Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  02.09.2024 15:53:00

Dostavba Dukovan je velkou příležitostí pro region, český průmysl i naši energetickou bezpečnost

Premiér Petr Fiala se v pondělí 2. září zúčastnil konference Dostavba dvou bloků v Jaderné elektrárně Dukovany – rozvoj regionu po výběru dodavatele výstavby nového jaderného zdroje. Společně se zástupci samospráv, firem a dalšími aktéry z regionu diskutoval o socioekonomických dopadech projektu, přípravě dopravní infrastruktury, zajištění energetické bezpečnosti a soběstačnosti a také o příležitostech pro regionální ekonomiku. Premiér zdůraznil, že dostavba Dukovan je velkou příležitostí pro celý region. Přinese řadu výzev, zájmem vlády ve spolupráci se samosprávami, krajem a dalšími aktéry je eliminovat všechna rizika a proměnit je v příležitosti a prospěch.

V těchto týdnech je dokončována rozsáhlá socio-ekonomická studie k rozšíření Dukovan, kterou zadalo Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s MMR, Krajem Vysočina a Jihomoravským krajem. Mapuje dopady výstavby na oba kraje v řadě oblastí jako jsou zaměstnanost, ekonomika, sociální a technická infrastruktura, školství, životní prostředí a další.

Dostavba Dukovan je velkou příležitostí pro celý region. Přinese 6000 dočasných a zhruba 1000 stálých pracovních míst pro zaměstnance s vysokou kvalifikací a často nadprůměrnými výdělky. Dukovany už nyní představují významného partnera, který podporuje rozvoj místních obcí i krajů a je klíčové, že s touto spoluprací mohou dlouhodobě počítat. Zvýšená poptávka po službách a zboží v regionu podpoří růst místních podniků a zlepší životní úroveň obyvatel,“ uvedl premiér.

Vláda již nyní dělá kroky, které budou eliminovat některé negativní dopady, například zvýšenou dopravní zátěž spojenou se zásobováním a přepravou materiálu. „Na výstavbu dopravních staveb jsme vyčlenili téměř 14 miliard korun, které budou postupně investovány od letošního roku až do roku 2034. Budeme se snažit, aby pro návoz materiálu byla v maximální míře využívána železnice. Z tohoto důvodu byl opraven například železniční most u Moravského Krumlova. Přibudou nové silnice a obchvaty, například Třebíče,“ dodal předseda vlády.

Premiér zdůraznil, že nové bloky přispějí k energetické bezpečnosti a soběstačnosti ČR. Stabilní a spolehlivý zdroj energie sníží závislost na dovozu fosilních paliv a podpoří přechod na čistší energetické zdroje. Zároveň je to velká příležitost pro tuzemský průmysl a regionální ekonomiku. Aktuálně je domlouvána spolupráce korejské KHNP se skoro 80 českými podniky. Společnost KHNP nabízí, že při stavbě dvou bloků využije české firmy minimálně z 60 %, což by znamenalo zakázky za víc než 240 miliard korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688