mzcr.cz (MZ ČR)
Dotace  |  31.08.2024 00:02:00

Výzva k předkládání žádostí o přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu Národní program

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS pro rok 2025.

V návaznosti na vyhlášení výzvy k předkládání žádostí o přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS pro rok 2025, Vás upozorňujeme na:

Čl. 3 Metodiky:

  • V Prioritě č. 1 je stanoveno 6 povinných specifických indikátorů. V Prioritě č. 2 je stanoven 1 povinný specifický indikátor a nejméně 3 indikátory vlastní.
  • V Prioritě č. 1 – musí žadatel vyplnit všech 6 metodikou definovaných specifických indikátorů. K těmto indikátorům může žadatel dále přidat další vlastní indikátory pro vyhodnocení efektu projektu s měřitelnou hodnotou a jednotkou (např. výběrem ze seznamu obecných indikátorů dle bodu (5) event. z Národnímu programu řešení problematiky HIV/AIDS v České republice v období 20232027, bod 4. Aktivity vedoucí k dosažení cílů Národního programu HIV/AIDS).
  • V Prioritě č. 2 – musí žadatel vyplnit metodikou definovaný specifický indikátor. K tomuto indikátoru musí žadatel přidat další nejméně 3 i více vlastích indikátorů pro vyhodnocení efektu projektu s měřitelnou hodnotou a jednotkou (např. výběrem ze seznamu obecných indikátorů dle bodu (5) event. z Národnímu programu řešení problematiky HIV/AIDS v České republice v období 20232027, bod 4. Aktivity vedoucí k dosažení cílů Národního programu HIV/AIDS).

Čl. 9 Metodiky:

  • V případě, že se na žadatele vztahuje zákonná povinnost podle zákona upravujícího evidenci skutečných majitelů, je povinen přiložit do příloh žádosti v Grantysu Platný úplný výpis z Evidence skutečných majitelů dle § 14 odst. 3 písm. e) bod 2. zákona o rozpočtových pravidlech (tato povinnost se týká spolků, obecně prospěšných společností, ústavů a účelových zařízení registrovaných církví a náboženských společností). Informace o skutečných majitelích se vyplňuje rovněž do formuláře žádosti (Osoby s podílem v organizaci dle výpisu z evidence skutečných majitelů; Právnické osoby, v nichž má organizace podíl a výše tohoto podílu).
  • v případě podpisu žádosti zmocněncem je žadatel povinen přiložit do příloh žádosti plnou moc udělenou statutárním orgánem.

Čl. 14 Metodiky:

  • celkový rozpočet projektu bude možno ve zcela výjimečných a odůvodněných případech v průběhu realizace projektu, avšak před uskutečněním požadované změny, snížit o 5 % za podmínky, že finanční spoluúčast žadatele na celkovém rozpočtu projektu musí činit minimálně 30 %.

Čl. 16 Metodiky:

  • Termín pro předložení závěrečné zprávy o realizaci projektu je stanoven na ledna 2026.

Čl. 6 a 21 Metodiky:

  • Konečný termín pro předložení žádostí o poskytnutí dotace pro rok 2024 je stanoven na 30. září 2024 do 23.59 hodin.

Doporučení ke kontrole žádosti o dotaci před jejím odesláním:

Čl. 11 Metodiky

  • Formální hodnocení žádostí – jsou zde uvedeny neodstranitelné vady žádosti, které vedou k zastavení řízení ze strany poskytovatele. Před odesláním žádosti vždy zkontrolovat, zda žádost tyto vady neobsahuje.
  • Věnujte pozornost následujícím oblastem:
  • nejčastějším důvodem pro zastavení řízení je nedodání všech povinných příloh, zejména pak všech rozpočtových tabulek. Tabulky musí být doloženy ke všem položkám rozpočtu, tedy i k těm, na které není požadována dotace, ale jsou zde vlastní náklady organizace;
  • před odesláním zkontrolovat, zda částky v rozpočtových tabulkách souhlasí sčástkami uvedenými v žádosti o dotaci a jestli jsou všechny tabulky řádně vyplněny;
  • zachovat předepsaný formát žádosti o dotaci i rozpočtových tabulek,
  • číslo bankovního účtu uvedené v žádosti musí být shodné s bankovním účtem v povinné příloze;
  • indikátory musí být jasně specifikovány včetně uvedení číselného údaje tak, aby byla možná kvantitativní kontrola po ukončení projektu;
  • spolufinancování musí mít přímou spojitost s projektem, nelze vykazovat např. provozní náklady nebo mzdy nesouvisející s realizací projektu (opakovaně se stává, že je předkládána žádost, kde jsou zahrnuty veškeré předpokládané mzdové a provozní náklady daného střediska, takto podaný projekt je velmi těžké zpracovat a v podstatě vždy obsahuje neodstranitelné vady);
  • zkontrolovat, zda je žádost řádně podepsána dle pokynů uvedených v metodice;
  • žádost je nutné do 30. září 2024 do 23.59 hod. zaslat systémem GRANTYS a rovněž datovou schránkou na MZ.
  • žádost obsahuje neuznatelné náklady uvedené v Čl. 10 Metodiky;
  • použití nesprávných tabulek či tabulek pro jiné dotační období či dotační program;
  • rozpočtové tabulky nejsou v předepsaném editovatelném formátu pro možnost editace;
  • špatné nastavení indikátorů. Indikátory musí být jasně definovány a snadno kontrolovatelné i po ukončení projektu. Ze žádosti musí být zřejmé, že splňují podmínky metodiky;
  • ze žádosti není zřejmé, že požadované položky v rozpočtu splňují podmínky metodiky apod.

Chyby v žádosti, kdy poskytovatel dotace musí zasílat výzvy k odstranění vad zbytečně administrativně zatěžují jak poskytovatele dotace, tak i žadatele, a zdržují celý dotační proces.

Tato informace nenahrazuje plné znění Metodiky dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS pro rok 2025.

Pro přehlednější návod k vyplňování žádostí v systému Grantys, vzniklo instruktážní video k dispozici v Pacientském hubu (https://www.pacientskyhub.cz/)

Doporučujeme nenechávat podání žádostí až na poslední týden platnosti výzvy. Raději začněte s předstihem a v případě nejasností kontaktujte správce dotace:

Jana Lanžová, tel. 224 972 911, e-mail: jana.lanzova@mzcr.cz.

Pokud budete mít problém či dotazy týkající se systému Grantys kontaktujte technickou podporu:

tel. 515 903 115, e-mail: grantys@nap.cz.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688