MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  02.09.2024 22:14:55

Výdaje (dotace) na neinvestiční transfery podnikatelským subjektům - Detailní pohled na výdaje, státní rozpočet v roce 2025

Objem neinvestičních transferů podnikatelským subjektům v návrhu státního rozpočtu na rok 2025 představuje 47,7 mld. . Při meziročním porovnání těchto transferů dochází ke snížení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024 o 16,7 %.

Největší část neinvestičních transferů pro podnikatelské subjekty na rok 2025 připadá na Ministerstvo průmyslu a obchodu ve výši 19,6 mld. . Nejvýznamnější podíl na tomto objemu mají dotace na obnovitelné zdroje energie ve výši 8,5 mld. . Transfery v rámci Národního plánu obnovy činí 3,7 mld. . Národní plán obnovy zahrnuje přímou podporu podnikatelskému sektoru se zvláštním zřetelem na malé a střední podniky, která přispěje k provedení digitální transformace podniků a podpoří kreativní sektor, např. přechod na čistší zdroje energie, digitální velkokapacitní sítě, čistou mobilitu, inovace, start-upy a nové technologie. V rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), který je přímým nástupcem ukončeného Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), je uvažováno s neinvestičním transferem ve výši 2 mld. . OP TAK je v rámci přímé podpory malých a středních podnikatelů zaměřen na témata výzkumu, vývoje a inovací, růstu a konkurenceschopnosti. Na financování začlenění OKD, a.s. do s. p. DIAMO je rozpočtována částka 1,6 mld. . Na útlum hornictví jsou určeny finanční prostředky v celkové výši 1,2 mld. , z toho je na mandatorní sociální dotace zaměstnavatelům stanoveno 300 mil. a na technickou část zahlazování hornické činnosti 913,8 mil. . Dotace a půjčky na výzkum a vývoj bez spolufinancovaných programů z EU představují 1,2 mld. . V souladu s usnesením vlády č. 176/2022 je zajišťována úhrada nákladů a výdajů spojených s řešením důsledků po chemické těžbě uranu a souvisejících činností v oblasti Stráže pod Ralskem, pro rok 2025 se jedná o neinvestiční transfery ve výši 1,2 mld. Na základě usnesení vlády č. 352/2024 je rozpočtována částka 100 mil. na vypořádání ekologické zátěže ve skladu Vikantice. Ekologická dotace na úhrady z vydobytých nerostů činí 123,3 mil. .

V kapitole Ministerstvo dopravy jsou pro rok 2025 rozpočtovány neinvestiční transfery ve výši 8,5 mld. ; z tohoto objemu je největší část určena na úhradu ztráty ze závazku veřejné služby ve veřejné drážní osobní dopravě ve výši 8,4 mld. . Na mezinárodní spolupráci v obraně je určeno 91,4 mil. , jedná se o kompenzaci nákladů na poskytování letových provozních služeb letům osvobozených od zpoplatnění ve vzdušném prostoru ČR – přelety NATO. Na úhradu poplatků vybíraných za letové provozní služby poskytované ve vzdušném prostoru ČR je vyčleněno 22,8 mil. .

Neinvestiční transfery podnikatelským subjektům v rámci kapitoly Ministerstvo zemědělství jsou pro rok 2025 předpokládány ve výši téměř 1,5 mld. . Na podporu agrárního sektoru je určena částka 1,2 mld. , z čehož je v rámci národních podpor vymezena 1,0 mld. na dotaci PGRLF, 85 mil. na podpůrné programy a 40 mil. Vinařskému fondu. Do lesního hospodářství směřují neinvestiční transfery ve výši 80 mil. a na operační program Rybářství je určeno 35,8 mil. . Ostatní výdaje na státní politiku resortu, inspekční, kontrolní a výzkumnou činnost činí 224,5 mil. .

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje s neinvestičními transfery pro podnikatelské subjekty pro rok 2025 ve výši 13,5 mld. . Příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením je rozpočtován ve výši 11,4 mld. . Na aktivní politiku zaměstnanosti je určena částka 2 mld. , a to zejména na společensky účelná pracovní místa, veřejně prospěšné práce a cílené programy k řešení zaměstnanosti. V rámci neinvestičních nedávkových transferů je vyčleněna částka 180,0 mil. na ostatní sociální péči a pomoc rodině a manželství.

Neinvestiční transfery podnikatelským subjektům v kapitole Technologická agentura ČR v objemu 3,4 mld. jsou určeny na dotační programy vybraných projektů aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Ministerstvo obrany rozpočtuje neinvestiční transfery podnikatelským subjektům v částce 409,8 mil. , jedná se o transfery na řešení projektů obranného výzkumu a vývoje.

V kapitole Ministerstvo zdravotnictví jsou pro rok 2025 rozpočtovány neinvestiční transfery ve výši 283,6 mil. , převážně na další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.

V kapitole Všeobecná pokladní správa jsou rozpočtovány neinvestiční transfery podnikatelským subjektům pro rok 2025 ve výši 250 mil. na dotaci na dorovnání úrokových rozdílů u vývozních úvěrů.

Neinvestiční transfery podnikatelským subjektům v rámci kapitoly Ministerstvo kultury jsou pro rok 2025 předpokládány ve výši 160,1 mil . Na kulturní aktivity, jako jsou festivaly, vydavatelská činnost, výstavní činnost, mezinárodní spolupráce v kultuře a další kulturní akce je uvažováno s částkou 122,2 mil. . Na rozvoj kulturního a kreativního sektoru je v rámci Národního plánu obnovy určeno 34,6 mil. a na výdaje na vědu, výzkum a inovace 2,4 mil. .

Ministerstvo vnitra rozpočtuje pro rok 2025 neinvestiční transfery podnikatelským subjektům v objemu 117,2 mil. především na řešení výzkumných úkolů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Výše uvedené kapitoly se na celkových rozpočtovaných neinvestičních transferech podnikatelským subjektům podílejí 99,9 %. Na ostatní resorty připadají podstatně nižší objemy transferů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688