, před samotným projektováním, měli občané na pracovním workshopu příležitost sdělit své názory a představu, které byly následně zohledněny při tvorbě architektonické studie a projektové dokumentace. Finálová podoba bude veřejnosti představena 11. 9. 2024 přímo v parku u pavilonu psychiatrie Svitavské nemocnice a kostela sv. Josefa ve Svitavách.

Pardubický kraj realizuje projekt s finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu IROP2021+, který pokryje bezmála 11 milionu korun. Do jeho přípravy jsme hned od začátku zapojili nejen veřejnost, ale i zástupce Svitavské nemocnice a města Svitavy. Těší mě tedy, že proměna celého parku je koncipována nejen ekologicky, kdy například nezapomínáme na využití dešťové vody, ale právě také s participací lidí přímo z lokality. Místo pro odpočinek si zde najdou nejen pacienti, ale především místní obyvatelé,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Revitalizace parku se nebude týkat pouze zeleně, v záměru se počítá i s dalšími nutnými úpravami. To vše se promítne do odhadovaných nákladů, které vedení kraje na základě zpracovaného projektu očekává. „V současné době předpokládáme náklady zhruba 17 milionů korun. Jsem rád, že pokračujeme v investicích do majetku kraje a v tomto případě přispějeme ke zlepšení kvality života jak obyvatelům, tak pacientům,“ dodává hejtman Martin Netolický.

Projekt revitalizace parku u Svitavské nemocnice je dalším z významných kroků k vylepšení veřejných prostor v našem regionu nejen pro pacienty. „Samozřejmě měli bychom také myslet na to, že stavební práce by měly probíhat takovým způsobem, aby byly minimalizovány negativní dopady na provoz Svitavské nemocnice. Věřím, že se to podaří a všichni budou ve finále spokojeni,“ dodává náměstkyně Michaela Matoušková, která má v gesci zdravotnictví.

„Tento krok svědčí o snaze kraje investovat do udržitelných a uživatelsky přívětivých projektů, které přinesou dlouhodobý prospěch nejen občanům města Svitavy, ale i příležitostným návštěvníkům. Snažili jsme se o maximální využití venkovního prostoru a nakonec se rozhodli odstranit i zdejší kotelnu, která už delší dobu není v provozu. Díky tomu se rozšíří zelené plochy,“ popisuje náměstek hejtmana Roman Línek.

dokumenty

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688