Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  29.08.2024 12:15:45

Cestování do školy vlakem – co nejčastěji řeší rodiče a dojíždějící děti či studenti při začátku školního roku

Každoročně začne s novým školním rokem tisíce nových dětí a studentů dojíždět do školy vlakem. A stejně, jako řeší společně s rodiči pořizování školních potřeb nebo bydlení v místě studia, je právě dojíždění do školy další klíčovou celoroční součástí rodinného rozpočtu, případně výdajem z kapesného. Železniční doprava dnes přináší řadu výhod moderního cestování. I na regionálních spojích je často k dispozici bezplatné wifi, nákup jízdenek je možný přes mobilní aplikace a online lze sledovat také řazení, garantované služby, návaznost spojů nebo případná zpoždění a výluky.

„Současní mladí lidé uvažují odlišně, pokud jde o udržitelnou budoucnost. Pro mnohé z nich je hromadná doprava naprosto přirozeným způsobem přepravy. Dá se předpokládat, že právě v mladých lidech má ekologická železnice spojence v boji o snižování uhlíkové stopy. Čím lepší a hlavně spolehlivější služby jim poskytne, tím pravděpodobněji budou vlaky využívat i v produktivním věku. Tento trend bude dál sílit s tím, jak postoupí modernizace vozidel, digitalizace odbavení a služeb a budování vysokorychlostních tratí. Podstatně víc lidí bude ochotných vlaky dojíždět i stovky kilometrů,“ říká Petr Moravec, výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců SVOD Bohemia.

Děti a studenti mají ve vlacích nárok na slevu 50 % bez ohledu na účel cesty

Základním principem při cestách dětí a studentů je to, že děti starší 6 let cestují vlaky až do 18 let se slevou 50 % (mladší děti cestují v doprovodu starších cestujících zdarma). A to bez ohledu na účel cesty, dopravce či výši ceny. Na slevu je tedy nárok jak u státního dopravce České dráhy, tak u dalších dopravců, jako jsou například RegioJet, Leo Express, Arriva či Die Länderbahn. Cesta musí probíhat druhou třídou a cestující starší 15 let se musí prokázat průkazem, který potvrzuje nárok na slevu (většinou žákovský nebo studentský průkaz ISIC apod.). Slevu 50 % z jízdného mohou využít také žáci a studenti denního (prezenčního) studia starší 18 let, a to až do věku 26 let. Sleva platí při vnitrostátním cestování. V případě mezinárodních cest se sleva vypočítá poměrnou částkou odpovídající délce vnitrostátního úseku.

Slevu automaticky spočítá prodejní systém dopravce poté, co zákazník během nákupu zadá či uvede nárok na slevu pro dítě/studenta. Jedná se o jednoduchý nákup se slevou on-line nebo u pokladny.

Co je dobré vědět před nákupem jízdenky

· Vyberte si dopravce, který vám nejlépe vyhovuje

Na mnoha trasách v ČR, a to nejen na hlavních koridorových tratích, dnes jezdí více železničních dopravců. Každý nabízí určitý rozsah služeb a má také svoji cenovou politiku. Vyplatí se proto přes vyhledávač spojení (například IDOS.cz) ověřit, jaké možnosti cestování a s jakými dopravci po dané trase jsou. Například během cesty z Opavy do Prahy je možné cestovat přímo nejméně se dvěma dopravci, případně jich po cestě několik vystřídat.

· Porovnejte, zda se vyplatí spíš OneTicket, nebo kombinace jízdenek více dopravců

Pokud bude dítě při dojíždění využívat více dopravců, určitě je na místě porovnat možnost cestování na jízdenku OneTicket, která platí ve vlacích všech dopravců (pozor na povinnost dokoupení rezervace u spojů s povinnou rezervací místa). Někdy se ale vyplatí místo jednotného tarifu zkombinovat jízdenky jednotlivých dopravních firem. Jejich komerční nabídky mohou ušetřit dost peněz. Vše se dnes dá ověřit jednoduše on-line.

· Promyslete, jak často bude dítě cestovat a podle toho zvolte jízdenku

Pokud bude dítě cestovat denně, vyplatí se zajímat se o tzv. traťové jízdenky, případně o jízdenky síťové pro neomezené cestování v rámci zvolené tratě či oblasti. Jestliže ale frekvence cestování bude například jen jednou týdně na internát a domů a navíc na delší vzdálenost, pak se může vyplatit včasný nákup jednotlivých jízdenek dopředu, třeba i na celý semestr a u různých dopravců podle nejvýhodnější nabídky. Většina dopravců má dynamický tarif a čím dříve nakupujete, tím levnější jízdenky jsou. V případě změny termínu cesty je přitom možné jízdenky vrátit bez sankcí často i několik minut před odjezdem.

· Nákup on-line bývá levnější

Určitě se vyplatí stáhnout si aplikace dopravců do chytrých telefonů, založit si zákaznické účty a nakupovat jízdenky on-line. Nákup přes internet může být spojen nejen s nižší cenou, ale i s řadou dalších výhod, jako je rezervace místa zdarma, věrnostní programy dopravců apod.

Jízdenku není třeba tisknout, stačí se prokázat kódem na mobilním telefonu.

Pro nákup on-line bude ale zapotřebí v naprosté většině případů platební karta. Je třeba na to myslet a založit dítěti například dětský účet s kartou s možností nákupů na internetu. Alternativou jsou ale také například kreditové jízdenky dopravců apod.

Nákup jízdenek on-line má nezanedbatelnou výhodu v tom, že se dá uskutečnit prakticky kdykoliv a odkudkoliv a je také díky tomu, že se jízdenka netiskne, šetrnější k životnímu prostředí.

· Kombinace vlaku, autobusu nebo jiné hromadné dopravy

Jestliže bude dítě při dojíždění využívat například i autobusové regionální spoje nebo MHD, vyplatí se zjistit, zda existuje nabídka tzv. integrovaného jízdného, které většinou na krajské úrovni umožňuje cestování celým systémem regionální veřejné dopravy. Příkladem takového integrovaného systému je PID v Praze a ve Středočeském kraji, IDS JMK v Jihomoravském kraji, ODIS v Moravskoslezském kraji nebo IDOL v Libereckém kraji apod.

Integrované jízdné je právě při kombinovaných cestách většinou výhodnější, vyplatí se i například v kombinacích síťové jízdenky na MHD spoje ve městech a jednorázového jízdného na vlakové spoje v úseku od hranice města do cílové stanice.

Pozor, integrované jízdné většinou neplatí v dálkových vlacích, zejména ve vlacích vyšší kategorie (EC, IC apod.) a v komerčních spojích. Naopak při vnitrokrajském cestování v některých krajích je integrované jízdné hlavní tarifní nabídkou pro zlevněné cestování dětí a studentů regionálními spoji. Je třeba se podívat na přesné podmínky platnosti integrovaného jízdného v daném regionu.

Každému, kdo často cestuje se také určitě vyplatí seznámit se s tím, jaká má práva a možnosti, pokud se cesta nevyvíjí podle jeho představ, dojde ke zpoždění spojů, poruše, nebo jiné mimořádnosti. Cestující v dálkových vlacích mají například nárok na kompenzaci části jízdného při zpoždění nad 59 minut, stejně tak na kompenzace v případě dalších mimořádností během cestování. Rozsah nároků na kompenzace se může u různých dopravců lišit.

Petr Moravec
Výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců
(SVOD Bohemia)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688