Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.08.2024 12:12:00

Růst akcií podle Citi a Morgan Stanley, Evropa chce hybridy a zlato a ropa podle Goldman Sachs (Perly týdne)

Citi věří v další růst amerických akcií, neměl by ale být nijak prudký. Morgan Stanley míní, že významnou roli bude hrát snižování sazeb, protože by mohlo spustit přesun peněz z krátkodobých dluhopisů směrem k akciím. Goldman Sachs poukazuje na chování ceny zlata během cyklu poklesu sazeb a Bloomberg na rostoucí popularitu hybridů na evropském automobilovém trhu. Přinášíme pravidelné Perly týdne:

Pryč je závislost na velkých technologiích: Steve Wieting ze Citi Global Wealth na Bloombergu uvedl, že americké akcie už nejsou svým růstem závislé na velkých technologických společnostech. Není tak závislý ani na „jednom jediném příběhu“. Hlavním tahounem trhu je makroekonomický vývoj. Ten charakterizuje klesající inflace a slušný růst hospodářství. K tomu se přidává růst zisků obchodovaných společností, který je zřejmý napříč většinou sektorů. Podle stratéga tato kombinace stačí, aby trh letos dál rostl. Nicméně zisky budou typické pro střední část cyklu, tedy nijak výrazné.

Evropa chce hybridy: Bloomberg se věnuje evropskému automobilovému trhu. Ten totiž v červenci stagnoval, ale pod povrchem se vývoj hodně lišil. Na jedné straně se totiž nachází vozy se spalovacím motorem spolu s elektromobily a na straně druhé hybridy. Jejich prodeje vzrostly o 26 %, zatímco u elektromobilů nastal pokles o 11 % a v Německu podle Bloombergu dokonce dosáhl 39 %. Takový vývoj může být ovlivněný nejistotou ohledně elektromobilů včetně nabíjecí infrastruktury. Bloomberg také uvádí, že přesun zájmu směrem k hybridům může být ovlivněn trhem s ojetými elektromobily.

Pospaný vývoj se projevil 15% poklesem prodejů Tesly, v Evropě naopak rostly prodeje BMW a Mercedesu. K tomu Bloomberg dodal, že hybridy představují významnou součást strategie Toyoty a evropský vývoj tak může ukazovat, že tato automobilka „to odhadla správně“. Růst prodejů u BMW a Mercedesu pak naznačuje, že lépe si vede luxusnější část trhu, prodeje společnosti Porsche ale klesly o 15 %. Na závěr pak znovu zaznělo, že na trhu s ojetými elektromobily probíhá „kolaps“, a to může ovlivňovat ochotu řidičů pořídit si nový elektromobil.

Zlato nahoru, ropa stagnující? Goldman Sachs ukazuje typický vývoj cen zlata poté, co americká centrální banka začala s cyklem snižování sazeb. Podle grafu cena tohoto kovu po prvním snížení sazeb v průměru roste. O to více, pokud se během cyklu dostaví recese. Platí ovšem jen v prvním roce, pak má v tomto scénáři spíše tendenci stagnovat a dostává se pod cenu zlata v případech, kdy se recese nedostavila:

Perly týdne
Zdroj: X

Ve druhém grafu Goldman Sachs ukazuje vývoj cen ropy se svými predikcemi. Podle nich se dá čekat pohyb cen v rozmezí mezi 70 – 85 dolary, konkrétní predikce banky přitom odpovídají tomu, co nyní naznačují trhy s futures:

Perly týdne
Zdroj: X

Rally ve Q4: Andrew Slimmon z Morgan Stanley Investment Management to vidí na rally na americkém akciovém trhu ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Projevit by se mělo i snižování sazeb, protože podle experta je nyní hodně peněz investovaných do krátkodobých dluhopisů. Pokud tedy sazby klesnou, může to vyvolat přesun těchto peněz směrem k akciovému trhu, protože atraktivita dluhopisů se sníží. Rychlost tohoto přesunu bude přitom přímo souviset s rychlostí, s jakou bude americká centrální banka snižovat své klíčové sazby.

Slimmon míní, že investoři se rozhodují na základě pohledu do zpětného zrcátka. Před časem tak vnímali, že výnosy dluhopisů leží vysoko. Zároveň měli v paměti propad akcií v roce 2020, přesouvali se tak k dluhopisům. Nyní se ale situace obrací, protože investoři si pamatují poslední dva roky, které přinesly rally na akciových trzích. A zároveň se blíží popsané snižování sazeb, což by dohromady mělo mít opačný efekt, tedy popsaný přesun k akciím.

V cenách a valuacích větších společností na americkém akciovém trhu je podle experta už očekávané snižování sazeb odraženo. Není si ale jistý tím, že to platí o dalších částech trhu včetně akcií menších firem. K pravděpodobnosti hladkého přistání uvedl, že je realistické. Očekávání jsou ale také nastavena optimisticky včetně růstu ekonomiky a poklesu inflace. K tomu Slimmon dodal, že výraznou součástí poptávky na trhu byly odkupy akcií. Podle něj ale bude tento faktor slábnout. Zisky obchodovaných firem by však měly letos táhnout trh ještě výš.


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Hádají se 3 generálové Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
So   5:41  13. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:07  Blízký východ přitahuje technologické lídry s miliardovými investicemi. Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688