Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.09.2024 16:49:46

Vítězství Trumpa zatíží americkou ekonomiku, Harrisová ji oživí. Klíčová jsou cla a imigrace (Goldman Sachs)

Ekonomové Goldman Sachs Group Inc. rozebrali možné ekonomické důsledky vítězství republikánů nebo demokratů v listopadových volbách. Dle jejich názoru hrozí v případě vítězství Donalda Trumpa americkému HDP zásah.

„Odhadujeme, že v případě Trumpova vítězství s přehledem nebo s rozdělenou vládou by zásah do růstu v důsledku cel a přísnější imigrační politiky převážil nad pozitivním fiskálním impulsem“ plynoucím ze zachování většiny daňových škrtů, napsali ekonomové Goldman Sachs včetně Aleca Phillipse v úterním sdělení podle agentury Bloomberg.

Podle odhadu týmu analytiků Goldman Sachs by v tomto scénáři dopad na hrubý domácí produkt dosáhl ve druhé polovině příštího roku vrcholu ve výši negativních 0,5 procentního bodu a negativní dopady by postupně odeznívaly v roce 2026. Předpokládají, že za Trumpa dojde k navýšení cel na dovoz automobilů z Číny o 20 procentních bodů, dále k vyšším clům na dovoz automobilů z Mexika a Evropské unie a ke snížení imigrace, které by zpomalilo růst pracovní síly.

Pokud by zvítězila viceprezidentka Kamala Harrisová a demokraté by získali kontrolu nad oběma komorami Kongresu, „nové výdaje a rozšířené daňové úlevy pro střední příjmy by o něco více než kompenzovaly nižší investice v důsledku vyšších sazeb daně z příjmu právnických osob,“ napsali ekonomové Goldman. To by vedlo k „velmi mírnému zvýšení průměrného růstu HDP v letech 2025-2026“.

Komentáře ke kampani

Pokud by Harrisová zvítězila v Bílém domě v případě scénáře rozdělené vlády, kdy by Republikáni ovládali alespoň jednu komoru Kongresu, „dopady politických změn by byly malé a v čistém vyjádření neutrální,“ napsal Phillips a jeho kolegové.

Trumpova kampaň uvedla, že prognostici nepředpokládali zrychlení růstu, které následovalo po jeho vítězství v roce 2016. „Tyto elity z Wall Street by měly moudře přezkoumat záznamy a uznat nedostatky své minulé práce, pokud chtějí, aby jejich nové prognózy byly považovány za důvěryhodné,“ řekl Brian Hughes, hlavní poradce kampaně.

Mluvčí kampaně Harrisové Joe Costello uvedl, že „odborníci zprava, zleva i ze středu se shodují na tom, že Trump hrozí ekonomickou katastrofou“ v podobě prudkého růstu nezaměstnanosti, inflační „bomby“, exploze dluhu a potenciální recese.

Vyhlídky v oblasti přistěhovalectví

Vzhledem k tomu, že prezident Joe Biden již podnikl kroky ke zpřísnění imigrace, banka Goldman Sachs očekává, že administrativa Harrisové bude dohlížet na zpomalení přílivu nových přistěhovalců na 1,5 milionu ročně, což je stále více než průměr před pandemií, který se pohyboval kolem 1 milionu. Trumpova vláda by pravděpodobně způsobila výraznější zpomalení na 1,25 milionu nebo - pokud republikáni ovládnou Kongres a zvýší zdroje na prosazování práva - na 750 000 ročně.

Mnozí ekonomové se domnívají, že prudký nárůst přistěhovalectví přispěl k silnému růstu zaměstnanosti v USA v posledních letech, a to navzdory vysokým úrokovým sazbám.

„Odhadujeme, že příspěvek imigrace k růstu pracovní síly v případě vítězství Harrisové by byl o 10 tisíc měsíčně vyšší než v případě vítězství Trumpa s rozdělenou vládou a o 30 tisíc měsíčně vyšší než v případě vítězství Republikánů," napsali ekonomové Goldman Sachs.

V oblasti obchodní politiky stratégové Goldman Sachs uvedli, že v případě vítězství kandidátky Demokratů neočekává další zvyšování cel.

Pravděpodobné zvýšení Trumpových cel vůči Číně, EU a Mexiku by vedlo k inflačnímu nárůstu s maximálním dopadem 30 až 40 bazických bodů na Federálním rezervním systémem preferovaný ukazatel cen, napsali ekonomové banky. Dodatečné univerzální clo ve výši 10 %, s nímž kandidát GOP přišel, by mělo větší dopad, i když by to trvalo déle.

 
 
 
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688