ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  28.08.2024 12:17:00

Odbory Liberty vyplatí příspěvek lidem propuštěným bez odstupného

Základní organizace Odborového svazu KOVO ve zkrachovalé hutní firmě Liberty Ostrava, podle zpravodajství České televize, vyplatí sociální příspěvek svým členům, kteří přišli o místo, ale nedostali odstupné. Lidé mohou dostat až deset tisíc korun. Odboráři to oznámili ve svém zpravodaji eNHáčko. Liberty je od června v úpadku. Od pátku rozdává zaměstnancům výpovědi, odejít má okolo 1600 lidí. Prozatímní věřitelský výbor schválil v úterý financování pro dva provozy Liberty Ostrava.

 Zaměstnanci dostávají dvouměsíční výpovědi, nebo mohou odejít dohodou. Většina pracovníků má podle kolektivní smlouvy nárok na devítiměsíční odstupné, odboráři ale už dříve řekli, že zaměstnanci zřejmě budou muset odstupné vymáhat v insolvenčním řízení. Podnik měl dosud zhruba čtyři tisíce zaměstnanců.

Odboráři uvedli, že o sociální příspěvek při ztrátě zaměstnání mohou požádat všichni členové, kteří jsou v odborech nejméně tři roky a dostali výpověď z důvodu rušení pracovního místa, nebo podepsali dohodu o rozvázání pracovního poměru, ve které je písemně uvedeno, že se pracovní poměr ukončuje ze stejného důvodu. Výše příspěvku je odstupňována podle délky členství v odborech. Kdo je členem tři roky, dostane tři tisíce korun. Nejvíce dostanou lidé, kteří jsou v odborech deset a více let, a to deset tisíc.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Tento měsíc podnik odstavil svou koksovnu. Odboráři ve zpravodaji upozornili, že po odstavení koksárenských baterií se 16. srpna odstavil i celý chemický provoz, přes který se zpracovávaly veškeré škodlivé chemikálie, které při výrobě koksu vznikaly.

„I toto zařízení se již nikdy nenajede a tudíž vše, co se nepodařilo zpracovat před jeho odstávkou, tady zůstane a bude se muset naložit a zpracovat někde jinde a jistě to nebude levná záležitost,“ uvedl pracovník koksovny Robert Kögler. Různých škodlivin podle něj může být značné množství a s příchodem zimy bude hrozit, že nedočištěné agregáty poškodí mráz a škodliviny uniknou do kanalizace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688