Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  30.08.2024 14:39:48

Plného dorovnání mzdy se po návratu z rodičovské nedočká ani polovina zaměstnanců

I když po návratu z rodičovské dovolené zastávají stejnou práci, jako jejich kolegové, dorovnání platu se dočká pouhých 42 % rodičů. Mzdová politika firem rodičovství v Česku ani zdaleka nenahrává, zaměstnavatelé rozdíly v ohodnocení často odůvodňují rozdílným pracovním výkonem, rodičům ale nenabízí ani den volna navíc. Nerovnost se zatím daří skrývat, podle novely zákoníku práce to ale už nebude tak jednoduché. Na nerovnosti, které na nápravu čekají poukazuje analýza poradenské společnosti RSM a iniciativy MUMDOO.

Početí dítěte je v Česku momentem, který rozevírá nůžky. Nejen, že s odchodem na rodičovskou dovolenou výrazně klesá příjem domácnosti, dokonce ani po návratu do práce se nemohou rodiče těšit na stejné mzdové ohodnocení, jako jejich kolegové. „Je tu část firem, které se obávají nižšího výkonu zaměstnanců s dětmi, a údajně z tohoto důvodu mzdy nedorovnávají. Dalším jednoduše chybí přehled o mzdách a jasně stanovená politika, která by byla definovaná i ve smlouvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, a nakonec jsou tu i podniky, které skutečně využívají svého postavení a obav rodičů z hledání nového místa,“ jmenuje některé z důvodů mzdových nerovností v Česku Kristýna Cejnarová z iniciativy MUMDOO. 

Podniků, ve kterých ví, že jsou ke kolegům s dětmi i bez nich fér, je nakonec jen 42 %. U těch dalších by měla nápravu zjednat novela zákoníku práce vycházející ze směrnice o transparentnosti v odměňování, kterou Česko prosadilo během svého předsednictví v Evropské unii. Firmy dle ní budou povinně informovat o průměru nebo rozptylu mezd na jednotlivých pozicích a podle odborníků tak budou častěji nuceny nastavit nebo upravit své mzdové strategie.

Ty jsou poměrně standardním dokumentem pro korporace a další velké firmy s jasně definovanou strukturou. To potvrzuje i příklad Raiffeisenbank.

„V rámci podpory férového odměňování a návratů rodičů stanovujeme minimální mzdu pro maminky, za kterou se vrací do práce z rodičovské dovolené. Původní mzdu navyšujeme o procenta, o které jsme v bance navýšili mzdy na jejich původní pozici v období čerpání rodičovské dovolené," potvrzuje manažerka pro firemní kulturu Tereza Králová.

V malých a středně velkých podnicích ale podobný přístup podle odborníků často chybí. Firmy se tak samy limitují ve schopnosti pružně reagovat na nové výzvy trhu, nemají přehled o tom, jak jejich lidé mzdově rostou a chybí jim srovnání s trendy tam venku za jejich dveřmi. Na sledování a vykazování ohodnocení v jejich týmech nakonec mohou vydělat, je ale jasné, že začátky nebudou snadné,“ uvádí řídící partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková.

Ochota poskytovat zvláštní nefinanční benefity dokonce klesá

Dle výsledku průzkumu RSM a MUMDOO totiž nemůže být ani zdaleka řeč o tom, že by měli zaměstnanci s dětmi práci jednodušší, nebo mohli čerpat jiné výhody. „Volna navíc se v souvislosti s péčí o dítě dočkají zaměstnanci pouhých 8 % firem, je tedy poměrně paradoxní, když se někteří zaměstnavatele zaříkají rozdílným pracovním výkonem lidí s dětmi a bez nich. Těm, kdo si v Česku děti pořídí, se totiž nic neodpouští. A ve dvou třetinách podniků jsme se bohužel zasekli na tom, že jediným zvýhodněním při narození dítěte zůstává dárkový koš od kolegů,“ říká Monika Marečková z poradenské společnosti RSM.

Benefity poskytované v souvislosti s rodičovstvím:

Ve většině případů se rodiče naopak musí rozloučit se stávajícími nefinančními benefity. A ve více než třetině firem dokonce i s finančním bonusem za předešlý rok. Že zaměstnancům, kteří čerpají mateřskou nebo rodičovskou dovolenou proporční část bonusu nevyplácejí, přiznává 30 % zaměstnavatelů. Dalších 28 % uvádí, že k výplatě přistupují individuálně. „Takoví zaměstnanci se v předchozím roce podíleli na výkonu a úspěchu firmy, oceněni za něj ale na rozdíl od ostatních nejsou. Takový přístup je skutečně už zneužitím situace ze strany podniku a počet těch, kde tak ke kolegům přistupují osobně považuji za alarmující,“ uvádí Monika Marečková.

Jen 16 % firem dlouhodobě sleduje svůj gender pay gap

RSM dále upozorňuje, že výsledkem současné situace je významné rozevírání nůžek mezi těmi, kdo v práci zůstanou, a těmi, kdo alespoň část kariérního života věnují péči o dítě. Nejčastěji ženy pak právě v tento moment začínají ve svém finančním ohodnocení výrazně ztrácet na své mužské kolegy. Rozdíl v ohodnocení mužů a žen sleduje pouhých 16 % firem dlouhodobě a celkem 23,5 % v návaznosti na avizované legislativní změny.

„Ještě horší je pak přehled firem v dalších statistikách. Přesto, že roste ochota investovat do nástrojů pro sledování dat o vlastních zaměstnancích, dokonce i v řadě velkých firem chybí přehled o tom, kolik zaměstnanců právě čerpá rodičovskou dovolenou, jak staré děti zaměstnanci mají a kdy naposledy s nimi byla otevřena otázka třeba postupného návratu do aktivního zaměstnání nebo účast alespoň na interním školení. Přitom právě vzdělávání se a kontakt s oborem je v dnešní technologicky dynamické době klíčový,“ doplňuje Lucie Bášová z MUMDOO.


O analýze finančního a nefinančního odměňování rodičů

Průzkum společností RSM a MUMDOO se uskutečnil v červnu roku 2024 a zapojilo se do něj celkem se do něj zapojilo 201 českých firem napříč velikostí (od 50 do 10 000 zaměstnanců) a segmenty.

O iniciativě MUMDOO

Iniciativa MUMDOO pomáhá firmám i rodičům najít způsob, jak si být navzájem prospěšnými. Skrze rozsáhlou databázi prověřených expertek pomáhá firmám úspěšně posouvat projekty, na které nemají interní kapacitu. Velkým zaměstnavatelům pak pomáhá definovat možnosti stran efektivní rodinné firemní politiky a umožňuje udržovat aktivní vztah s rodiči v řadách vlastních zaměstnanců, udržovat je v obraze i zapojovat je do flexibilních pracovních projektů. Rodiče tak mají možnost najít přivýdělek v relevantní oblasti kompatibilní s jejich novou životní rolí. V roce 2024 se iniciativa spojila také s projektem MAMIO, který se zaměřuje na takzvanou child penalty, neboli daň z mateřství.

RSM je globální poradenská síť specializující se na středně velké společnosti. Poskytuje komplexní služby v oblasti auditu, mezd, daní a poradenství, s cílem pomáhat klientům růst a dosahovat jejich obchodních cílů.

V roce 2021 byla nejrychleji rostoucí poradenskou společností mezi deseti největšími na světě. Celkově je globálně největším poradenským subjektem na světě. V České republice zaujímá čtvrtou příčku. Síť RSM působí v 123 státech prostřednictvím 860 poboček. V České republice a na Slovenskupobočky v Praze, Brně, Pardubicích, Třebíči a Bratislavě.

Dorovnáváte rodičům mzdu po návratu z mateřské nebo rodičovské dovolené tak, aby zahrnula změny v době jejich nepřítomnosti?

Počet

201

Ano, mzdy indexujeme tak, aby odrážely běžný růst mezd v naší firmě

84

42%

Nevím, nemáme pro to stanovený mechanismus, u každého zaměstnance k tomu přistupujeme individuálně

78

39%

Ne, mzdy nedorovnáváme

39

19%


Nabízíte některý z těchto benefitů související s mateřstvím a rodičovstvím? Zaškrtněte vše relevantní

69

34%

Dny volna navíc související s péčí o dítě

17

8%

Peněžní bonus za narození dítěte

13

6%

Dorovnání mzdy do plné výše při mateřské dovolené

7

3%


Mají rodiče ve vaší firmě nárok na benefity v průběhu čerpání mateřské / rodičovské dovolené (např. cafeterie, podnikové slevy atd.)?

Počet

195

Ne, benefity se na rodiče čerpající mateřskou nebo rodičovskou nevztahují

129

66%

Ano, během mateřské i rodičovské

41

21%

Ne, ale mají nárok na podnikové slevy

17

17%

Ano, během mateřské

5

3%

Ano, během rodičovské

3

2%


Mají rodiče ve vaší firmě nárok na finanční bonusy za poměrově odpracovanou část roku?

Počet

188

Ano, všichni zaměstnanci jsou začleněni do nároku na výplatu bonusů

78

41%

Ne, nárok na bonus se vztahuje pouze na zaměstnance, kteří v období výplaty bonusů plně pracují a nečerpají MD/RD

57

30%

K nároku na výplatu bonusů přistupujeme individuálně pro každého zaměstnance

53

28%

 

 

 

Máte přehled o rozdílu mezi odměňováním mužů a žen ve vaší firmě (tzv. pay gap)?

Počet

200

Tato data nesledujeme, ani to neplánujeme

126

63%


Máte přehled o rozdílu mezi odměňováním mužů a žen ve vaší firmě (tzv. pay gap)?

Počet

200

Tato data nesledujeme, ani to neplánujeme

126

63%

Ano, pravidelně/ dlouhodobě pracujeme s analýzou pay gapu

36

18%

Ano, v posledním roce jsme tato data začali sledovat

20

10%

Zatím ne, ale plánujeme tato data začít sledovat / necháme si zpracovat analýzu

18

9%


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688