Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Kryptoměny  |  29.08.2024 13:59:59

Do světa kryptoměn přichází regulace. Na část MiCA musí být firmy připraveny už dnes

Ačkoli většina legislativních požadavků směrnic, týkajících se obchodování kryptoměn v EU, nabude platnosti až v novém roce, části regulací se firmy musejí přizpůsobit už nyní. Nejedná se jen o směrnici MiCA (Markets in Crypto-assets), která po poskytovatelích finančních služeb v oblasti kryptoměn požaduje identifikaci spotřebitelů. Současně se také uplatňuje i DORA (Digital Operational Resilience Act), která se u společností domáhá vyššího kybernetického zabezpečení. Podle společnosti Confirmo, která se aktuálně připravuje na získání licence MiCA, prohloubí regulace důvěru veřejnosti v kryptoměny a upevní jejich pozici na trhu.

„Skutečnost, že státní struktury v EU poprvé začínají regulovat kryptoměny, je důkazem toho, že je uznávají jako validní měnu a důležité téma, kterému je nezbytné věnovat zvýšenou pozornost,“ komentuje Tomáš Cuník, vedoucí právního oddělení společnosti Confirmo.

Přizpůsobit se nové legislativě

Jednou z nejvýznamnějších legislativních úprav, která v letošním roce svět kryptoměn mění, je MiCA (Markets in Crypto-assets). Ta po poskytovatelích finančních služeb v oblasti kryptoměn požaduje například zaznamenávání informací o uživatelích a jejich ztotožnění. Od této regulace si slibuje vyšší bezpečnost těch, kteří kryptoměny nakupují či prodávají. Zatímco většina ustanovení regulace začne platit až koncem roku 2024, některé její části, například regulace stablecoinů, nabývají platnosti už nyní.

Další regulací je nařízení DORA, které klade důraz na IT bezpečnost a digitální odolnost, vyžadující implementaci nových procesů pro řízení rizik a ochrany klientů. Směrnice DAC8 pak zavede povinnost hlásit veškeré kryptotransakce finančním úřadům, což přispěje k větší transparentnosti a srovnatelnosti kryptoměn s tradičními fiat měnami.

„Očekáváme, že se tato legislativa bude v blízké době dynamicky vyvíjet, a proto jsme v Confirmu připraveni přizpůsobit se všem novým požadavkům. Znamená to pro nás, jako pro kryptoměnovou platební bránu, zejména přísnější regulaci stablecoinů, posílení jejich stability a transparentnosti. Budeme muset zajistit, že naše služby budou v souladu s novými standardy pro kybernetickou bezpečnost, správu rizik a hlášení incidentů,“ dodává Cuník.

Bezpečnější a spolehlivější obchodování
Regulaci MiCA schválil Evropský parlament s cílem posílit ochranu finančních prostředků i osobních údajů spotřebitelů, minimalizovat riziko podvodů a přispět k celkové stabilitě trhu. Právě větší transparentnost a bezpečnost jsou podle Confirma hlavní benefity, které směrnice přináší. MiCA zavádí řadu povinností pro podnikatele v oblasti kryptoměn, srovnatelných s požadavky kladenými na tradiční finanční instituce, jako jsou banky a investiční fondy. Společnosti, které v této oblasti podnikají, musejí nově získat licenci od státních orgánů, která vyžaduje dodržování vysokých standardů IT bezpečnosti.

„Z našeho pohledu představuje regulace pro poskytovatele finančních služeb v oblasti kryptoměn obrovský potenciál. Ačkoli mnoho firem v ní může spatřovat byrokratickou zátěž, v Confirmu v ní vidíme příležitost, jak zkvalitnit svoje služby a upevnit pozici na trhu. Věříme, že MiCA přinese do světa kryptoměn stabilitu a předvídatelnost, což přispěje k dlouhodobému rozvoji finančních služeb v této oblasti. Vnímáme ji také jako novou příležitost ke komunikaci s institucemi,“ dodává Cuník. Confirmo se na získání licence MiCA připravuje od minulého roku a její podmínky hodlá naplnit v následujících měsících.


Confirmo je první kryptoměnová platební brána v regionu, která klientům z řad firem a e-shopů umožňuje přijímat platby deseti nejběžnějšími kryptoměnami. Společnost pod názvem bitcoinpay.com založili v roce 2014 Daniel Houška a Roman Valihrach jako komplementární službu ke své krypto burze Coinmate. Dnes obě společnosti fungují nezávisle a původního zakladatele Confirma ve vedoucí pozici nahradila Anna Štrébl. Platební brána Confirma každý měsíc zprostředkuje transakce v hodnotě přes 700 milionů korun ve více než sto zemích napříč různými segmenty. Se svými platbami mu důvěřuje přes pět tisíc klientů. Mezi významné české klienty patří například Alza, Pilulka, Qerko, Trezor, Prusa Research, Pražská plynárenská, tradingová platforma FTMO nebo zahraniční Funding Pips, The 5ers nebo My Funded FX.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Pá 13:57  Nad burzovně obchodovanými fondy s futures Etherea se zavírá opona Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Út 13:57  Martin Stránský ve Studiu C T24 - 7.9. 2024 Martin Stránský (WBTCB)
06.09.2024  Kolik bude stát ether na konci roku? Zeptejte se duhového grafu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688