Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  29.08.2024 10:29:49

Volatilita technologických akcií jako nový normál?

V posledních letech jsme byli svědky značné volatility na akciových trzích. Události, jako je pandemie COVID-19, rostoucí inflace a změny úrokových sazeb, stejně jako technologický pokrok, měly na dění na trhu významný vliv. Mnoho ukazatelů signalizuje dlouhodobý nárůst volatility. Měli bychom se tedy připravit na období vyšší volatility? V tomto článku, který jsme pro vás připravili od společnosti Wonderinterest Trading LTD, vysvětlíme, jak vlastně volatilitu měříme, a podíváme se na to, jak lze celou situaci analyzovat.

Faktory ovlivňující volatilitu

Od roku 2020 došlo na trzích k řadě událostí, které zvýšily volatilitu a stres investorů. Pandemie COVID-19 přinesla obrovskou nejistotu, která výrazně ovlivnila globální trhy. Dlouhodobé obavy z makroekonomického vývoje, rostoucí inflace a pokles akcií v roce 2022 způsobený růstem úrokových sazeb a energetickou krizí volatilitu dále zvýšily. Mezi nejnovější obavy patří možné zastavení současného růstu technologických akcií, který souvisí s rozvojem umělé inteligence, a očekávané snížení úrokových sazeb*.

Jak měříme volatilitu?

Abychom správně pochopili současné dění v technologickém sektoru, musíme nejprve porozumět volatilitě, kterou lze určit pomocí různých metod technické analýzy. Pro lepší ilustraci použijeme jako příklad akcie společností Nvidia a Meta Platforms.

Směrodatná odchylka

Základním ukazatelem je směrodatná odchylka, která vyjadřuje průměrnou odchylku ceny akcie od střední hodnoty za určité období. Čím vyšší je tato hodnota, tím větší je volatilita na trhu. Jedná se o statistický nástroj, který je také hojně využíván ve finanční analýze, ale v praxi se běžně nepoužívá, i když existují výjimky, například technický ukazatel Bollingerova pásma.

Beta

Praktičtějším a důležitějším ukazatelem volatility je ukazatel Beta, který měří pohyby ceny akcie ve vztahu k širšímu trhu, tzv. benchmarku, obvykle indexu S&P 500. Tento ukazatel se používá pro měření volatility. Hodnota Beta 1 znamená, že akcie má podobnou volatilitu jako celý trh. Pokud hodnota indexu S&P 500 klesne, akcie s hodnotou beta 1 pravděpodobně zažije podobný pokles.

Stabilnější akcie, jako jsou například akcie utilit (vodárenské společnosti, elektrárenské společnosti), mají betu menší než 1, což signalizuje nižší volatilitu ve srovnání s trhem. Během 21. srpna 2024 činila tato hodnota 0,1. Naopak akcie v rozvíjejících se odvětvích, zejména v technologickém sektoru, mají často hodnotu beta vyšší než 1, což signalizuje vyšší volatilitu, a proto budou více růst a méně klesat než index. Pro lepší ilustraci - během stejného obchodního dne v druhé polovině srpna činila beta technologického sektoru aktuálně 1,9. Konkrétně akcie společnosti Nvidia měly betu 1,68 a akcie společnosti Meta Platforms měly betu 1,21. Beta 0 znamená, že podkladový cenný papír nemá žádnou tržní volatilitu*. V tomto případě je dobrým příkladem hotovost, pokud neuvažujeme inflaci.

Graf: vývoj verze Beta společnosti Nvidia (Zdroj: https://www.zacks.com/stock/chart/NVDA/fundamental/beta )*

Graf: vývoj beta verze platformy Meta Platforms (Zdroj: https://www.zacks.com/stock/chart/META/fundamental/beta)*   

Index volatility VIX

Dalším důležitým ukazatelem volatility je index VIX, známý také jako „index strachu“. VIX je ukazatel očekávané volatility na akciovém trhu založený na opcích na index S&P 500. Index vypočítává a v reálném čase sdílí burza CBOE. Hodnoty nad 20 obecně naznačují zvýšenou volatilitu v následujících 30 dnech, zatímco hodnoty mezi 13 a 19 jsou považovány za ukazatel nižší volatility. Její hodnota dosáhla 21. srpna 15, což naznačuje, že trh očekává nižší volatilitu.

Graf: vývoj indexu VIX (Zdroj: Yahoo Finance)*

 

Vztah mezi rizikem, výnosem a volatilitou

Mezi rizikem a výnosem existuje pozitivní korelace (vztah, kdy se obě proměnné pohybují stejným směrem) s jednou důležitou výhradou: neexistuje žádná záruka, že větší riziko povede k vyšším výnosům. Naopak, vyšší riziko může vést k větším ztrátám. Investice s nižším rizikem mají obecně nižší potenciál zisku, zatímco investice s vyšším rizikem mají vyšší potenciál zisku, ale také vyšší potenciál ztráty.

Volatilita také pozitivně koreluje s rizikem a výnosem. Vyšší riziko je často spojeno s investicemi s vyšší volatilitou. Proto jsou technologické akcie mnohem volatilnější ve srovnání s defenzivními utilitními akciemi. Vyšší volatilita znamená, že volatilnější akcie mohou přinést potenciálně větší ztráty, ale také potenciálně větší zisky.

Volatilita v technologickém sektoru zůstává zvýšená

Není snadné určit, který z těchto faktorů přispěl ke zvýšené volatilitě nejvíce. Z analýzy indexu VIX však můžeme vidět, že volatilita trhu se po poklesu inflace vrátila na úroveň před pandemií. Volatilita v technologickém sektoru však zůstává zvýšená a například fond ETF Technology Select Sector SPDR Fund, který sleduje technologický sektor, vykazuje dlouhodobě rostoucí trend. Tento růst je výsledkem vysokých zisků podniků, které se promítly do silného růstu cen akcií v tomto sektoru*.

Graf: Vývoj cen akcií a Betas technologického sektoru SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)*

Graf: Vývoj cen akcií a Betas sektoru veřejných služeb SPDR (Zdroj: Yahoo Finance)*

Zisky překonávají ostatní odvětví

Ačkoli jsme od roku 2020 zaznamenali řadu událostí, které zvýšily volatilitu v technologickém sektoru, současný nárůst je způsoben především vysokou ziskovostí technologických společností, která dlouhodobě výrazně překonává ostatní sektory indexu S&P 500. Pokud by se jejich ziskovost snížila, lze očekávat, že se sníží i volatilita jejich akcií, i když pravděpodobně zůstane nad průměrem celého trhu. [1]

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků.Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá 16:08  Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 % Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Pá   9:34  Alarmující tempo zaostávání Evropy Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 14:41  Jak levně budeme tankovat? Ropa prohlubuje ztráty! Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 11:20  Spotřebitelská inflace (srpen 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
06.09.2024  AI kryptoměny válcují bitcoin Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688