mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.05.2024 06:21:00

Malajsie představuje velkou příležitost pro český obranný průmysl

17.05.2024 / 06:13 | Aktualizováno: 17.05.2024 / 06:21

Ve dnech od 6. do 9. května 2024 se konal v Kuala Lumpur již v pořadí 18. ročník Defence Services Asia (DSA 2024), prestižní událost zaměřená na obranný a bezpečnostní průmysl pod společnou záštitou malajsijského ministerstva obrany a vnitra. Letošní ročník zaznamenal rekordní účastí s více než 1 324 vystavovateli ze 45 zemí, kteří zaplnili tři patra výstavního centra MITEC (Malaysia International Trade and Exhibition Centre).

Účast na veletrhu měla několik rovin. Kromě české oficiální účasti v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, byla akce podpořena také Ministerstvem obrany ČR - projektem ekonomické diplomacie (PROPED), vedená ředitelem Odboru průmyslové spolupráce Michalem Rendlou. Akci také podpořil pan velvyslanec Juraj Koudelka a Milan Mézl z Odboru řízení exportní strategie a služeb Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Mezi vystavovateli nechyběli firmy jako AERO Vodochody AEROSPACE a.s., AVEC CHEM s.r.o., EGO Zlín, s.r.o., EVPÚ Defence a.s., Gumárny Zubří, a.s., MESIT asd, s.r.o., OPTOKON, a.s, PBS GROUP, a.s., ProLab Engineering s.r.o., a ZEVETA AMMUNITION a.s. Mimo český pavilon na vlastním sousedícím stánku pak českou účast posílili Česká zbrojovka a.s. /COLT, Sellier & Bellot a.s., DSS PLC a EXCALIBUR ARMY spol. s r. o. Další českou stopou přítomnou na veletrhu pak byla firma EXCALIBUR INTERNATIONAL, která se tradičně účastní veletrhu se svým místním partnerem, dále v pasivní formě zavítaly na český pavilon firmy ERA a.s. a LPP s.r.o. Český pavilon tak patřil mezi jeden z největších národních stánků na tomto veletrhu.

Mezi klíčové momenty během DSA 2024 patřilo bilaterální setkání s generálem YBhg. Jen Tan Sri Dato´ Muhammad Hafizuddeain Jantan/em, velitelem pozemních sil Malajsie. Zájem na spolupráci v obraně a průmyslové spolupráci byl předmětem i následných samostatných jednání s generálporučíkem Lieutenant General Dato' Tengku Muhammad Fauzi Tengku Ibrahim, během kterého obě země sdílely společný zájem na dalším rozvoji vztahů v obranném sektoru. Detailně se zajímal o většinu českých vystavovatelů. Dalším významným hostem byl generálporučík Dato´ Dr Zulkeffeli Bin Mat Jusoh, který má na starosti oblast vojenského zdravotnictví. Zajímal se především o firmy EGO Zlín a ProLab Engineering.

Kromě oficiálních G2G schůzek se však dostalo četné podpoře účastnících se firem během navazujících aktivit. Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur v rámci PROPEDu připravil společenský podnik, kde se odehrál networking s pozvanými hosty. Čestnými hosty byli hned dva zástupci královských rodin ze států Johoru/Selangoru a Peraku. Další B2B akce byly realizovány při slavnostní výměně MoU mezi EGO Zlín, ProLab Engineering a LRY GROUP, které potvrdily svůj zájem o prohloubení spolupráce.

Česká republika má v zemi dobré jméno v oblasti obranného průmyslu. Malajsie má zájem zejména o špičkové obranné technologie. Jistý potenciál pro ČR existuje na poli výcviku či dodávek tradičnějších typů zboží, jako jsou nákladní vozy či menší zbraně. V oblasti modernějších obranných systémů se nabízí spolupráce například na poli pasivních radiolokátorů či dronů.

Renata Brandstätterová, obchodní radová, Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688